• 瀏覽: 1,602
  • 回覆: 6
噚日囍雨寫文講過,一班喺7.1衝擊立法會後「逃」到台灣嘅示威者,一邊喺台灣唔知「留得幾耐」,一邊如果返香港就可能要面對審訊、刑責,可謂「為示威,斷終生」;呢篇文章出咗無耐,就有朋友分享咗一篇報道被囍雨,話有媒體訪問咗喺台灣「逃亡」嘅緊嘅示威者,標題更用上「逃亡義士:心灰意冷 已有準備回港受審」。睇完果篇報道,囍雨都覺得有啲唏噓,一個前途大好嘅年輕人,美其名係「流亡義士」,實際係「逃走疑犯」,佢哋就係因為示威、衝擊,令自己惶恐終日,下半生前程不明,吉凶難料。

心灰意冷 準備回港

有網媒特意派記者到台灣尋求「義士」,終於找到一位自稱阿Jack(化名)嘅示威者接受訪問,訪問都未正式開始,阿Jack就怕西門町人多,要求到貧民住宅區接受訪問;對於喺台灣嘅前程問題,原來阿Jack嘅簽證有效期得30日,隨住限期越嚟越近,都未被告知簽證延期安排,佢哋一班「逃亡」人士圈子裡面彌漫住不安,如果情況好似林榮基咁,即係無限「續簽」,一班「逃亡」人士開始感到台灣政府態度消極,就係唔想多理,甚至社交媒體都有來自台港社運界嘅冷言冷語,話台灣政府都要提防「共諜」,質疑難道要全部香港人都救。

對於無法自力更新、要受台灣團體接濟,又唔可以同香港「戰友」共同進退,阿Jack思鄉情緒日漸強烈,坦言心灰意冷,並且有心理準備返香港受審,仲話「坐完出嚟又一條好漢,好過成世唔見得光」;如果落機無俾人拉,就繼續上街示威,「個個禮拜出黎同佢哋打到死為止」。睇到呢度,大家有咩感覺,囍雨心入面就只有三個字嘅反應,就係「何必呢?」

https://www.speakout.hk/港人觀點/46835/一個逃亡的故事

引用:
原帖由 4013 於 2019-8-3 10:35 AM 發表
噚日囍雨寫文講過,一班喺7.1衝擊立法會後「逃」到台灣嘅示威者,一邊喺台灣唔知「留得幾耐」,一邊如果返香港就可能要面對審訊、刑責,可謂「為示威,斷終生」;呢篇文章出咗無耐,就有朋友分享咗一篇報道被囍雨,話有媒體訪問咗喺台灣「逃亡」嘅緊嘅示威者,標題更用上「逃亡義士:心灰意冷 已有準備回港受審」。睇完果篇報道,囍雨都覺得有啲唏噓,一個前途大好嘅年輕人,美其名係「流亡義士」,實際係「逃走疑犯」,佢哋就 ...
千萬不可讓逃亡台灣的暴徒再入境香港, 佢地可能已經成為台諜, 又或者回港後更囂更惡地參與暴動, 始終佢地以為自己已經成為一條過江龍

有人用槍指著他的頭去暴動嗎?

任何人做任何事都需要考慮後果,任性處世,把責任歸咎於他人,好意思說打到死為止?

那一些人一路走到黑,是閣下的事,影響到他們,意圖找個人打到對方死或自己死為止,找個薦屍底就不吃虧,居然仍有臉說心聲.

事實上在下認為,這一些人死了當花肥,花吸了都不香.

應該幫佢地大肆宣傳,叫蔡英文唔好得把死人口,比班"義士"係台灣安居樂業,唔好返香港

乜野"業"? 做義士law

大陸年中咁多人去台灣,就佢地係共諜?藉口都唔搵個好D既
怕佢地係台灣繼續做義士咪認左佢

引用:
原帖由 4013 於 2019-8-3 10:35 AM 發表
噚日囍雨寫文講過,一班喺7.1衝擊立法會後「逃」到台灣嘅示威者,一邊喺台灣唔知「留得幾耐」,一邊如果返香港就可能要面對審訊、刑責,可謂「為示威,斷終生」;呢篇文章出咗無耐,就有朋友分享咗一篇報道被囍雨,話有媒體訪問咗喺台灣「逃亡」嘅緊嘅示威者,標題更用上「逃亡義士:心灰意冷 已有準備回港受審」。睇完果篇報道,囍雨都覺得有啲唏噓,一個前途大好嘅年輕人,美其名係「流亡義士」,實際係「逃走疑犯」,佢哋就 ...
政府都未開名係邊個,班友就著草去左台灣,然後就指住個鼻話自己係義士暴徒,跪求收留,真假難辨,不過又好嘅,台灣收埋呢d垃圾,又唔係咩專才,又無利用價值,有苦難言.

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-8-3 10:46 AM 發表
有人用槍指著他的頭去暴動嗎?

任何人做任何事都需要考慮後果,任性處世,把責任歸咎於他人,好意思說打到死為止?

那一些人一路走到黑,是閣下的事,影響到他們,意圖找個人打到對方死或自己死為止,找個薦屍底就不吃虧,居然仍有臉說心聲.

事實上在下認為,這一些人死了當花肥,花吸了都不香. ...

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-8-3 10:43 AM 發表

千萬不可讓逃亡台灣的暴徒再入境香港, 佢地可能已經成為台諜, 又或者回港後更囂更惡地參與暴動, 始終佢地以為自己已經成為一條過江龍
同意

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]