• 瀏覽: 10,183
  • 回覆: 151
+4
轉一轉俾大家睇

其實 真係有人過激 有鬼 操作上係可以更好 都真係有影響到人的
e個係事實。
但希望大家會知道政府係令到發生e件事的始作佣者
就算警方果便有黑警,有過權
但今次事件上同樣係被罷上枱

政府先係最大責任

雖然有好多人會因現在的不便/有過激人士/有鬼 做的行為不滿 ,但希望大家知道本身原因
當然,可以唔支持個做法的,但唔好等同左個本身原因
正如有黑警唔代表個社會唔需要警察e個社會公僕

明白一定會有好多睇法,做法當然有好多係應該要改善的地方。

可能有人借機會,更可能政府想亂令到有個借口, 但希望大家知道最初問題,最大的針對對象應係政府

另外,希望大家冇人受傷
示威的固然係,但警方都有好警察的

大家冇事最好

要針對 ,大家針對林鄭特首吧

中國都唔好針對,我地冇證據係中國叫的,正如其他國家都係,e一個係香港內部事,理在係香港政府唔理市民。

針對政府,特首,唔好整到其他國家的。

樓主可以講出逃犯法有邊點唔啱?
有邊啲人會送中?

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-8-5 09:35 PM 發表
樓主可以講出逃犯法有邊點唔啱?
有邊啲人會送中?
如果一個地方可以令人咁冇信心 ,咁多人認為有問題,政府已經唔應該硬拄吧
另外 唔好話其他界別都有人出聲 ,連法律人士都話有問題  把唔到關等好多問題
我先唔講邊一便法律人士啱
但現在即係連法律界都做唔到共識有擔憂 ,咁你叫普通人點信呢

一條條例令到各界別 咁多人都出聲 ,已經係要停一停先吧

而且政府講話同撤回冇分別 但又唔肯講撤回 ,會唔會係有問題?
現在係一件好正規的事, 就算你去考試 你都唔可以話唔用個字眼就唔用要人俾分LA
唔肯講真係唔合理 (係政府講話完全冇分別)

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-8-6 10:03 AM 發表

如果一個地方可以令人咁冇信心 ,咁多人認為有問題,政府已經唔應該硬拄吧
另外 唔好話其他界別都有人出聲 ,連法律人士都話有問題 把唔到關等好多問題
我先唔講邊一便法律人士啱
但現在即係連法律界都做唔到共識有擔憂 ,咁你叫普通人點信呢

一條條例令到各界別 咁多人都出聲 ,已經係要停一停先吧

而且政府講話同撤回冇分別 但又唔肯講撤回 ,會唔會係有問題?
現在係一件好正規 ...
而家講嘅係邊點有問題,而唔係法律界有人嘅質疑。
有問題又指出唔到邊點?
呢個唔係論句囉!
咁邊啲人會送中?
法律界人士可以解釋嗎?

而家壽終正寢你又唔鍾意。
咁算唔算呢?
就算林鄭真係跪低,你認為呢班人會收手?
呢班人明顯搞緊港獨。
唔係逃犯條例有問題。而家用逃犯條發難!

我同意始作俑者係政府,但唔代表可以將件事無限放大,合理化所有違法行為
其實政府搞到咁多人上街,暫緩左逃犯條例之後,基本上之後寸步難行,唔好話23條,要再推其他同中國有關既法例都好難
激進手法危急關頭用都可以理解,但而家恆常化,只係會俾人搞事既感覺,同狼來了一樣,之後真係有需要用到既時候就唔會有人理你
成日用警察放催淚彈同白衣人事件做炒作,班暴徒唔衝擊、唔破壞,警察又駛乜放催淚彈,就算我係無辜中彈既民居,我都會理解,唯有關好個窗,將影響減到最低
如果我地要炒作,暴徒個個禮拜搞事,破壞力遠遠大過暴徒炒作既事件啦

長沙灣道十字路口, 撞車死人架!!! 將安全責任推卸比車主司機!!!! 我撞親人D黑衣人不如幫我settle先, 你地同林鄭傾丫

林鄭係pk, 但佢吾係貼身影響!!

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-8-6 11:01 AM 發表

而家講嘅係邊點有問題,而唔係法律界有人嘅質疑。
有問題又指出唔到邊點?
呢個唔係論句囉!
咁邊啲人會送中?
法律界人士可以解釋嗎?

而家壽終正寢你又唔鍾意。
咁算唔算呢?
就算林鄭真係跪低,你認為呢班人會收手?
呢班人明顯搞緊港獨。
唔係逃犯條例有問題。而家用逃犯條發難! ...
法律界人士好似已講出點解把唔到關喎  <--E個係一大問題 ,做唔到把關其實已經條例唔應該係香港進行
而且咁大人有擔憂 ,係唔係應該仲硬推呢

壽終正寢係真係有問題
1. 冇一個證明到壽終正寢係代表真係撤回 ,一係加埋入去立法會入面 講壽終正寢  係等同撤回
2. 如果真係一樣點解唔直接講撤回

林鄭最終係冇講 ,咁你個假設已經唔成立吧
而且正正因為冇講先會引出後來咁多問題 ,如果當時咁講點會引出E D問題呢

引用:
原帖由 stern 於 2019-8-6 11:11 AM 發表
我同意始作俑者係政府,但唔代表可以將件事無限放大,合理化所有違法行為
其實政府搞到咁多人上街,暫緩左逃犯條例之後,基本上之後寸步難行,唔好話23條,要再推其他同中國有關既法例都好難
激進手法危急關頭用都可以理解,但而家恆常化,只係會俾人搞事既感覺,同狼來了一樣,之後真係有需要用到既時候就唔會有人理你
成日用警察放催淚彈同白衣人事件做炒作,班暴徒唔衝擊、唔破壞,警察又駛乜放催淚彈,就算我係無辜 ...
所以個問題係係政府度
當然有人過激/有鬼 黑警等 係行為上有問題 ,絕對認同咁講
只係要諗下點解會有E D事發生

另外,可以話個行為的 ,但唔好等同個本身原因咁解
有黑警唔代表E個社會唔需要警方
有人攪事都唔代表本身示威果件事係唔合理

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-8-6 11:18 AM 發表

法律界人士好似已講出點解把唔到關喎  <--E個係一大問題 ,做唔到把關其實已經條例唔應該係香港進行
而且咁大人有擔憂 ,係唔係應該仲硬推呢

壽終正寢係真係有問題
1. 冇一個證明到壽終正寢係代表真係撤回 ,一係加埋入去立法會入面 講壽終正寢  係等同撤回
2. 如果真係一樣點解唔直接講撤回

林鄭最終係冇講 ,咁你個假設已經唔成立吧
而且正正因為冇講先會引出後來咁多 ...
點把唔到關?
香港嘅黑官把唔到關,你無嘢呀!
黑官同黑衣人勾結全香港人都知,莫非你唔知?
壽終正寢係法案死咗,撤回亦可重啟。
班人執著字眼?
你簡單講反咪得囉,使唔使搭晒棚。

多人講就係真理?
英國佬脫歐呢?

連啲仆街黑議員勾結黑衣人。
你老母丫,我係議員xxx你點解拘捕街坊?
議員點知係街坊?
你阻差辦公呀!
係街坊定暴徒上庭咪知囉!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-8-6 11:20 AM 發表
所以個問題係係政府度
當然有人過激/有鬼 黑警等 係行為上有問題 ,絕對認同咁講
只係要諗下點解會有E D事發生
另外,可以話個行為的 ,但唔好等同個本身原因咁解
有黑警唔代表E個社會唔需要警方
有人攪事都唔代表本身示威果件事係唔合理 ...
我好高興你話有黑警唔代表唔需要警察? 但一個黑警就代表全部都係黑警? 點解要針對所有警察?
來來去去咪又賴逃犯條例、警察放催淚彈、白衣人打人警察唔理,仲有冇先?
雖然我都覺得應該撤回逃犯條例,但佢唔撤回,係咪真係咁大件事先,佢都買你怕啦,我就唔信政府短期內仲敢搞啲乜,就算真係既話,到時再出過嚟會唔會遲先?
至於警察放催淚彈,你有冇諗過暴徒咩行為先,你地所謂既民主國家一早開左槍啦。你地讉責白衣人行為,有冇讉責暴徒每個禮拜既破壞行為先?
我好同意你話有人搞事唔代表示威行為唔合理,本身示威係冇問題,你會唔會讉責搞事行為先,唔好再賴咩背後原因啦

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-8-6 11:27 AM 發表

點把唔到關?
香港嘅黑官把唔到關,你無嘢呀!
黑官同黑衣人勾結全香港人都知,莫非你唔知?
壽終正寢係法案死咗,撤回亦可重啟。
班人執著字眼?
你簡單講反咪得囉,使唔使搭晒棚。

多人講就係真理?
英國佬脫歐呢? ...
咁你認為把到關  應該叫D法律界人士 解釋下點把到關
其實當場有問過例子 ,但D官員都答唔到/避答 已經令人好冇信人

如果你認同壽終正寢=撤回,  點解唔可以講撤回呢?
有市民真係擔心有唔同 ,如果真係冇分別 ,唔係更應該講返撤回等市民放心?

多人講未必係真理,但一定要重視LOW
唔通少人講係真理咩

英國脫歐係英國人自己的選擇 ,唔覺有咩問題
正如如果他們要返歐,都係他們決定 ,人地接唔接受返他們又係另一回事

btw 黑官同黑衣人勾結全香港人都知,莫非你唔知?  E句有大問題 LA
唔通 你一句 黑社會同警察勾結全香港人都知,莫非你唔知  係唔係等同先
( 冇任何意思指所有警察同黑為會合作,係例子咁解)

引用:
原帖由 stern 於 2019-8-6 11:37 AM 發表

我好高興你話有黑警唔代表唔需要警察? 但一個黑警就代表全部都係黑警? 點解要針對所有警察?
來來去去咪又賴逃犯條例、警察放催淚彈、白衣人打人警察唔理,仲有冇先?
雖然我都覺得應該撤回逃犯條例,但佢唔撤回,係咪真係咁大件事先,佢都買你怕啦,我就唔信政府短期內仲敢搞啲乜,就算真係既話,到時再出過嚟會唔會遲先?
至於警察放催淚彈,你有冇諗過暴徒咩行為先,你地所謂既民主國家一早開左槍啦。你地讉責 ...
所以我E返說話係同緊所有人講
唔好因為有黑警就話哂警方所有人 ,都唔好因為有人過激就話哂示威者

當然,見到有問題的行為係應該要出聲的 ,大家再點諗各人有唔同 ,唔係度講LA 大多引申的問題

只係話俾大家聽始作俑者係政府,如果要針對 應該針對政府的決策人

修改逃犯條例係程序出問題, 樓主唔好搞錯

大劉係澳門行賄罪成, 一日都唔洗坐, 你好鐘意?

廉潔之都wor

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]