• 瀏覽: 1,635
  • 回覆: 5
又防彈衣,又頭盔,又長盾短盾,又槍,又警棍,又胡椒噴霧,又催淚彈,再受襲警罪保護,仲好意思話受市民傷害 

香港警察被真假記者阻住 如果現場無 效果會好唔同

引用:
原帖由 汁男優 於 2019-7-16 07:20 PM 發表
又防彈衣,又頭盔,又長盾短盾,又槍,又警棍,又胡椒噴霧,又催淚彈,再受襲警罪保護,仲好意思話受市民傷害 
全港有幾萬個差人,你負責出錢買裝備?係咪冇裝備嗰D可以唔現身?

引用:
原帖由 汁男優 於 2019-7-16 07:20 PM 發表
又wargame護甲,又頭盔,又面罩,又反光眼罩,又長竹,又鐵支,又天拿水彈,又煙餅,又漆彈,又受泛民+記者保護,仲好意思說手無寸鐵

引用:
原帖由 ypcathychung 於 2019-7-23 04:18 AM 發表

又wargame護甲,又頭盔,又面罩,又反光眼罩,又長竹,又鐵支,又天拿水彈,又煙餅,又漆彈,又受泛民+記者保護,仲好意思說手無寸鐵
示威者大部份真係手無寸鐵
而警察就必然有鐵

無論大家看now tv,有線,無線,東方還是蘋果,都應看到泛民議員係干諾道中,東行線叫警方俾時間示威者退,警方回應說已經俾了一小時,是示威者唔肯走,與此同時,係同時,示威者係西行線衝緊警察防線,為什麼呢?每次示威都演變成衝突,我不理解為什麼還有這麼多家長帶小朋友去參與,請不要再說是政府迫,政府並不是沒有回應示威者訴求,是示威者唔接受,硬要其他人完全接受佢地既訴求。當大家理智線斷裂時,甚麼都不可能談到結果。

5大訴求:
1. 完全撤回惡法;
既然”壽終正寢”, 就不會有死過返生問題,民主派議員說擔心”借屍還魂”,糾纏字眼不過是要”永續爭取”。
2. 成立獨立調查委員會,追究濫用武力警員;
個人覺得成立幾多個調查委員會都是沒用,示威者只會接受一個結果,就是所有事情都是警察錯,而自己沒錯。我覺得如果認為警方錯,大可直接投訴,不要說無警察資料,他們警察不是已經被拍照起底及貼上連儂牆嗎?
3. 撤回暴動定性;
請問這跟法官判罪有關嗎?我相信香港司法獨立,不會受其他人影響,法官如果覺得警方提出控罪有問題,法官會罵返警方轉頭,又唔係無試過。
4. 不拘捕、不檢控示威者;
香港是三權獨立,要政府用”政治干預” 警務人員是否拘捕示威者及律政司是否提出撿控,我覺得不合理,都係嗰句,上到法庭,由法官判決,為什麼會覺得還有問題?
5. 林鄭月娥下台
咁多年來,叫人下台都叫咗好幾個,從董伯伯,貪曾,CY 到現在林鄭,請問有用嗎?換其他人上去做,有邊個會接?到時候又會再叫某某某下台,無意思架,如果換黃之峰上去,會做得好嗎?

香港沒有國民教育,所以大家對國旗倒掛,區旗換成黑色,國徽遭到塗污沒有感覺,但如果這些事發生係美國或英國,示威者不可能安然無事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]