• 瀏覽: 19,184
  • 回覆: 224
+13
今日有市民發起「銀髮族靜默遊行」,由中環遮打花園遊行至政府總部。大會宣布,今天遊行有逾9000...

今日有市民發起「銀髮族靜默遊行」,由中環遮打花園遊行至政府總部。大會宣布,今天遊行有逾9000人參與。遊行發起人之一的朱耀明牧師表示,今天是香港社會運動有史以來首次老人家遊行,希望向年輕人表達,雖然他們不在前線,但老人還是是支持、明白他們,理念亦和他們一致。「你估我哋好易行出嚟咩 ?個個都七老八十啦!」 但他們仍要站出來,就是要告訴林鄭月娥,全民都反對她。

遊行下午由遮打花園到政府總部,要求政府撤回修例,成立獨立調查委員會,以及停止搜捕年輕人。

朱耀明表示,近日看見年輕人在運動中流了很多汗水和血,甚至為抗議政府而捨棄生命,他厲聲批評,如果林鄭月娥「仍然係人嘅話」,「就應該要有啲悲憫嘅心」,「 為什麼仍然要拘捕年輕人? 為何要分裂市民和警察?」

藝人葉德嫻亦有參與遊行,並在遊行隊頭拉橫額。她表示今天是為了年輕人出來,「要話俾人聽, 我哋嘅年輕人好叻。」葉德嫻又指,至今政府所有訴求都沒有回應,因此銀髮一族都要「進化」,走上街頭。她又表示,今天有這麼多銀髮族出來,覺得很感動,「以為大多數既得利益者唔會出嚟」,「係年輕人感動到我哋。」

藝人黃耀明亦有到場,並向記者表示今天「一定要行出嚟 」,他批評政府將人民和警察放在對立面,「政府唔可以匿喺警棍後面,要出嚟回應我哋嘅訴求。」

葉德嫻

發起遊行的楊寶熙見記者時表示,遊行主要是為了支持年輕人,亦呼籲其他長者,如果暫時未能理解年輕人,希望仍能以開放、包容的態度,嘗試理解年輕人背後的原因,即使真的有年輕人使用暴力,亦應思考是什麼逼使他們這樣。楊寶熙又表示,他們老一輩當然希望以平和方式表達訴求,「但你提出嘅訴求佢一樣都做唔到,你叫人點平和?」她表示,只有政府回應市民訴求,才能制止更多衝突發生。

有年輕人在政府總部外的遊行終點設水站、 回收站等,亦有人鞠躬向參與遊行的長者道謝, 表示「多謝咁多位前輩,建立咁美麗嘅香港。」

在終點協助回收膠樽的黃小姐表示,過往多次遊行, 老人家都經常支持他們年輕人,因此今次都想支持老人家的遊行。黃小姐又認為,不少年輕人會覺得老一輩不理解他們,或抗爭多數是年輕人參與,會覺得無助,但今天銀髮族遊行人數眾多,令他們發現廣泛年齡層都支持運動,感到很安慰。

估唔到都咁多老人家出黎...葉德嫻都有份...

新聞來源連結:
https://thestandnews.com/politics/9000人參與銀髮族靜默遊行-表達長者支持年輕抗爭者/

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-7-18 08:27 AM 發表
今日有市民發起「銀髮族靜默遊行」,由中環遮打花園遊行至政府總部。大會宣布,今天遊行有逾9000...

今日有市民發起「銀髮族靜默遊行」,由中環遮打花園遊行至政府總部。大會宣布,今天遊行有逾9000人參與。遊行發起人之一的朱耀明牧師 ...
老人家要抬抬托托。年輕人就輕身上陣。
唔講有冇9,000個人喇。自已數下張相入面就會睇到銀髮一族就少過年輕人好多。

呢個遊行對三毛好震撼

佢地諗都無諗過會有一大批長者出黎遊行撐年輕人, 同佢地過往以為長者一族都係保守, 唔搞事, 追求穏定既信理完全相反, 三毛對此一句聲都未出過, 因為佢地諗唔到點可以抺黑呢班長者, 唔通佢地又係外國勢力? 唔通又係收錢做野?

香港人, 加油!

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-7-18 08:27 AM 發表

今日有市民發起「銀髮族靜默遊行」,由中環遮打花園遊行至政府總部。大會宣布,今天遊行有逾9000人參與。遊行發起人之一的朱耀明牧師 ...
好波…………

提示: 違規內容已被屏蔽
絕對支持銀髮族 你們為香港曾經付出 我向你致敬

銀髮族都有黃藍, 藍的你致敬嗎 ?
引用:
原帖由 yipb1 於 2019-7-18 09:23 AM 發表
絕對支持銀髮族 你們為香港曾經付出 我向你致敬

老中青都出黎D7邪惡共九,香港人真團結。加油。

提示: 違規內容已被屏蔽
支持!

自己仔女同孫有冇去呀? 定又係人哋仔女死不完? 

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-7-18 08:49 AM 發表
呢班銀髮族好有心,好和平
梗係和平, 想用暴力都有心無力吖嘛,
佢哋個孫可能就係廢青暴徒之一囉

引用:

原來有幾十萬人唔支持呢個活動,只得小貓9000隻

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]