• 瀏覽: 92,861
  • 回覆: 5
  • 追帖: 5
+58
引用:
原帖由 chinaup 於 2019-8-13 01:15 PM 發表

奴隸
我們的確是奴隸,,
但如沒有我們這些奴隸數十年代忍辱負重,子女們又怎會肥肥白白,什麼IPHONE,MACBOOK,新GAME又從何而來?細路莫講話去日本旅行,怕且連食放題都冇錢埋單,
如果這便是奴隸,那麼請看誰是這群奴隸的主人

引用:
原帖由 樓下紅色手袋 於 2019-8-13 01:23 PM 發表

講句公道話, 係班撚樣係咁廹林鄭去滿足佢地所謂五大訴求.如果跪低就比飯民在政府話晒事
你認為仲到林鄭跪咩?
現在是挑戰中央,就算真的玉石俱焚,焚的都只會是香港,中央為十三億人的大局,你認為七百萬人的福祉會在意嗎?
情況就如把刀隊住自己去銀行打劫,難道銀行會怕你死而就範嗎?

引用:
原帖由 樓下紅色手袋 於 2019-8-13 01:31 PM 發表

你班撚樣想攪港獨注定仆街收場
班友成日用泰國經驗,以為佔領機場就可以迫政府就範,
但香港情況不同,沒有軍隊這第三勢力,而且並非獨立政權,真正權力在北京,著眼點只在親生的十三億人民,香港這二奶仔就算屍橫遍野,中央都不會縐一縐眉,
疆獨藏獨多年來死人無數,中央都未就範,港獨?算把啦

引用:
原帖由 Margaret_Kitty 於 2019-8-13 01:47 PM 發表
特首宣佈進入緊急狀態就要出解放軍架喇喎?
係,
當大眾打落水狗打得好過癮時,有冇想過,迫走個可以欺凌既,代價是換班兇猛既返來,二害取其輕,叫班友諗下啦。

引用:
原帖由 賢豬 於 2019-8-13 02:34 PM 發表

老老實實我都好支持一國一制,不過點解一定要出解放軍?直接釋法國安法,之後就開始拉漢奸,唔係更好咩?
是的,
不需老解,只要依基本法宣布緊急狀態,全國法律適用,根據之前臥底所收集的情報,稍有懷疑的馬上拉去行政拒留,大不了損失一萬幾千人,就像對付新疆一樣,
這,便是焦土派求仁得仁,仁是得了,而土,也未見得會太焦。

引用:
原帖由 philp 於 2019-8-13 02:49 PM 發表
基本法那條有寫過進入緊急情況的"進入緊急"這四個字, 特首已經暗示得很清楚, 還這麼多人在發夢; 當全國性法律實施, 果啲律師唔知道有冇足夠知識, 中文水平同勇氣上中國法院去幫助這些年輕的"義士".

...
香港律師受普通法教育,大陸法佢識條鐵,被捕人士只好轉律師,
到時又冇法援,無論告唔告得入都累自己及親人傾家蕩產,永不翻身

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]