• 瀏覽: 155,293
  • 回覆: 5,136
  • 追帖: 13
+901
引用:
原帖由 辟易 於 2019-8-20 02:41 PM 發表
中央政策已經好明顯,看來一早已部署好後著就防香港被騎劫.
好不幸今次中曬.深圳地位一夜提昇比直轄市更優越,作為大灣區領頭羊得中央大力支持甚至可以自訂政策不必經中央審批.未來發展將是驚天動地.
香港雖不致被中央放棄,但已非重心.我肯定未來十年可能更短時間深圳絕對會取代香港成為金融對外核心並帶動整個大灣區.
中央給香港人留的後路就是港人如認同國家,參與這一計劃,那麼一樣享有同等甚至更好待遇.未來 ...
慘在今次香港大部份人 (其實應該無錯) 被小部份人連累囉~
係中央眼中宏觀的角度根本好難再分到你地係「幫到忙」的香港人, 定係「幫倒忙」的香港人。
今次咁搞一搞, 「幫到忙」的香港人可能真係要去國內大灣區的其他地區謀出路。

不過香港短期內仍未能係金融方面被深圳趕上, 因為香港仍然係國際城市。
但如果終有一日人民幣成為世界貨幣 (美國會更大反應), 咁香港就真正出事...

暴力就係暴力,犯法就係犯法,證據確鑿,
無論黑衣人、白衣人、曱甴、暴徒、恐怖份子定係警方人員,任何人都冇特權要求特赦!

無綫新聞 - 男子投訴北區醫院內遭兩警員虐打 警方沿刑事方向調查 http://news.tvb.com/local/5d5b93a7e60383a85710ec2f

田北辰單料如果真的話都幾重大~
仲有兩個禮拜就有大事發生~
好似話律政司長提前咗番香港~
又有預言家講九月頭有大事~
好似好緊張咁喎......

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-8-20 03:11 PM 發表
無論黑衣人、白衣人、曱甴、暴徒、恐怖份子定係警方人員,任何人都冇特權要求特赦!

無綫新聞 - 男子投訴北區醫院內遭兩警員虐打 警方沿刑事方向調查 http://news.tvb.com/local/5d5b93a7e60383a85710ec2f ...
無錯啦~
我都寧願兩邊 (甚至三邊) 全部都拉哂~
好過周圍特赦~
咁真係無規無矩~

大家唔好忘記, 暫緩又好, 撤回又好~
有人十月放監果單野仲未開始傾點搞~
我就唔信佢會自己去自首~
佢出番黎香港我覺得佢性命都可能有危險...

無錯,任何人犯法都唔可以有特權。

@WongManTak     @jy008     @RagingFlames     @胡亂禁訪笑死人     @InJailOutSoon     @亂港四人幫    @警黑合作打市民
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-8-20 03:11 PM 發表

無綫新聞 - 男子投訴北區醫院內遭兩警員虐打 警方沿刑事方向調查 http://news.tvb.com/local/5d5b93a7e60383a85710ec2f ...

引用:

呢單野一定無得走啦~
被攝錄機拍低哂啦~
今次呢單形象真係扣分囉~

我嘅睇法同你有少少唔同。
其實深圳同埋上海,早就有完全超過香港嘅實力。
不過由於中國非常小心去操作中國嘅金融業同埋人仔未完整被世界接納為自由流動貨幣,所以香港最後一個優點到宜家都無被超越到。
對中國嚟講,中國金融業同人民幣地位比越超香港要重要多啦。我相信短時間香港唔會失守呢方面。
不過中國就註定同之前一樣會越嚟越強,尤其係其他方面。

@WongManTak     @jy008     @RagingFlames     @胡亂禁訪笑死人     @InJailOutSoon     @亂港四人幫    @警黑合作打市民
引用:
原帖由 辟易 於 2019-8-20 02:41 PM 發表
好不幸今次中曬.深圳地位一夜提昇比直轄市更優越,作為大灣區領頭羊得中央大力支持甚至可以自訂政策不必經中央審批.未來發展將是驚天動地.
香港雖不致被中央放棄,但已非重心.我肯定未來十年可能更短時間深圳絕對會取代香港成為金融對外核心並帶動整個大灣區.
中央給香港人留的後路就是港人如認同國家,參與這一計劃,那麼一樣享有同等甚至更好待遇.未來 ...

邊個清朝人話清朝好勁呢???

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-8-20 03:28 PM 發表

正如清朝d人話清朝好勁!

面對事實吧:
厲害了我的國?官媒老總:誤國害民
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27538275
國務院總理李克強:中國仍是發展中國家產業總體處於全球中低端
https://news.discuss. ...

大部份人都係盲反遮,支持政府嘅人,多數都係好理性。

不過大家真係要忍下啦,班「曱甴」係好乞衣㗎。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-8-20 11:43 AM 發表

香港已經嚴重兩極分化,我真係唔想見到咁

引用:
為了香港的長治久安,不能排除中央真的會以雷霆手段武力介入,因為無論港獨藏獨疆獨台獨 ,在維護國家主權這個問題上,中國一定是寸步不讓的!

早前中央已經出招對付國泰以及有武警在深圳演練,已經證明中央已經開始有所動作。

引用:
原帖由 top11 於 2019-8-20 03:12 PM 發表
田北辰單料如果真的話都幾重大~
仲有兩個禮拜就有大事發生~
好似話律政司長提前咗番香港~
又有預言家講九月頭有大事~
好似好緊張咁喎...... ...
田北辰呢條25仔,講到好似完全唔關佢事咁,賤人中嘅極品。

引用:
原帖由 top11 於 2019-8-20 03:15 PM 發表

無錯啦~
我都寧願兩邊 (甚至三邊) 全部都拉哂~
好過周圍特赦~
咁真係無規無矩~

大家唔好忘記, 暫緩又好, 撤回又好~
有人十月放監果單野仲未開始傾點搞~
我就唔信佢會自己去自首~
佢出番黎香港我覺得佢性命都可能有危險... ...
係囉,條友放出嚟會點呢?從此逍遙法外?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-8-20 03:33 PM 發表
大部份人都係盲反遮,支持政府嘅人,多數都係好理性。

不過大家真係要忍下啦,班「曱甴」係好乞衣㗎。
千祈唔好中反對派的計~
佢地一直就係等大家出錯, 然後大肆指責~
佢地最叻就係扮企係道德高地~

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-8-20 03:42 PM 發表
田北辰呢條25仔,講到好似完全唔關佢事咁,賤人中嘅極品。
我之前以為佢好過佢阿哥, 點知一樣...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]