• 瀏覽: 93,094
  • 回覆: 14
  • 追帖: 10
+35
引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-7-16 12:10 PM 發表

因此,我拒絕相信所謂「一人一票真普選」,因為蠢人一定贏(更可能係煽動蠢人個位)
以前我都會信,真普選,真係市民選出黎既,正常一定係最好,但見到而家呢個時勢,正如大家所講,蠢人真係多d, 我真係唔敢相信,有真普選既話,香港會變成點

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-7-16 02:47 PM 發表

其實一早就知啦,好多人聽人講民主制度,都係只講佢嘅好處,但其實呢啲只係紙上談兵嘅理論而已,同共產主義社會基本上沒有分別,都係屬於講就天下無敵,現實就完全唔係嗰回事。事關呢啲嘢只要一涉及人就會大不相同,就等如個個人都識講希望世界和平,但一到現實同其他人相處,卻又會因為見解不同就鬧得你死我活。 ...
唉,灰心

引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2019-7-16 03:14 PM 發表

現實世界資本主義社會,緊係愚蠢既人多過聰明既人好多啦,唔係點會咁多窮人呢?個個變晒李超人啦!柒總統就唔會上任啦!這就係現實啦!
所以話一黨精英專政,總好過比班傻仔一人一票,點解中國內地起得咁快就係咁解 ...
其實我而家既工作,每個星期都會返大陸,廣州嗰邊,其實進步真係好多❨我屋企人都有人響中國有生意,成日去北京❩,佢同我講,北京進步得仲快。

講真,d人點解仲要話大陸落後呢?人地中國面積成9百幾萬,香港先得千1,佢地咁大,都不斷好好打理,好好進步,反而香港咁細就不斷退步

引用:
原帖由 Q10mist 於 2019-7-16 03:15 PM 發表
推X10000000000...點樣可以讓更多市民看到真相
好痛心,為何仍然是非不分,幸好我身邊有些本來黃的,也慢慢睇到事實真相.
覺得太過份了
話說我屋企人有好幾個淺黃,而家有一個都反黃了❨不過未到藍既地步,可以叫做中立❩,但我都好安慰

引用:
原帖由 小魔怪 於 2019-7-16 03:15 PM 發表

人既劣根性就係喜歡睇到自已想睇到既畫面,唔喜歡睇到既就當係假甚至當睇唔到,TVB播既就被一衆黃人視為假新聞
而家既我係支持tvb同nowtv, 兩邊至少報哂出黎,邊個岩等觀眾自己判斷

引用:
原帖由 Espadon 於 2019-7-16 03:19 PM 發表
自顧黃媒工作者作假新聞屈警察,差唔多日日有,唯一目的當然不是為了所謂的條例,而是要徹底污名化警方的同時美化他們的暴力行為,進而在未來反中運動或者港獨企圖中能為所欲為!!! ...
認同,呢個條例本身只係佢地用黎嘈既導火線,只可以話林鄭行呢個條例既時候,未諗得最全面,但我係認同佢既初心,我無陰謀論睇呢件事❨可能會有人話我諗野唔夠全面吧❩

引用:
原帖由 小魔怪 於 2019-7-16 03:21 PM 發表

啲媒體將黑白癲倒先至慶
呢個我都係,其實有時我第二日返工都好無精神,因為睇直播,睇片睇到好夜。。。

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2019-7-16 03:25 PM 發表

無所不用其極「人渣黑記」
超開心,睇到了,好彩有呢d專頁令我地可以更快得知事實既全部

引用:
原帖由 小魔怪 於 2019-7-16 03:25 PM 發表

媒體咁報未算最慶,身邊好多識得既黃人對呢啲報導深信不二我先最慶
唉。。。其實我身邊黃人都唔少,但我真係唔想因為大家藍黃之分而連朋友都無得做

引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2019-7-16 03:29 PM 發表

西方已經完全民主化,明知自己返唔倒轉頭,又追唔到中國速,當然會千方百計去抺黑大陸既社會主義精英制啦,最好分裂埋你地添
講真,大家都會睇到,而家侵侵都要扮fd咁傾計,好明顯中國係強勢d, 點解仲唔認可中國既強大。。

引用:
原帖由 職場奇人 於 2019-7-16 03:42 PM 發表

同意。大陸不斷進步,過去還依賴香港人接外國單,現在都自己出外參展接單,較大型公司,長期有上百員工長期飛往不同國家了解市埸和客戶談開發,他們都明白現在的領導都不想亂,國家窮得太耐,給外國壓搾太耐,所以只要不反政府,他們都支持。例如,政府鼓勵工廠參展,有很多補貼。我們仍在香港打打殺殺,自我感覺良好。有人可能會說我親中,但我只是分享一下,自己打聽一下。 ...
我相信補貼嗰d真係有,比一個實例大家。

近排我大陸同事有左,產假174日,當放完產假,每日除左1小時食飯,另外要加多半個鐘比佢休息,以防佢夜晚照顧小朋友太攰。另外每日都要提早一個鐘放工,即原本6點放工,佢5點要走,比佢返屋企照顧小朋友,呢個係國家規定。

正正有呢d, 所以而家民生係好好。當然,咁大既中國,總會有貧窮既地方

引用:
原帖由 Q10mist 於 2019-7-16 03:42 PM 發表

很好.加油
班pk異員.暴徒,記者害香港既惡行一定會浮現出來..時間可証明一切
其實要多得佢地,佢地如果唔係搞到咁,之前我屋企人都會覺得,無辦法既情況,遊行示威係必需,而家佢地睇清楚,遊行,只係班暴徒使用武力既路徑,所以say no

引用:
原帖由 frankielam88 於 2019-7-16 03:31 PM 發表

其實D人好多心理唔平衡,大陸經濟基本上已經追到甚至超前香港,佢地接受唔到,想喺其他方面攞滿足感,想繼續自己可以比大陸人優勝。但好多人又無諗下點解大陸經濟會發展得咁快,而香港就停滯不前。 ...
「香港停滯不前」兄弟,你講野太厚道啦,香港直情倒退喔

引用:
原帖由 Q10mist 於 2019-7-16 03:54 PM 發表

都吾遲,起麻知道左本來用心去支持時,只糸換來一個200+1 尼個數字去騎劫
嗯,所以我真係覺得好安慰

引用:
原帖由 jandm 於 2019-7-16 05:45 PM 發表

工作上接觸一D大陸黎香港工作嘅人,其實佢哋好smart
呢個真

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]