• 瀏覽: 130,743
  • 回覆: 1,406
  • 追帖: 2
+39
引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-15 09:33 PM 發表
我決定由普通爭取香港真普選,反對港獨,改為爭取真普選及支持港獨

現時的問題,主要是由於中央不願意下放權力予香港民間而令中央與香港支持普選的民間人士以至政黨人士在社會不同政治議題皆有衝突,而雙方皆沒有誠意去解決問題,中央只懂得用憲政上的權力DQ當選議員,通過香港人不想通過的法例,而民主派亦因爲沒有談判籌碼,只懂得呼籲人上街去爭取。社會不停內耗,但民主派的籌碼未獲得中央的重視,而民意亦因特首的選舉方 ...
咁你去北京抗爭, 唔好搞亂香港, 不過你又唔敢!

青山院友夠鐘食藥了!黑白也分不到

變性易D

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 06:43 AM 發表

你忽略了「你憑什麼管理我」的問題
知啦~~所以你咪去啲你想被畜養嘅地方囉,唔好整亂呢度

引用:
原帖由 Steveiam 於 2019-7-16 07:27 AM 發表

哦...你地玩到呢度爛嗰度整傷人,又話無法子
食緊上一代人努力得嚟嘅成果又話無法子
英治時期連議員都會有官方當然成員,你又唔出聲
我唔係傳統連登仔,我唔認同英國治港期間有民主,但普選係基本法承諾,港人追求,理應實踐,實踐不了就廢除基本法,一國一制與獨立之間我支持獨立

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 06:45 AM 發表

當然唔係,但起碼滿足當下最大政治需要先
用返你個邏輯~~何謂最大政治需要?你所謂10%人需要?定大部分人需要?

引用:
原帖由 sesame206 於 15-7-2019 21:33 發表
我決定由普通爭取香港真普選,反對港獨,改為爭取真普選及支持港獨

現時的問題,主要是由於中央不願意下放權力予香港民間而令中央與香港支持普選的民間人士以至政黨人士在社會不同政治議題皆有衝突,而雙方皆沒有誠意去解決問題,中央只懂得用憲政上的權力DQ當選議員,通過香港人不想通過的法例,而民主派亦因爲沒有談判籌碼,只懂得呼籲人上街去爭取。社會不停內耗,但民主派的籌碼未獲得中央的重視,而民意亦因特首的選舉方 ...
Good! 中共本就極有問題!

引用:
原帖由 peterpeterbbc 於 2019-7-16 07:18 AM 發表

當年馬拉叫新加坡走的! 新加坡主要唔係做馬拉生意, 主要係歐州到中國船隻要在新加坡港口補給! 你香港由始至中是外國同中國貿易的轉口港或入中國的門口,香港的成功全因背後的中國, 只要中國不重視你, 不用斷絕你, 你已經難生存, 同新加坡根本不一樣 ...
根本有腦既人都知, 大陸唔會比香港獨立的, 香港憑咩獨立? 有軍隊嗎? 就算有, 兵力係幾多? 點同大陸抗衡? 所以就算你香港自己搞得掂都冇用, 中國連美國都唔驚, 想香港獨立, 你呢世都唔使諗

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 07:05 AM 發表

你有沒有任何一句是反駁我的觀點?
你的觀點who cares
so what
沒人care你

引用:
原帖由 晚膳行動10 於 2019-7-16 06:53 AM 發表
我記得你向來都支持港獨!
毒果套路:我開頭支持建制乜乜乜....因為呢....我被迫.....我都係為大家爭取.......今日唔乜乜...明日就唔可以乜乜...

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 06:56 AM 發表

我消化到你呢句一半,你的意思係唔係,權力本來就屬於中央嘅,呢家香港人要搶,可以唔理中央?

問題就係「權力本來屬於中央」呢句到,權力的起源,以前皇室係透過君權神授取信於人,但香港社會並沒有特定的信仰,又未有普選制度,單靠武力,當出現人認為其集體力量可以挑戰時,自然會挑戰 ...
你唔係消化一半,係你中央處理器得平常人一半運算能力

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-15 09:33 PM 發表

呵呵...既然樓主主意已決,去做你想做的事吧,不過,不要再來香討了,去連登,找跟你志同道合的!! 

引用:
原帖由 Steveiam 於 2019-7-16 07:32 AM 發表

用返你個邏輯~~何謂最大政治需要?你所謂10%人需要?定大部分人需要?
你混淆了法律認同和民主投票協商產生法律所需要比數,雖然50%的人同意(理論上)就可以成為法律,但若果10%人口不認同新法律而進行社會不服從(公民抗命)就會產生內亂

引用:

中央不會下放權力給漢奸

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 07:31 AM 發表

我唔係傳統連登仔,我唔認同英國治港期間有民主,但普選係基本法承諾,港人追求,理應實踐,實踐不了就廢除基本法,一國一制與獨立之間我支持獨立 ...
2047年全面收回管制權,由中央直接派員組建香港市人民政府,香港市政協會議,直接管理。你還有28年。好好想想怎麼和中央搞好關係吧,別到時候鬧僵了,要麼驅逐泛民出境,要麼直接起訴審判

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]