"若特區政府無法再控制現時的局面,或進入無政府狀態,人大常委會就要出手,研判後若認為,香港進入緊急狀態,全國性法律就可以引伸至香港實施"

硬係覺得劇本鋪緊路向這方向進行 



引用 TOP

被引用(8)
先看看香港法案241章,
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap241



引用 TOP

如果非不得已
中央根本唔會咁做
佢一出手就係破壞1國2制
會比全世界制裁

而家根本係有心人想迫中央出手



引用 被引用(2) TOP

路係人地舖,政苦同大陸果邊只係順勢而上.睇返最近滬倫通同上海自貿區就知
而且在香港內既'潛在威脅'差唔多可以收網啦.
佢地對付大國卻用左小國手段,狗急跳牆式出招.乜差藉口都夾硬黎
就黎去餐廳食野比少左舊肉都搞行街/團聚架啦



引用 被引用(1) TOP

同意!


引用 TOP

2047前都吾會,除非真係有組織宜布獨立而有國家承認佢


引用 被引用(1) TOP

我都覺得係,班儍西反對派越係覺得吾會,阿爺反而做你地估吾到既事,我預計會出武警拉人封艇,可能戒嚴一段時間,好似泰國咁


引用 被引用(1) TOP

我成日覺得中央係泛民中有隻大鬼、上一次政改本來只要循序漸進過多幾年立法會同特首都可以普選產生。
但泛民硬係堅持一步到位......
明明無能力迫中央讓步?又死都唔接受現實!
搏易論係咁教架咩?



引用 被引用(1) TOP

我係就想保份工。
奮青、暴徒行為誰來買單?倒楣的還是我們



引用 被引用(1) TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。