• 瀏覽: 31,373
  • 回覆: 133
  • 追帖: 4
+93
反對修訂《逃犯條例》示威浪潮不斷,日前警方尖沙咀清場期間,疑以布袋彈射擊中一名少女,致其右眼球破裂,引起市民不滿。有12...

醫護人員fact checked咗單眼女比咩射中未吖?張X光又唔show出黎,如果比警察射,條女或佢家人實報警要求警察賠償,點解咩證據都冇,醫護人員可以罷工,把patients 置於死地?醫護讀咩書?咁冇道德?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190813/mobile/bkn-20190813125327483-0813_00822_001.html

引用:
原帖由 陳主任 於 2019-8-13 13:28 發表

梁智仁教授 , SBS, JP
高拔陞醫生,

貴局 管轄下之東區醫院約百多名醫護人員於2019年8月12日中午時份在院內就一女示威者右眼受傷而進行抗議行動,本人欲知:

1. 他們身為醫護專業人士,從何証據得知女示威受傷傷眼原因是警察造成?他們展示「警察謀殺」等相關標語是否未審先判?用意是否刻意抹黑警察?

2. 如果資料來源是從該女示威人士留醫的伊利沙伯醫院方面得知,豈不是已經違反香港私隱條例洩露了病人私隱;如不是,又何來立此論據?

3.本人亦想知道報一下該百多名醫護人員當時有多少人是當值?有多少人是利用午膳時間出來進行抗議活動?有否紀錄他們所花在抗議活動的時間?活動進行了多久?他們百多人同一時間出來,算否集體缺勤?會否因而嚴重影響及妄顧對普羅病人的關顧及權益?

4.示威人員有否拿取醫院的物資用作示威的道具(用來遮蓋眼睛的紗布和膠布),是否有公器私用嫌疑?在醫院內示威的是否全部都是醫院的員工,抑或是有其他政黨其他人士參與?有沒有人不是醫院的員工而不適當甚至不合法地穿著了醫院的制服?

5.他們所進行的抗議活動是在東區醫院內進行,而所有醫院是有附例禁止傳媒進入採訪,他們此舉是否會影響病人私隱,並且違反醫院附例?

6.再者,貴局 是否容許政治爭拗進入醫護專業而影響整體醫護素質和所提供的服務?

7.此外,警務處應主動介入調查這宗暴力傷人案件,因為根據香港法例第232章警察隊條例第十條的19項規定中其中有兩項是:
(b)防止刑事罪及犯法行為的發生和偵查刑事罪及犯法行為;
(d)拘捕一切可合法拘捕而又有足夠理由予以拘捕的人。

希望貴局嚴肅跟進事件,如果事實最後證明該受傷女子傷勢不是由警察造成,貴局及該等醫護人員必須還警察一個公道,並對違規的醫護人員作出適當的處分!

祝 順安

香港市民
Xxxxxxxxx

ceoffice@ha.org.hk 醫院管理局主席梁智仁教授 , SBS, JP 
ceoffice@ha.org.hk 醫院管理局行政總裁高拔陞醫生

副本送:
ceo@ceo.gov.hk 特首辦
cso@cso.gov.hk 政務司司長
cp@police.gov.hk 警務處處長

*歡迎各位一人一信投訴,找出事實還巿民權益。*

附件

IMG-20190813-WA0003.jpg(135.12 KB)

IMG-20190812-WA0046.jpg(102.49 KB)

IMG-20190812-WA0025.jpg(92.67 KB)

IMG-20190812-WA0000.jpg(156.17 KB)

IMG-20190811-WA0041.jpg(79.92 KB)

引用:
原帖由 威廉PO 於 2019-8-13 13:33 發表
未審先判。。。當事人,仲係沉默。成班獸醫,咁心急抽水,完全無晒專業理性,枉納稅人高薪供養你地。
枉佢地借政府grant loan 讀咁多書,思想和道德觀就... 仲要咁得閒當值時示威,置所有病人於死地,用納稅人資源罷工和濫用醫院物資扮單眼自由x...... 

引用:
原帖由 evayim2017 於 2019-8-13 13:35 發表

完全同意,根本成件事就好詭異,個女仔又唔報警,醫生又冇講傷勢,呢班人就用「疑似」黎屈差佬射眼殺人,如果最終確認唔係差佬做既,係咪全部要跪係度同差佬道歉? ...
要求警務處處長和律政司應該要求QE交張X RAY出來釋疑!

引用:
原帖由 量地小子 於 2019-8-13 13:36 發表
全部唔見得人?
緊係啦,當值時示威唔洗做有人工喎 !

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2019-8-13 13:39 發表
真正白色恐怖
真心想睇呢班白色自由x,睇到事實後會點做😂

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-8-13 13:38 發表
存家已經變咗調
變咗"疑"
因住跟車太貼
之後發覺盲嗰個係自己
好想睇下白色x人點解釋,又唔掛員工證又要戴口罩罷工,真正又要驚又要戴頭盔😂

引用:
原帖由 後天難吃的豬豬 於 2019-8-13 13:42 發表
伊院有冇譴責真正兇手:暴徒.....射盲少女眼~~有冇????
可能係醫護暴徒射完,賴警察,否則一早有醫生出黎解釋傷勢,現在咩都掩住,QE講咩都得啦

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-8-13 13:43 發表
醫護人員一喺洩露病人私隱,一喺作嘢,兩樣都喺失德行為。不過醫醫雙衞無事嘅
醫生醫死人護士插錯喉都冇事,醫護冇咩道德可言😅

引用:
原帖由 vuirtu 於 2019-8-13 13:46 發表
這就是香港的醫生

哪有一點仁愛之心

包庇暴徒
的是一夥
朋友不幸有cancer, 瑪嘉烈醫院陳xx醫生強迫佢做化療同埋開腦手術,比班實習醫生當做白老鼠玩

引用:
原帖由 契家佬洩2 於 2019-8-13 13:48 發表

朋友不幸有cancer, 瑪嘉烈醫院陳xx醫生強迫佢做化療同埋開腦手術,比班實習醫生當做白老鼠玩
仲要迫佢做電療化療,用咩鏢靶藥,可以開到數claim政府錢,醫生護士正仆街,怪不得咁撚得閒罷工,醫撚死晒啲人唔洗做🙄

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2019-8-13 13:49 發表

應該有人不想公開
如果係警察做,一早報警同搞大,點會咩資訊都封晒?

引用:
原帖由 大比169 於 2019-8-13 13:51 發表
全香港都權鬧差佬
就係呢班醫畜冇權鬧
佢地自己一路都係活係果個自己友圍威喂嘅醫委會保護圈入面
咁多年咁多醫療事故有邊一次係有人告得入
就連護士用紗布封造口害死人都係停牌
監都唔洗坐
一年入面打開報紙睇到醫生護士醫死人多定差佬打死人多吖
再睇對上三十年差佬定醫畜為香港殉職多吖
所以就算全香港人都可以鬧差佬
就係你班醫畜冇! ...
呢班醫護pk呃飯食,食政府反政府,得閒攞班病人玩,玩撚死咗又唔洗負責!

引用:
原帖由 宇宙熱情的隊長 於 2019-8-13 13:53 發表

瀑光可能會被滅口,曱甴暴徒連死咗嘅人都唔放過,200個黑護已經企咗出嚟叫主診醫生:你睇爬喇!
班泛民議員去撚晒邊啊

引用:
原帖由 超級妙趣遊星 於 2019-8-13 13:56 發表

E 互工作習慣模式: 跟指引, 唔問點解
之前食版有條Baby127聲稱係醫管局做,幾撚得閒做食版版主,開工寫食評😂😂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]