• 瀏覽: 11,150
  • 回覆: 129
+12
西鐵元朗站周日(21日)晚上發生白衣人襲擊市民事件,其中有白衣人衝入車廂暴打乘客,當時列車卻開廣播要求乘客落車,做法備受批評,事後更有當晚車務控制中心、車長及車務職員的對話錄音流出,顯示控制中心當晚是知悉月台及車廂出現打鬥。

西鐵元朗站周日(21日)晚上發生白衣人襲擊市民事件,其中有白衣人衝入車廂暴打乘客,當時列車卻開廣播要求乘客落車,做法備受批評,事後更有當晚車務控制中心、車長及車務職員的對話錄音流出,顯示控制中心當晚是知悉月台及車廂出現打鬥。一眾將軍澳線列車車長昨日(25日)實名聯署,要求港鐵正視事件,並提出三項訴求要求港鐵回應,以恢復一眾車長執行職務的信心,否則不排除作進一步行動,包括要求港鐵發新聞稿,公開承認中央控制中心決策失當並道歉,指明當晚的清客安排並非車長一人的責任,以減低社會針對車長及前線員工的輿論壓力;另外亦要求港鐵追究並譴責警方21日當晚救援遲鈍,要求警方答覆日後若發生同類事件如何安排,以保障前線員工與乘客的安全;以及要求管理層與前線員工共同制訂及商討有關8月4日將軍澳遊行時的安全措施與指引,以恢復前線員工執行職務的信心。

聯署聲明指出,將軍澳線共有91名車長,參與今次聯署的有77位,佔整體84.6%。
=================================================================================

勇氣可嘉!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20190726/s00001/1564127897234/【元朗襲擊】港鐵將軍澳線車長實名聯署-促港鐵道歉認決策失當

我同唔同意意見都好,但我尊重實名聯署,希望所有聯署都應該實名

引用:
原帖由 discussfriends 於 2019-7-26 04:47 PM 發表
我同唔同意意見都好,但我尊重實名聯署,希望所有聯署都應該實名
你唔好咁樣害林奠啦,如果公務員都實名,即係管治團隊押上自己份工,同佢 show hand, 佢想唔落台都唔得啦!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-7-26 04:51 PM 發表

你唔好咁樣害林奠啦,如果公務員都實名,即係管治團隊押上自己份工,同佢 show hand, 佢想唔落台都唔得啦!
合理就唔怕,唔開名話聯署就即是呃人

港鐵列車都自動化
無車長都無問題
可照常行車

引用:
原帖由 discussfriends 於 2019-7-26 04:52 PM 發表

合理就唔怕,唔開名話聯署就即是呃人
呵呵...絕對贊成ching意見,實名制,不要帶狗罩!!! 

地鐵開尾班車接載暴徒係邊個嘅決定?請問相關安排有無損害股東/納稅人/其他乘客利益?
引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-7-26 04:45 PM 發表
西鐵元朗站周日(21日)晚上發生白衣人襲擊市民事件,其中有白衣人衝入車廂暴打乘客,當時列車卻開廣播要求乘客落車,做法備受批評,事後更有當晚車務控制中心、車長及車務職員的對話錄音流出,顯示控制中心當晚是知悉月台及車廂出現打鬥。

西鐵元朗站 ...

X2。 光明正大表達自己意見,值得尊重。
引用:
原帖由 discussfriends 於 2019-7-26 04:47 PM 發表

我支持實名聯署

甘多人簽名可以拍屁股走人辭工迫管理層跪低。

關港鐵咩事???? 上次放火重大鑊, 點解唔叫港鐵道歉???

如果真係車長實名都冇問題,但呢份野只係網上流傳,呢排咁多假圖假相假信假戲子,等埋車長出來認頭先啦。
(sorry,打錯字)

引用:
原帖由 老納 於 2019-7-26 05:00 PM 發表
我支持實名聯署
但有一群公墓員為咗自己份工, 唔敢實名.
又難怪佢哋, 做得公墓員越耐, 競爭力越少, 無咗份工損失好大. 乜嘢公義都係假, 自己份工緊要.

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-7-26 05:05 PM 發表
如果真係車長實名都冇問題,但呢份野只係網試流傳,呢排咁多假圖假相假信假戲子,等埋車長出來認頭先啦。
又係喎! 呢期好多P圖.

強烈要求港鐵將聯署車長調去揸西鐵線

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]