[本港新聞評論] 【逃犯條例】林鄭:香港已進入緊急情況是否想推向粉身碎骨深淵 香討焦點

引用:
原帖由 車站外圍的核心 於 2019-8-14 10:44 PM 發表

葉劉
死得仲快

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我而家都唔明班人上街爭取咩9,都唔知班仆街要咩,香港而家唔係民主自由?唔係一國兩制?如果只係為雙普選,到時咪係邊個有錢邊個做特首,就算俾你民主選到個特首,好似長毛果的,你估果班有錢佬會服,到時咪一樣亂到仆街

`~`BELIEVE ME AND WIN `~`

回覆 引用 TOP

除左獨裁國家/地區, 決策者犯左嚴重失誤, 應該第一時間引咎下台, 避免事件進一步惡化.
民建聯選舉失利, 曾鈺成辭去黨主席, 民建聯而家係第一大黨(好似係).
民主黨選舉失利, 劉慧卿無辭去黨主席, 民主黨由第一大黨走向息微.
9合一選舉, 國民黨大敗, 馬英九無第一時間辭去黨主席, 引起黨內紛爭, 最終都要辭去黨主席. 但已做成不必要既撕裂同內耗.
香港而家搞成咁, 係淋病一手做成, 淋病不但無第一時間引咎下台, 反而出來指指點點, 委過於人. 事件都吾知點收科.

堅尼係數早幾年已經爆曬燈
反映咗暴動迫在眉睫
但係政府仍然唔敢向地慘霸權開刀
今日嘅事其實算係一種報應

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-8-14 09:21 PM 發表

香港以前的確係尊重法治的安全社會,但由白痴梁同林鄭做特首之後就無哂規則,甚至出現警黑合作恐襲市民,無法無天
記暴議黑
無法無天

附件

358E83B1-178A-4859-AAF4-3195E844F2EF.jpeg(183.73 KB)

2019-8-14 11:52 PM

6D81340A-78DE-46FD-8E18-44F1600B06BF.jpeg(155.3 KB)

2019-8-14 11:52 PM

做得記者無個好人,砌生豬肉誤導市民
引用:
原帖由 Reporterdog 於 2019-8-14 11:52 PM 發表

記暴議黑
無法無天
有哂片,你點吹都無用

既然 貴討論區不歡迎理性討論,鼓吹「愛國大於一切」,只要「親共愛國」言論,

謹此向貴討論區道別,祝安健

回覆 引用 TOP

估唔到7婆真係咁打得,個人之力推倒香港

回覆 引用 TOP

反對派就係想搞死香港,係香港人既公敵
有人未看清現實,但歷史會證明一切

引用:
原帖由 starr 於 2019-8-15 10:16 AM 發表

反對派就係想搞死香港,係香港人既公敵
有人未看清現實,但歷史會證明一切
係,遲的當因經濟問題發生暴亂,令好多家庭破裂,女士受害,到時呢班人就會後悔

`~`BELIEVE ME AND WIN `~`

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 乂大簡 於 2019-8-13 12:15 PM 發表

"若特區政府無法再控制現時的局面,或進入無政府狀態,人大常委會就要出手,研判後若認為,香港進入緊急狀態,全國性法律就可以引伸至香港實施"

硬係覺得劇本鋪緊路向這方向進行 ...
我係就想保份工。
奮青、暴徒行為誰來買單?倒楣的還是我們

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-8-13 08:46 PM 發表

林鄭你自己想一想先啦,當初林鄭講二個字就得但死都唔肯重要強推送中

之後又縱容黑警(明顯違反警例不展示委任證)打人,再縱容黑社會恐襲市民(元朗打人個班白衫人到依家一個都未告,反而黑衫就一捉第二日就告)

依家林鄭先先貓哭老鼠?遲咗d啦 ...
點解帶口罩頭盔,過街曱甴,好有誠意拍宣傳片,都要帶口罩頭盔,真係廢柴!做左壞事心虛。真心冇能西用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lwkm 於 2019-8-13 12:25 PM 發表

林鄭一早答應5點訴求,就唔會而家咁嘅局面啦。
就係多得你呢D柒撚懵懵,人講你又講嘅蠢閪囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 熱鬥老馬 於 2019-8-14 11:37 PM 發表

除左獨裁國家/地區, 決策者犯左嚴重失誤, 應該第一時間引咎下台, 避免事件進一步惡化.
民建聯選舉失利, 曾鈺成辭去黨主席, 民建聯而家係第一大黨(好似係).
民主黨選舉失利, 劉慧卿無辭去黨主席, 民主黨由第一大黨走向息微.
9合一選舉, 國民黨大敗, 馬英九無第一時間辭去黨主席, 引起黨內紛爭, 最終都要辭去黨主席. 但已做成不必要既撕裂同內耗.
香港而家搞成咁, 係淋病一手做成,  ...
香港攪成咁, 係因為董建華被下台.
當年董建華真心為香港人好, 但好多香港人睇唔清事實, 迫到佢下台.

你舉的例子其實不全面, 好多不落台又挽救到的列子你又唔講, 好多落左台都挽救唔到的列子又唔講.

講左好多日啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 letter_li 於 2019-8-16 05:56 PM 發表

香港攪成咁, 係因為董建華被下台.
當年董建華真心為香港人好, 但好多香港人睇唔清事實, 迫到佢下台.

你舉的例子其實不全面, 好多不落台又挽救到的列子你又唔講, 好多落左台都挽救唔到的列子又唔講. ...
好多不落台又挽救到的列子? 請列出. 無3個例子以上, 吾收貨
再列出多2個例子:
8964, 趙子陽下台, 由江接任.
國泰航空行政總裁何杲辭職

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。