• 瀏覽: 92,973
  • 回覆: 1,107
  • 追帖: 5
+58
基本法有講需要時可以要求駐港解放軍協助平亂

引用:
原帖由 樓下強勁的白襪 於 2019-8-14 11:00 AM 發表

我要薯片叔叔
呢件只會是另一件林鄭!

go to hell la

引用:
原帖由 不切實際 於 2019-8-13 12:13 PM 發表

CY 之強勢回歸
CY玩一輪引蛇出洞,都係一樣有排玩。

應該給予警察權力 係暴動期間 可以唔駛警告 就可以驅捕 唔駛警告就打暴徒記者 唔駛警告就射彈。 唔需要理會咩理由,超過3人企埋坐埋一齊 就可以拘捕。 阻差辦公 唔駛警告 即開槍。

仲有開一個行動組,叫清場組,個個差佬配備衝鋒步槍。咁100個差佬 面對10000人都唔係問題。

咁就一定安寧

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2019-8-13 11:45 AM 發表
行政會議今早(13日)復會,特首林鄭月娥於會前見記者,她甫開口便稱,香港已經進入一個緊急情況,社會變得不安全和不穩定,不論是使暴力或縱容暴力都只會把香港推上一條不歸路,令香港社會陷入焦慮和危險的境地。她又語帶哽咽地說,過去一星期發生的情況,恐怕香港向來被視為尊重法治的安全社會,將會是非常之危險;而香港一向開放自由和包容的經濟城市,恐怕會出現「五癆七傷」,懇請市民放下歧見,「用一分鐘想一想,看看我們 ...
淨係識得開show做戲,你係港特首嚟架,take action 啦

無論妳背後有幾大不能說的原因,香港搞成今日咁嘅局面,妳絕對係其中一個最大源頭!

引用:
原帖由 barrysex 於 2019-8-14 11:47 AM 發表
基本法有講需要時可以要求駐港解放軍協助平亂
解放軍入城有可能伴隨全國性法律香港適用

見過林鄭幾次記者會,我諗佢係最唔想見到中國介入嘅官員,佢應該知道中央介入後,香港社會運作一定會有翻天覆地嘅改變,尤其法治制度方面。所以佢三翻四次用到懸崖,粉身碎骨呢d詞語,希望反對派不要再加劇衝突,同時向中央爭取空間讓香港自行解決。但經歷了近一星期的變化,我相信林鄭的任何勸說已失效,沒有一個反對派會再願意與她談判合作,佢哋反而在等中央介入,再利用衝突去爭取同中央談判,才能獲取最大嘅政治利益。所以,一日中央不介入,衝突一定會繼續,林鄭開多一百次記者會都無用。所以,請林鄭放棄妳對自己能挽回香港的一絲希望,讓中央介入吧。

引用:
原帖由 樓下強勁的白襪 於 2019-8-14 11:52 AM 發表
解放軍幾時黎 好悶想睇班大劣人資產凍過水
到時可以係彌敦道近距離睇到大陸最新軍備

俄羅斯內政部都識迅速調查警察濫暴,妳就重重覆覆講廢話 少少具體回應又欠奉。距離721快一個月,,記者小得妳啱!

引用:
原帖由 leslielo 於 2019-8-14 00:20 發表

冇發生? 眼盲定心盲?

就係董建華被逼落台香港開始沉輪。香港董建華高瞻遠足,知道要香港轉型,提出好多有建設性嘅方案,結果香港人要佢跪低,錯過了轉型最好時機,之後香港未好過,宜家D香港人投訴冇前途。

董建華想幫大家置業,提出8萬5,又係因為被逼落台,然後香港人話買唔到樓。

逼董建華落台個班人,而家支持緊年輕反政府。 ...
你係未唔記得你自己之前講咩?董生落左台後,香港人有無人得寸進尺,提出更多要求?係無呀!! 
老實講,香港人好少質疑董生想為香港作出貢獻既熱情。但佢都要Doing the right things at the right time .
當時既情況完全唔適合囉

林鄭開完talk show未? 次次講野都一樣, 不如播錄音帶算

引用:
原帖由 山邊勇敢的高潮 於 2019-8-13 09:37 PM 發表

Haha 佢都有自由發言
現在香港還有言論自由嗎? 沒有了, 現在只有一言堂, 不合聽的就圍, 就打, 就問候人老母.

引用:
原帖由 米達麥亞 於 2019-8-14 12:41 PM 發表

你係未唔記得你自己之前講咩?董生落左台後,香港人有無人得寸進尺,提出更多要求?係無呀!! 
老實講,香港人好少質疑董生想為香港作出貢獻既熱情。但佢都要Doing the right things at the right time .
當時既情況完全唔適合囉 ...
無得寸進尺?年年幾多次遊行,有邊一年停過?每次遊行有咩訴求要求,你自己列出嚟睇下。

董先生想做的事是當時最應該做的事,只有愚蠢的香港人認為唔啱時機。

你睇深圳,執香港二攤,你香港人當時唔做,我來做,短短十幾年現在深圳都超越咗香港了,人哋仲上升緊,香港錯過最好時機就一路走下坡。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]