打印

[本港新聞評論] 網民熱話:外傭沖涼爭廁所?僱主下「沖涼令」勁霸道

網民熱話:外傭沖涼爭廁所?僱主下「沖涼令」勁霸道 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]


僱主一家未沖涼,外傭姐姐唔准沖?有外傭僱主在網上發文,埋怨外傭沖涼時,和僱主一家「爭廁所」,於是向外傭下達「沖涼令」,未得僱主同意不能使用廁所沖涼。其行徑惹來網民圍攻,怒斥「工人唔係奴隸」。

網民SZe Wing MA昨日(6日)於Facebook群組「外傭僱主必看新聞訊息」發文指,家中外傭在僱主一家人仍未沖完晒涼情況下,便使用廁所沖涼,於是求對方「下次入去前問聲我哋有冇人用廁所」,變相要僱主批准才可沖涼。事主直言向姐姐講述新安排後,對方「好唔高興」。事主強調自己一家在晚上10時前都會「沖好涼」,暗示安排並不苛刻。

貼文發出後,不少人認為事主太過霸道,「沖個涼啫,咁都有得講,你都好嘢」、「沖涼都話要問過主人,等主人批准?」「家有家規,但係我係工人就唔打你工囉」;亦有留言建議事主應和外傭好好溝通,「邊個沖先都冇所謂,但係要講聲,因為沖涼時間較長,可以讓其他人先去廁所小解」,「各有各家規,你應該入屋時同佢講清楚」。

傭工~同妹仔或者奴隸係有分別㗎!邊個先後無所謂,搞掂就得。


新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190807/bkn-20190807070015082-0807_00822_001.html



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
好心真係窮到一家幾口加件工人都係得一個廁所沖涼就咪L請工人啦!


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]