• 瀏覽: 92,795
  • 回覆: 1,107
  • 追帖: 5
+58
引用:
原帖由 熱鬥老馬 於 2019-8-16 06:12 PM 發表
好多不落台又挽救到的列子? 請列出. 無3個例子以上, 吾收貨
再列出多2個例子:
8964, 趙子陽下台, 由江接任.
國泰航空行政總裁何杲辭職
而家已經唔係林鄭落唔落台可以解決到呢件事,佢地目標係中國共產黨,共產黨實行獨栽統治咁多年,佢地唸住連合全世界民主國家對抗共產黨,不惜將幾代建設成的國際都市變成廢港.你話呢單野冇美國支持打死我都唔信,明顯係中國呢幾年發展太快,已經威脅某國世界第一地位,只有通過貿易戰加上香港問題黎停住中國的發展..你冇發現一部份人出事後可以逃到美國並得到美國的照顧

引用:
原帖由 電梯豐滿的羊 於 2019-8-15 11:19 AM 發表

我係就想保份工。
奮青、暴徒行為誰來買單?倒楣的還是我們
我只係一個普通市民.但搞到今日既田地,林鄭係干古罪人.不撕搞到人地乘虛而入,大限將至,我唔想睇

引用:
原帖由 alieneggegg1982 於 2019-8-17 07:59 AM 發表

而家已經唔係林鄭落唔落台可以解決到呢件事,佢地目標係中國共產黨,共產黨實行獨栽統治咁多年,佢地唸住連合全世界民主國家對抗共產黨,不惜將幾代建設成的國際都市變成廢港.你話呢單野冇美國支持打死我都唔信,明顯係中國呢幾年發展太快,已經威脅某國世界第一地位,只有通過貿易戰加上香港問題黎停住中國的發展..你冇發現一部份人出事後可以逃到美國並得到美國的照顧 ...
決策嚴重失誤, 決策者即時下台. 係平息事件既第一步. 可惜習總誤以認係無面. 要顯示權威. 結果令事件繼續惡化. 就算最後用武力鎮壓到. 都係服到人個口. 每次見到淋出黎, 又令人想起"送中". 仇恨無減過.
逃到美國並得到美國的照顧? 有邊個? 你成日都9up當秘笈

俾晒提示你班暴徒

引用:
原帖由 Hokaido 於 2019-8-14 10:26 PM 發表
其實你地想邊個做特首呢!!
薯片叔叔

又講癈話

香港搞成咁,始作俑就係你777,千古罪人。

引用:
原帖由 肉雞 於 2019-8-17 11:42 AM 發表
香港搞成咁,始作俑就係你777,千古罪人。

你太天真了!
所謂「欲加之罪何患無辭」。
林鄭又好,CY又好,甚至薯片叔叔、唐唐都好,此時此刻邊個係特首,邊個都會做千古罪人。
反送中只係一個藉口,幕後黑手要打擊嘅係中國。
眼光放大D,睇嘢全面D!

既已進入緊急情況就索性頒布緊急狀態令,定性暴亂,警方戰畧由「驅散」提升為「拘捕」,應允防暴武力提升,有需要時個別地區甚至大範圍宵禁,查封黃媒,禁制大學學生會,搜捕通緝幕後主腦,務求盡快平定亂局,避免解放軍或武警介入。

預示了未來幾天示威者的結局

1. 美德法國元首突然同時關注香港局勢,對中共作出手下留情呼籲, 侵侵更名明言 : 希望中央人道對待香港 .看來中央已知會各國將會對香港採取行動,此舉可避免美/各國藉口不知情而 軍事介入

2. 中央對香港由帶有顏色革命特徵, 升格為帶有恐怖主義 ,上昇至國家層面 而不是特區事務 自行處理, 加上前天特首於記者會欲言又止欲哭無淚無可奈何的表情 ,應已知悉中央對香港整個止暴計劃 ,事情發展下去已超出她所能控制

3. 美國衛星觀察到深圳運動場已集結大量武警. 解放軍亦放話 局勢危急時武警十分鐘可進入香港,基本上武力部署已完成

4. 昨晚深水埗及天水圍聚眾事件 ,警方一改以往遇襲才作出拘捕方式 ,而立刻 放出煙彈 作出驅散 .個人認為是final warning 目的是想盡量減少往后集會非暴力示威者參加的人數 

5. 因應環球時報記者被私刑事件 ,國內對香港事態關注度暴增 ,微博點擊率達20多億次…普遍輿論 認為中央應出手打壓

6.已有20多國家對香港發出旅遊警示,國家已可於合理情況下宣佈香港進入緊急狀況,根據基本法第18條,全國性法律將適用香港,包括武警進駐

現在中央 以釐清法律依據(日前已道出乎合基本法) , 武力部署已完成, 而且已得到國內普遍民眾支持, 同時已預先知會各國,應會於日內對香港作出行動 .個人認為會是本週 日18/8出擊,因是假日 減少市民受 波及程度, 但最後還需看 暴力示威者於週六既行動,如週六情況失控不排除中央也可能於週六晚出手

係,我要真共產

引用:
原帖由 從地獄走一轉 於 2019-8-17 12:19 PM 發表
既已進入緊急情況就索性頒布緊急狀態令,定性暴亂,警方戰畧由「驅散」提升為「拘捕」,應允防暴武力提升,有需要時個別地區甚至大範圍宵禁,查封黃媒,禁制大學學生會,搜捕通緝幕後主腦,務求盡快平定亂局,避免解放軍或武警介入。 ...
連這個林鄭都不敢做

佢算把啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]