• 瀏覽: 1,377
  • 回覆: 13
國泰航空及國泰港龍航空員工的聲明表示,對警方殘暴不仁、喪盡天良的行為予以強烈譴責,批評警方罔顧市民生命安全、草菅人命,眾人誓要追究責任到底。聲明指出,根據基本法,香港人擁有集會自由、言論自由,此亦作為自由社會公民守護的核心價值,不容摧毀。對於行政總裁發通告以恐嚇解僱員工,及妨礙員工遵循《基本法》享有的自由,對此極度不滿,員工誓與港人同行,決不向強權低頭。

點解咁奇怪

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20190812/s00001/1565598135740/【逃犯條例-機場集會】國泰ceo警告參與非法示威或被解僱-員工對打壓極度遺憾

咁唔鍾意香港咪去美國聯合航空做囉...

引用:
原帖由 lowu 於 2019-8-12 10:35 PM 發表
國泰航空及國泰港龍航空員工的聲明表示,對警方殘暴不仁、喪盡天良的行為予以強烈譴責,批評警方罔顧市民生命安全、草菅人命,眾人誓要追究責任到底。聲明指出,根據基本法,香港人擁有集會自由、言論自由,此亦作為自由社會公民守護的核心價值,不容摧毀。對於行政總裁發通告以恐嚇解僱員工,及妨礙員工遵循《基本法》享有的自由,對此極度不滿,員工誓與港人同行,決不向強權低頭。

https://fs.mingpao.c ...
職工盟呢?!

呢篇報道講國泰航空及國泰港龍航空員工的聲明, 究竟係一個員工嘅聲明?還是幾多個員工嘅聲明?還是一個員工團體嘅聲明?
點解報導咁唔清唔楚嘅。

引用:
原帖由 tinnit 於 2019-8-12 10:36 PM 發表
咁唔鍾意香港咪去美國聯合航空做囉...
人地請佢老味

引用:
原帖由 lowu 於 2019-8-12 10:39 PM 發表
呢篇報道講國泰航空及國泰港龍航空員工的聲明, 究竟係一個員工嘅聲明?還是幾多個員工嘅聲明?還是一個員工團體嘅聲明?
點解報導咁唔清唔楚嘅。 ...
果位職工盟吳小姐呢?!

引用:
原帖由 lowu 於 2019-8-12 10:39 PM 發表
點解報導咁唔清唔楚嘅。 ...
究竟呢份員工聲明,有幾大代表性?
而家啲報紙水準……真係……

這只是開始.........維修及機場控制塔的員工...可能在明年會開始被人炒........!!

深圳的國際機場已經建設好........原本想同香港競爭.....!!
現在反成了很多外國航空公司的後備選擇.....!!

引用:
原帖由 lowu 於 2019-8-12 10:35 PM 發表

https://fs.mingpao.c ...
吓?講 基本法 ?

法例 唔多識,但咩 叫 合法?咩叫 非法,咩叫 犯法? 都仲識分?

例如:在商場食煙,犯法咩?

包煙我嘅,火機我嘅,個肺我嘅,拉我咩先?

引用:
原帖由 applebbkk1982 於 2019-8-24 11:04 AM 發表

吓?講 基本法 ?

法例 唔多識,但咩 叫 合法?咩叫 非法,咩叫 犯法? 都仲識分?

例如:在商場食煙,犯法咩?

包煙我嘅,火機我嘅,個肺我嘅,拉我咩先? ...
最弊D二手煙噴在商場,其他人吸入咪受影響囉。

集體辭職囉!🤷🏻‍♂️

引用:
原帖由 lowu 於 2019-8-24 11:14 AM 發表

最弊D二手煙噴在商場,其他人吸入咪受影響囉。
我梗知,我意思 比喻 啫。
本人食煙的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]