• 瀏覽: 97,667
  • 回覆: 750
  • 追帖: 4
+16
引用:
原帖由 diuadm9 於 2019-7-19 09:28 PM 發表

除左台灣
真係好難有絕對一人一票制
可以檢討制度
但是
張大校長明顯有錯
錯起邊? 係咪話港大校長唔係師生一人一票選出黎,所以冇代表性?
項明生係港大校友,但佢都唔係所有校友一人一票選出黎代表校友會。以港大校友名義係冇意義,用佢自己個名就夠,唔好誤導其他人。

項生咪當年每日75個單程證來香港嘅本土人

引用:
原帖由 diuadm9 於 2019-7-19 09:29 PM 發表

篇文已經寫左
所以咪話你唔識囉

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-7-19 08:19 PM 發表
港府修訂《逃犯條例》掀起風波,更多次爆發警民衝突。香港大學張翔早前發聲明譴責衝擊立法會屬「破壞性的行動」,惹起學生不滿。張翔昨晚(18日)於陸佑堂與學生公開會面,惟未有回應會否撤回有關聲明。本港著名旅遊達人項明生今日(19日)於Facebook發表公開信,以港大舊生身份批評張翔的言論。他回覆《香港01》查詢時,形容其言論「不堪入目、無知歪理」,直指張翔毀壞港大的名聲,建議他「主動向深圳大學揮一揮手 ...
「不堪入目、無知歪理」
講得冇錯,不過指嘅應該係 暴徒、泛民政棍 同埋 黃媒毒媒

港大校訓: 「明德格物」 
明德: 要做到,先唔好講謊 言自己呃自己
格物:窮究事物本質,即黑就是黑,不能顛倒黑白

相信 項生對校訓已乜都唔記得

項明生是旅遊達人、旅遊節目主持、專欄作家。他於1969年在四川成都出世,16歲時移居香港,半工讀於1989年考入香港大學文學院主修日本研究及心理學,及後於1996年在香港中文大學取得工商管理碩士。

引用:
原帖由 diuadm9 於 2019-7-19 09:32 PM 發表

問題係要睇整個選舉歷史
哈哈,歷史就是話你知,美國自建國後就從無一人一票選總統lor,就是咁簡單

引用:
原帖由 kitrabbit 於 2019-7-19 09:25 PM 發表

我勸你慳番啖氣,香討比左派控制,走去第二個討論區好啲,如果唔係為你,我都唔留言
香討啲人講錯啲咩呢?🤔

引用:
原帖由 diuadm9 於 2019-7-19 08:55 PM 發表

昨晚,港大校長張翔與學生和校友對話,談到香港的普選問題。張教授回應指美國總統也不是一人一票選出。我聽到這個說法,即刻嚇一跳,然後得啖笑。堂堂香港大學,校長發言如此水平,唔係呀嘛?

如果我在現場,我會這樣回應:

「我理解張教授不是社科出身,不緊要,不懂社科,可以講數學。我們就來一堂數學課。

所謂『一人一票』的意思,不是字面上每個人投一票去選國家領袖的意思。如果僅僅按這字面理解,那麼英國也 ...
唔怪得之前黃C所要求的一人一票真普選不得民心。
原來比老美的民主更加民主。

引用:
原帖由 diuadm9 於 2019-7-19 09:30 PM 發表

你不如用理據反駁人地啦
唔好淨係人身攻擊
好冇
sorry,同無知黑衣口罩喪屍講理據等於浪費生命。

引用:
原帖由 ff2456 於 19-7-2019 20:53 發表

港大校長一個個比上一個水平差!!
港大世界大學排名跌完又跌!鬼咩,共產黨選校長,校長要聽黨話,跟黨走!!🤒🤒
bingo。其實佢咁有料,點解唔返上去做大學校長既。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-7-19 08:48 PM 發表

的確不是一人一票
而且與聯邦制毫無關係
到底是誰無知?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]