• 瀏覽: 49,970
  • 回覆: 332
  • 追帖: 29
+9
引用:
原帖由 horse2014 於 2019-7-17 02:19 PM 發表
美國為甚麽要搞亂香港,因為老美唔保護香港宜個美元市場,當無左,就係美元霸權崩潰的開始。

當有人不停鼓勵大家將香港資産全換美元時,我地試下重溫美國大蕭條時代係點樣的,如果美元崩潰,情況祗有更差……

美國如果失去美元霸權會變成怎樣,看看1929到1941的大蕭條就知道
在1929到1941的美國大蕭條中:
- 股市失去了90%的市值。
- 差不多11000銀行倒閉,讓很多人失去所 ...
朋友,我不是否定你,但我想聽聽你以下的邏輯。

美國為甚麽要搞亂香港,因為老美唔保護香港宜個美元市場,當無左,就係美元霸權崩潰的開始。

當有人不停鼓勵大家將香港資産全換美元時,我地試下重溫美國大蕭條時代係點樣的,如果美元崩潰,情況祗有更差……

國際貨幣基金會話美元高估了 6-12%,哈哈!始終都唔想一野衝擊美元!

引用:
原帖由 耶華義興 於 2019-7-18 06:57 AM 發表

就係呢D㭍頭囉!
香港有好多呢種低等,所以香港一定死

到時連老援都冇得拎!比錢你都買唔到嘢食

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-7-18 09:01 AM 發表

朋友,我不是否定你,但我想聽聽你以下的邏輯。

當有人不停鼓勵大家將香港資産全換美元時,我地試下重溫美國大蕭條時代係點樣的,如果美元崩潰,情況祗有更差…… ...
老美搞咁多野,不就是為了係香港找點小錢錢吧!港元掛鈎美元,早基對穩定香港有利,今日港元不就是美元霸權的載俱吧,如果港元給打到脫鈎,4300 億美元儲備和 600 多億美元的 M0 一下子回流美國,對一個已風雨飄搖的美元體系,一個欠債22 萬億的國度,美國死得嗎?

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-7-18 09:15 AM 發表

老美搞咁多野,不就是為了係香港找點小錢錢吧!港元掛鈎美元,早基對穩定香港有利,今日港元不就是美元霸權的載俱吧,如果港元給打到脫鈎,4300 億美元儲備和 600 多億美元的 M0 一下子回流美國,對一個已風雨飄搖的美元體系,一個欠債22 萬億的國度,美國死得嗎? ...
小弟不才,你係話資金被抽到美國,美國反而pk?這點我就不明了。

引用:
原帖由 hanE 於 2019-7-17 22:25 發表

支持,
我幾年前已經轉哂上大陸全部人仔,息都高過香港,香港留點睇門口就ok。
上面幾多厘?

引用:
原帖由 最終章 於 2019-7-18 01:13 發表

啱啦,準備多幾副
點止幾副,係好多副,棺木外面油上黃色。

引用:
原帖由 耶華義興 於 2019-7-18 06:59 發表

尾國只會當你地班儍柒係棄卒!
過橋抽板

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-7-18 09:23 AM 發表

小弟不才,你係話資金被抽到美國,美國反而pk?這點我就不明了。
脫鈎代表不再以美元為基礎,全被即時替換,美元唯一出路回流美國,推低美滙,美國原本的 M0 即時加大,美國美元貶值效果即現,威力大過即時加全部中國貨稅 25%。這些不是資金,係 idle money。

引用:
原帖由 zamora 於 2019-7-18 02:20 AM 發表
支持馬兄之餘, 都要講多句, 硬膠低智連登仔, 你要洗腦, 搵錯門口喇, 返去叫媽媽喂完奶學識人話先再出嚟啦........
連登仔如果有糧出,咪當打份工。最好收尾金。
如果係義工咁就on L 9。

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-7-18 09:28 AM 發表

如果老美失去美金霸權,老美就收工。所以老美必定和中國打。而香港是其中一個戰場
可理解為銀行擠提,不過係國家級,全世界向美國用美元換返等值的貨物,黃金或其他貨幣,美國唔核爆有鬼了,所以美國最後必要揾藉口發動戰爭的。

審判之日 逆轉乾坤之時

到時人人上到車

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]