• 瀏覽: 61,480
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
+43
為人師表都咁冇腦

【星島日報報道】修訂《逃犯條例》爭議持續,有示威者8日在尖沙嘴遊行後佔據馬路,期間一名女子被示威者懷疑是便衣警員,眾人將她包圍並要求刪除手機所拍片段,警方昨日就事件拘捕3人,他們被暫控一項非法禁錮,其中一位男被捕人士被加控一項非禮,今日下午稍後時間會在九龍城法院提堂。
被捕的2男1女,年齡介乎23至31歲。其中女疑犯名蘇X善(24歲),家住葵涌,2017年中大教育學士畢業,主修數學及數學教育,在讀書時代成績優異,取過獎學金,目前於一家名校任職教師。男疑犯名吳X哲(23歲),學生,住沙田駿景園,家境富裕。另一位名王X隆(31歲),任職廚房工人,住西環保德街。

至於受害人為30歲姓關女商人,她在澳洲讀書,去年回流返港,打理家族的金融貿易生意。據悉,她當日在山東街及西洋菜南街交界,遭10多名人士纏擾,指控用手機拍攝容貌,要求交出電話刪去片段。

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/2034344-港聞-旺角衝突女商人遭圍攻+三男女被捕

用乜野顏色字人,就係代表乜野人,亦即係岐視個啲人,咁用黑色字寫個人字,係唔係岐視黑人呢,
引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-7-16 03:59 PM 發表
教名校英華小學的女暴徒應該佢唔俾保釋,以免教壞學生
做老師連是非黑白都唔識分,冇教席應該係佢家山發,

冇老師做,作孽既機會相對減少

引用:
原帖由 sohotabc 於 2019-7-16 04:11 PM 發表

許智峰議員教嘛懷疑立會女職員手機內有可疑資料就可搶法法官大人都係輕判啫
有案例

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-7-16 04:23 PM 發表

女教師以為蒙面冇人知,可胡作非爲,有如此行為思想咁惡劣嘅老師任教,名校都變臭校!
十幾歲做學生比人灌輸啲歪理,唔識分辨是非冇人會話,做老師都唔識分黑白,真係.....

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2019-7-16 04:25 PM 發表
今日提堂, 請問有冇人知比唔比保釋?
問得好

引用:
原帖由 負資產BBQ 於 2019-7-16 04:35 PM 發表
大家幫下手!
如果有淋喂屎

同伴既名單就好喇,非同類(烏咀狗)一族而又想子女成才,就可以唔揀呢啲學校比子女入讀

引用:
原帖由 會計界選民 於 2019-7-16 05:00 PM 發表

真係想知個法官點搵藉口
梗有辦法既

引用:
原帖由 必佬 於 2019-7-16 05:29 PM 發表

呢個係為正義嘅禁錮,黃🐶️請網開一面
放一萬個心,已經開始為佢地諗緊甩身辦法

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2019-7-16 07:29 PM 發表

東方兄,咁有冇扣留旅遊證件?
裁判官批准三位被告保釋,3人期間不得離開香港,亦不能直接或間接接觸證人。報稱廚師的31歲被告黃子隆須以1萬元現金擔保外出,逢星期五到西區警署報到。報稱學生的23歲被告吳睿哲則以五千元現金保釋外出,逢星期五到沙田警署報到。報稱教師的24歲被告蘇瑋善以5000元保釋,逢星期三到葵涌警署報到,並批准她在7月至8月中期間可以離港。

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2019-7-16 09:21 PM 發表

又走一件
開左後門

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-7-16 10:36 PM 發表
佢而可能驚L到唔敢返屋企
隔離條女,
廣東話國語:打飛機柱柴灣(搭飛機去台灣)

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-7-16 11:43 PM 發表

知唔知點解咁無腦?呢啲就係所謂嘅「烏合之眾」嘅心理。
即使一個人幾有理智都好,當參與一啲群眾活動嘅時候,都會失去個人嘅理智,而進入無意識狀態。
這個時候,群眾嘅行為就主宰咗個人嘅理性,使人做出平時理性之下唔會做嘅嘢。
以前有本書叫「The Crowd」就講出咗呢啲事實。
https://www.youtube.com/watch?v=QsbhNGPFKCA ...
參與這些行動,潛意識已經令佢地成為暴徒,

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-7-17 12:07 AM 發表

無錯,所以啲人仲叫啲中學生去參加遊行示威,就係睇中佢地嘅身份,到時即使啲中學生殺人放火,佢地就一樣賴政府囉。
叫人衝,自己鬆係犯民既一向技倆

引用:
原帖由 winwonwin 於 2019-7-17 12:55 AM 發表

發觀一check就知啦,唔好傻豬啦
呢D大話過唔到法庭架
有烏咀狗想用移形影接去蒙騙公眾

引用:
原帖由 big3624 於 2019-7-17 09:10 AM 發表
各位良好市民見口罩狗出現就用手機影低佢地樣貌衣著!!!

有乜事可以向警方提供資料,捉拿暴民!!!9931544
而家科技發達,帶口罩唔一定可以逃避法律責任

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]