• 瀏覽: 495,273
  • 回覆: 4,341
  • 追帖: 119
+217
7月26日  21:18

個心已經平靜番。
希望各位睇呢個帖嘅師兄師姐相信中國人的一句道理:否極泰來。

7月26日下午16:50

剛見到新聞張建宗又出嚟道歉。
就係呢班咁嘅庸官成日想息事寧人。但對家一定會咬住唔放。

先講明:我下面嘅內容只係老吹靠估,有立場,不中立,亦無任何內幕消息。
歡迎留言理性吹水,叫口號者請返去連登,並送黑名單一個。

韓正
未預測727及728兩天,先抽離視角睇睇一個人:韓正。

韓正係中國現時嘅副總理,現任中共中央政治局常委、粵港澳大灣區建設領導小組組長、中央港澳工作協調小組組長。架構上,韓正係中央主理港澳事務嘅最高領導人。江派人馬。

5月,韓正高調支持林鄭修訂逃犯條例。6月期間,傳聞韓正再度南下深圳,指揮港府應府反修例風暴,結果林鄭政府道歉,71立法會被暴徒闖入,搗亂毀壞。之後到配在,仍未見到韓正再處理香港事務的身影及發言。根據中國官方網上資料,韓正於7月12日、7月18日及7月25日,仍身在北京出席不同的中共會議。同一期間,香港有77西九高鐵及旺角之亂、714沙田新城市之亂、721衝擊西環中聯辦暴亂及元朗白衣人襲擊黑衣人事件。

成個7月,韓正到現在都無見過身影,亦無發言。代替嘅係,外交部、國防部、中聯辦及港府譴責及聲明。
要問:韓正現時仍然主管香港事務嗎?

林鄭
從6月初到現在,林鄭嘅態度一直到令人有疑惑。

從今年初嘅硬推修例及譴責612暴動,再到不情不願的認錯,話要聽年輕人聲音,再到714沙田之亂後,再稱呼果班為暴徒,到現在721西朗出咗黑白衣兩批人,林鄭除了譴責外,已沒有了多餘嘅說話,亦暫時無再聽到佢話要同對家邊班人要溝通及道歉云云。態度轉變過程係由硬變軟再變硬。

我相信整個逃犯修例事件到現在反中港獨想遍地開花,林鄭嘅思維轉過幾次。尤其612至71前後果段時間,我相信佢就算唔想道歉,都被韓正及佢背後果班25仔推佢出嚟受靶道歉,係佢最弱嘅時候。但71之後明顯有變,主因除了是班暴徒暴力搗亂升咗級外,最主要原因,我估計就係屬於江派嘅韓正現時已經被命令不用處理香港事務。

雖然大妓元果班友嘅報導不足以相信,但網上有小道分析指,韓正處理修例事件而形成現時大風暴,就算不是幕後黑手要跣習近平一鑊,但韓正在處理上明顯有問題。而且7月至今香港仍然出了大事,但韓正到現時仍在北京,有理由相信北京已經另行指派咗其他人嚟代替韓正,背後指揮林鄭政府處理今次反中大龍鳳。

那麼這個人/這班人馬會是誰?
1. 轉咗幕後玩家後,7月1日到現在,林鄭政府雖然仍處不利位置,但已經沒有再示弱道歉,甚至月中鄭弱華及陳茂利上京,仍是處理正經事務及拜訪,回到香港鄭弱華更是臉有笑容去回應記者。可見佢地上京並非受到責難,更不會於短期落台了。

2. 最近牌面上,雖然日日政府仍然被人圍插,又有元朗白衣人嘅搞局,但我感覺林鄭及主要對付緊呢次大龍鳳果班官員,已經攞番咗控場節奏。再配合警方開始積極拉人及於清場時不再綁手綁腳,相信可為林鄭政府繼續爭取到時間。

3. 相信71空城計及引蛇出洞等,亦係林鄭背後嘅呢個人/呢班人的傑作。事實證明,相比於2014佔中,今次引出嚟嘅深黃、暗黃、金主及反對派(包括公務員系統)更多,相信中央收網之期不遠矣。

4. 最重要一點,我相信呢班林鄭背後嘅人馬不會拒絕於極端及需要時,在香港行使基本法第18條及動用更強武力(包括老解)去解決今次大龍鳳,並協助清理回歸以來嘅反中勢力。

對727元朗之亂的預測
5. 人數:
我估計明天人數約為3至4人萬間。因為721係元朗比白衣人圍揼,班乞兒人打出”光復元朗”口號,話去遊行,實為覆啅復仇。動機不良,再加上警方沒批不反對通知書,雖然現在又有連登仔以第二個名義,話去元朗悼念李鵬,又有其他人再申請,其實大家心知肚明亦即係走去挑釁復仇。所以正式嚟講如明天班乞兒出嚟夾硬遊行,基本上一開始就係非法集結。名不正則言不順,加上班鄉民話會”保衛家園”,所以最核心搞事人數應在500人或以下。但香港愚民就是多,有許多仍認為明天係對抗所謂”恐怖襲擊”,所以我估計仍會有幾萬人會出嚟示威。

6. 警方態度:
相信明天警方會以”基本警力”應付。不會太多,亦不會太少。剛好夠維持秩序。原因係之一係要留警力比728西環果邊佈防,第二就係暴徒沒有不反對通知書,警方可以一開始就勸喻或警告人群離開。並且可即時紀錄身份證及其他資料,呢個對於警力嘅要求會低好多。而且,今次示威路線非常短,班暴徒亦不敢走橫街窄巷(以免落單,大家懂的)。因此相信示威時間不會太長,亦減低對警力要求。因此警方可能準備防暴警察,但人數應不會太多了。

7. 會有毆鬥事件嗎?
這個要視乎雙方當時會否克制,以及人力部署。如果我係真元朗居民,就會係外圍嘅橫街、相熟店舖甚或樓宇上面觀察監視。當時各村亦要有人手守衛,如果班乞兒暴徒真係事後又搞事,就從樓上落嚟招呼佢地。即係隱於市,隨機而動。當然,從現時角度睇,暴徒入到村嘅機會好細,但基本上佢地就算入到村,就算遇女村民,都會好好招呼佢地。

另一情況就班暴徒響哂口話搞人地先人山墳祠堂。因為何君堯父母山墳被搞,我相信村民都會早作準備,如果真係有暴徒再搞人地先人,可能會被人大紅花橋送班暴徒出去。係村嘅範圍發生,犯民及反對派都出不到聲幫忙。因為天時熱,真元朗居民應準備多兩套不同顏色衣服替換。

至於如果發生集體毆鬥事件,當然警方都係要以自身安全為最大考慮,等有足夠支援才去處理衝突事件。

8. 暴徒仲可以做D咩?
暴徒佢地可能會去商場涼冷氣。警方可根據正常程序記低身份證及個人資料,唔敢比就帶返元朗警署慢慢傾。並且相信就算係防暴警察,都不會入去商場清場了。商場安全就就交番比商場物管啦。

728西環之亂的預測
9. 中聯辦及政總
今次暴徒目標會劍指中聯辦,但亦需防範佢地衝擊政總及其他政府設施。中聯辦今日已架設巨型水馬,並相信會有相當數量警力守衛。

10. 人數
我估計總人數約在4-6萬之間。本人上一個帖已經講過,估計最核心嘅暴徒人數有2000-3000人。但因為有中聯辦,是阿爺官方機構,會吸引為數不少乞兒死忠暴徒出來搞事。

11. 警方態度
上述講咗,中央可能已另派人指揮林鄭政府,故上次警方於西環清場時控制到大局和節奏,今次手法及部署應差不多。但因為721暴徒攻不入中聯辦,如果暴徒真係想引發警方開第一槍真槍,武力必然需要升級。警方面對咁情況,上次721的基本戰術仍可運用,再隨機應變。

Support! 
已經變咗做精神食糧。

法政匯思(深黃團體)已經出了懶人包,講解明天堅持去元朗的後果:

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/4791730-【元朗暴力】警發反對通知書照去遊行屬犯法?-懶

佢地已經講到明如果參加明天的遊行,好大機會告得重過非法集會....

最少,班犯聞議員唔會公然叫人入去...

再加上市區居民唔太熟元朗既路,加上香港十二間大學已經出聲明叫學生明天唔好去之下...人數應該會大幅減少.....

就算得番一兩萬,呢班友都應該要告...

728遊行又話取消左?如果727拉了個搞手,個遊行仲辦唔辦得成架?

但依家個市面同情況去睇:
1. 市民都開始知道元朗單野係黑衫撩人先(當然,班深黃梗係繼續"黑警"啦....)
2. 警司協會、香港警務督察協會、海外督察協會、警察隊員佐級協會已表態撐林鄭唔設獨立委員會既立場,加埋其他紀律部隊既支持,所有紀律部隊仍然槍口一致對外...
3. 流膿牆原則上已成明日黃花,康城居民直接趕走班黃衛兵...
4. 今日鍾國斌(田25隻X)叫林鄭收皮,顯示出地產黨仍然企硬...

我認為依一刻,警方仍然有力去鎮暴,因此未必要用老解,用老解的話,一定會將黃黑友撤底消滅...
728由於信息太亂,因此未必有幾萬人去,尤其是有元朗單野去分散果5-8萬基本盤,所以唔會太多...

上次中聯辦見到警方控制返節奏。明日元朗人數我估計2萬左右。示威唔等於支持暴力,雖然愚民多,不過人既心理係咁,唔通真係為革命流血咁擰偉大。
暴徒核心最有組織個批2千個咁上下,警察如收到柯打可以執行國際標準時多兩倍都好快搞掂。而家應該㩒住唔俾發作先,搜證功夫做足,人就已經鎖定等時機成熟收網。
另外幫蛋散烏合之眾搞埋D擾民不合作運動幫自己人倒緊米。核心成員一被捕哩批蛋散就輪到遍地開花俾市民反擊。

簽咗到先
另外買下廣告

7.21元朗暴力事件來龍去脈整理
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28396453&page=1&extra=page=1#pid503572797

支持!

大家要小心,那些所謂記者全都會是乞衣暴徒的幫兇!

支持大叔

今日機場知不知咩狀況?
因為我無FB及IG

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-7-26 02:50 PM 發表
今日機場知不知咩狀況?
因為我無FB及IG
https://www.hk01.com/社會新聞/356504/逃犯條例-直播-機場-和你飛-集會-數百人聚集-接良知

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-7-26 02:50 PM 發表
今日機場知不知咩狀況?
因為我無FB及IG
可以上東網直播

引用:
今日機場知不知咩狀況?
因為我無FB及IG
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/4791769-【逃犯條例】航空界從業員機場集會-喊「撤回」口

千零個...

引用:
今日機場知不知咩狀況?
因為我無FB及IG
聲稱有三百人出席,有個戲子話警方616開槍喎引佢出來喎

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-7-26 02:43 PM 發表
法政匯思(深黃團體)已經出了懶人包,講解明天堅持去元朗的後果:

https://www.bastillepost.com/hon ... 91730-【元朗暴力】警發反對通知% ...
其實我支持遍地開花,等各區人去感受下新一派民主係點,我個深黃Group開始有叫停的聲音

忠實粉絲 點可以唔留名

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]