• 瀏覽: 5,450
  • 回覆: 55
+2
被美國封殺制裁的中國電訊巨頭華為公司,今日下午舉行全球開發者大會,其中最引人注目的就是公布研發7年之久、作為對付美國禁令的「備胎」之一的鴻蒙操作系統。華為消費者業務CEO余承東表示,華為在智能手機系統上,目前仍將使用Android,但如果哪天不能使用 Android,鴻蒙將隨時可以用於智能手機。

好!Google最怕的事情終於發生了!要多謝傻普呢個神助攻,比華為有足夠的民意支持佢發佈新的作業系統!

華為加油!中國人加油!

新聞來源連結:

https://m.mingpao.com/ins/兩岸/article/20190809/s00004/1565348675509/華為公布「鴻蒙」系統-隨時可用於手機

Google 已著手研究新系統應對,修改安卓已不足對付鴻蒙

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-8-9 10:53 PM 發表
Google 已著手研究新系統應對,修改安卓已不足對付鴻蒙
如果google而家開始研究新系統,相信有排都唔會用得。

引用:
原帖由 refugee 於 2019-8-9 10:55 PM 發表
好想快啲用到鴻蒙啊,唔介意無 googleplay
冇錯,好想快啲有得試!

引用:
原帖由 refugee 於 2019-8-9 10:55 PM 發表
好想快啲用到鴻蒙啊,唔介意無 googleplay
當有一定嘅用家 via Honour and later HuaWei phones plus more ...
大把人會請纓幫你寫 apps
好似 Apple Apps
不要忘記,華為中國潛在用家有 14億,連一帶一路潛在占65%世界人口

鴻蒙系統,一定支持。

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-8-9 10:29 PM 發表
被美國封殺制裁的中國電訊巨頭華為公司,今日下午舉行全球開發者大會,其中最引人注目的就是公布研發7年之久、作為對付美國禁令的「備胎」之一的鴻蒙操作系統。華為消費者業務CEO余承東表示,華為在智能手機系統上,目前仍將使用Android,但如果哪天不能使用 Android,鴻蒙將隨時可以用於智能手機。

https://fs.mingpao.com/ins/20190809/s00004/9c7ebc8 ...
用唔到google咪同大6內聯網一様,晒氣

俾個like華為先👍

是就快d出……
所有中國生産嘅手機都硬性規定要用!

中國加油

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-8-9 11:29 PM 發表

當有一定嘅用家 via Honour and later HuaWei phones plus more ...
大把人會請纓幫你寫 apps
好似 Apple Apps
不要忘記,華為中國潛在用家有 14億,連一帶一路潛在占65%世界人口 ...
正是. 有市場就會有人加入!

引用:
原帖由 ulu888 於 2019-8-9 11:42 PM 發表

用唔到google咪同大6內聯網一様,晒氣
乜原來你以為外國只有GOOGLE呢一個搜尋器?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]