• 瀏覽: 966,553
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 366
+393
引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-8-22 09:46 PM 發表

定期可轉帳入港幣戶口及人仔存摺,人仔存摺係可直接取人仔的,但如果冇人仔存摺就唔知是否可直接取人民幣。你問下職員吧。
Thanks ching, let me check with bank.

老美系香港戰場,目標就係小錢錢,當然,掌握係政府手上的小錢錢,老美未必攞到,但,存系香港果 d 過氣貪官的應可搶一部份,就因為咁,香港要陪葬。
等我又估量下災難暴發後,深港又會點。
當第一輪港幣貶值到 40% 後,香港大學生的入職月薪就大約等於人民幣 8000 了,而一般打工仔就祗能夠拿 12000 至 14000 人仔工資,但那時候香港要面對輸入性通脹,百物騰貴,所以你會發現,香港人開始要到深圳購物,即買水貨。這現像會在災難爆發初期一二年特別明顕,因為社會未適應,好似租和房價交通費尚未調節,所以宜段時間,香港人會極痛苦。
如果港幣再多貶 30%,基本上就系灣灣 22K 了,不過係台幣,約人仔 5000。到時,可以回大灣區工作的港人就會自動回去,無回鄉證的曱甴就算吧啦!
香港的樓又怎樣!
一個不再是重點金融中心又充滿罪惡的城市,你還會俾 1100 萬買一個 288 呎的北角住宅嗎!(這是實盤,業主控盤一年,今天剛以 930 萬蝕讓,連稅蝕 200 多萬),深圳 800 萬己經講望海 180 平方了,深圳還會成為紐約,你話人地仲會買你 d 納米樓嗎!
香港會慘,但好似大師話齋,路系有的,當年大陸人不就是離鄉別井來到香港嗎!我們不就是重踏祖先的腳步再一次踏上征途吧!

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-8-22 19:24 發表

這次曱甴之亂後
持有雙重國籍都不能得到政府任何政策優惠。
問題係點樣將呢班人分出來?
呢班人用香港身份證出入境,平時鎖埋本護照响櫃桶,唔主動申報,政府好難知

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-8-22 20:20 發表

...以為為下一代...原來是上一代滿60歲有居民證香港人

...老人家申請會唔會易D ?
問題係冇門路搞到居住證

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-8-22 10:58 PM 發表

問題係點樣將呢班人分出來?
呢班人用香港身份證出入境,平時鎖埋本護照响櫃桶,唔主動申報,政府好難知
阿爺有經驗,上海剛處理完。不就是法律吧。如不老實,將是極嚴重的刑事罪行。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-22 10:53 PM 發表
老美系香港戰場,目標就係小錢錢,當然,掌握係政府手上的小錢錢,老美未必攞到,但,存系香港果 d 過氣貪官的應可擺一部份,就因為咁,香港要陪葬。
當第一輪港幣貶值到 40% 後,香港大學生的入職月薪就大約等於人民幣 8000 了,而一般打工仔就祗能夠拿 12000 至 14000 人仔工資,但那時候香港要面對輸入性通脹,百物騰貴,所以你會發現,香港人開始要到深圳 ...
唔係講笑,住緊公屋嘅可能係最幸福,隨時連屋租,電費都唔駛交。當然係唔失業情況之下啦。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-22 10:53 PM 發表
老美系香港戰場,目標就係小錢錢,當然,掌握係政府手上的小錢錢,老美未必攞到,但,存系香港果 d 過氣貪官的應可搶一部份,就因為咁,香港要陪葬。
當第一輪港幣貶值到 40% 後,香港大學生的入職月薪就大約等於人民幣 8000 了,而一般打工仔就祗能夠拿 12000 至 14000 人仔工資,但那時候香港要面對輸入性通脹,百物騰貴,所以你會發現,香港人開始要到深圳 ...
如果真係發生就發達
我負債全部港元
資產除咗樓之外全部人仔或中資股

引用:
老美系香港戰場,目標就係小錢錢,當然,掌握係政府手上的小錢錢,老美未必攞到,但,存系香港果 d 過氣貪官的應可擺一部份,就因為咁,香港要陪葬。
風水輪流轉,但我相信內地同胞有容人之量,歡迎港人走水貨👍

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-8-22 11:05 PM 發表

風水輪流轉,但我相信內地同胞有容人之量,歡迎港人走水貨👍
到時掉番轉香港人俾大陸人話係蝗蟲

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-22 23:01 發表

阿爺有經驗,上海剛處理完。不就是法律吧。如不老實,將是極嚴重的刑事罪行。
上海係如何操作?
外國政府不配合,很難確定邊個有外國護照

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-22 23:06 發表

到時係回鄉證一週一行就真

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-22 11:03 PM 發表

唔係講笑,住緊公屋嘅可能係最幸福,隨時連屋租,電費都唔駛交。當然係唔失業情況之下啦。
不過,大家又要回想 7 層徙置區的殘舊和充滿罪惡時,我就唔識開心了

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-22 11:04 PM 發表

如果真係發生就發達
我負債全部港元
資產除咗樓之外全部人仔或中資股

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-22 11:06 PM 發表

咁!國內人就好習慣流轉人口的!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-8-22 11:07 PM 發表

上海係如何操作?
外國政府不配合,很難確定邊個有外國護照
詳情不知!但應該已解決。而各國亦會幫手,因為中國同各國都有公民稅務資料交換,香港亦有,走不掉的!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]