• 瀏覽: 33,204
  • 回覆: 281
  • 追帖: 1
+9
示威暴徒到處搞連膿腸,仲話明拆一貼十,于是只有伶仃的街坊去出手,以一敵百,而大家基本在食花生

宏觀元朗,主動宣戰,而暴徒所謂的圍攻元朗行動,放完屁,就影都無

究竟,暴徒越來越惡,是不是因為我們自身的懦弱

貼紙仔點暴亂?張紙識打人?

引用:
原帖由 michaelyu128 於 2019-7-21 02:33 PM 發表
貼紙仔點暴亂?張紙識打人?
睇場果D

如果言論自由,點解睇場的人會做撕紙狗,專撕反對聲音?

係大部份人都唔想花時間在呢D人/事上,香港人真係有家庭有承擔的,只想好好生活照顧好家庭屋企人... 君不見搞事的、一係無事生產的、一係有少少錢唔憂食住只追求虛無飄渺的民主西嗎?

引用:
原帖由 gofreego 於 2019-7-21 04:30 PM 發表
係大部份人都唔想花時間在呢D人/事上,香港人真係有家庭有承擔的,只想好好生活照顧好家庭屋企人... 君不見搞事的、一係無事生產的、一係有少少錢唔憂食住只追求虛無飄渺的民主西嗎? ...
關鍵係,連咩叫民主都未識,以為人多夠惡就叫做民主,民智如此!如何做主?

引用:
原帖由 kfws 於 2019-7-21 04:48 PM 發表

關鍵係,連咩叫民主都未識,以為人多夠惡就叫做民主,民智如此!如何做主?
C兄說得很對!

引用:
原帖由 gofreego 於 2019-7-21 04:30 PM 發表
係大部份人都唔想花時間在呢D人/事上,香港人真係有家庭有承擔的,只想好好生活照顧好家庭屋企人... 君不見搞事的、一係無事生產的、一係有少少錢唔憂食住只追求虛無飄渺的民主西嗎? ...
民主西都好D,最多系去遊行

問題在果D暴動西

引用:
原帖由 kfws 於 2019-7-21 04:48 PM 發表

民主的確是小數服從多數,但好多國家已經發覺公投會乃野,而最可行就系代表制,即選民選出來的去代表民眾,比較容易執行,減小混亂,但一樣會出現種票,買票,呃票(阿扁事件)等不公平

一句話,如果民主可以興國,幾時輪到中國起飛?應該系臺灣反攻大陸成功,菲律賓家庭請香港女人做女傭

#臺灣同菲律賓都系上世紀成功擺脫獨裁,成功改變為民主社會,但菲律賓毫無起色,國民醒了,放下身份,出外打工謀生,臺灣亦由經濟神話跌下,經濟西足二十年,而中國一直一黨專政,香港由回歸前零民主到依家慢慢的改革,如非泛民強硬停止民主選舉改革,依家特首已經系一人一票選出,林鄭不一定是特首,所以林鄭的恩人是泛民

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2019-7-21 05:13 PM 發表

民主的確是小數服從多數,但好多國家已經發覺公投會乃野,而最可行就系代表制,即選民選出來的去代表民眾,比較容易執行,減小混亂,但一樣會出現種票,買票,呃票(阿扁事件)等不公平

一句話,如果民主可以興國,幾時輪到中國起飛?應該系臺灣反攻大陸成功,菲律賓家庭請香港女人做女傭

#臺灣同菲律賓都系上世紀成功擺脫獨裁,成功改變為民主社會,但菲律賓毫無起色,國民醒了,放下身份,出外打工謀 ...
師兄好文,一針見血,但明白人又有多少?民主是民智的產物,要相當之高的人民素質先可以做得好,但政治有一個問題,就係不能事事以大多數人利益為先,君不見歐洲福利國家的問題?大多數人一定喜歡高福利社會,如果有一個領導層,說要減低福利,維持國家經濟穩健,呢個領導層可以用一人一票選出來嗎?一黨專政雖然不是完美,但總好過極度低效率的民主選舉,在急於發展的中國,正正就是需要中國特色的社會主義,既不淪為北韓的一家專權,民不聊生,亦不被西方民主支配,才有今日國泰民安的新中國。弱國無外交,試想想出外旅遊,萬一出事,救你們和支援你們的會是誰?各位遊行緊嘅朋友們,和平示威是我們香港人的權利,但愛國愛港才是我們做人的根本

各位良好市民見口罩狗出現就用手機影低佢地樣貌衣著!!!

有乜事可以向警方提供資料,捉拿暴民!!!

暴民擾18區,齊心驅暴民,自己社區自己救!!!!

認住犯民議員下次咪投票畀佢!!!

引用:
原帖由 kfws 於 2019-7-21 05:34 PM 發表

師兄好文,一針見血,但明白人又有多少?民主是民智的產物,要相當之高的人民素質先可以做得好,但政治有一個問題,就係不能事事以大多數人利益為先,君不見歐洲福利國家的問題?大多數人一定喜歡高福利社會,如果有一個領導層,說要減低福利,維持國家經濟穩健,呢個領導層可以用一人一票選出來嗎?一黨專政雖然不是完美,但總好過極度低效率的民主選舉,在急於發展的中國,正正就是需要中國特色的社會 ...
最著數,其實香港老百姓不需要愛國,愛港就得,所以我地依然可以評論祖國,不過要屬實,造謠就唔得

祖國不需要香港上交收入,不需要香港人參軍,不需要香港人在香港守大陸法,當然,如果你返左大陸,當然要守法啦,無人逼你去玩去大陸打工的,唔通你在大陸殺死人,都當你無罪?

就算大陸杯葛臺灣,小左國內人去遊行,亦無人妨礙香港人去臺灣玩,香港可以話非常自由

不過民主事實系差小小,應該再慢慢變革

問題系逃犯條例同民主和自由無關,絕對的信心問題,有人話犯事驚俾大陸拉,或俾大陸砌生豬肉....

不過呢班人示威完就跑上大陸唱K.....

精神分裂,真心無辦法由外貌辨認出

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]