• 瀏覽: 130,759
  • 回覆: 1,406
  • 追帖: 2
+39
引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-15 09:33 PM 發表
我決定由普通爭取香港真普選,反對港獨,改為爭取真普選及支持港獨

現時的問題,主要是由於中央不願意下放權力予香港民間而令中央與香港支持普選的民間人士以至政黨人士在社會不同政治議題皆有衝突,而雙方皆沒有誠意去解決問題,中央只懂得用憲政上的權力DQ當選議員,通過香港人不想通過的法例,而民主派亦因爲沒有談判籌碼,只懂得呼籲人上街去爭取。社會不停內耗,但民主派的籌碼未獲得中央的重視,而民意亦因特首的選舉方 ...
乜你真係以為今天亂局同送中有直接關係?

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 07:03 AM 發表

當然會有陣痛,但新加坡獨立也生存到,我相信香港也可以
靠你班暴徒?

被DQ的議員唔尊重國家,自找的,同埋真普選係哂氣,比中央管治發展肯定快過依家,房屋問題肯定好快解決到

引用:
原帖由 Steveiam 於 2019-7-16 07:10 AM 發表

哦.....即係喺你眼中香港法律已失效,咁啲暴徒爭取取消暴動定性,要咩調查委員會有咩用?
另外,你個概念係雙向,即係其他人可以任意對待暴徒?
若果佢地覺得法律無法保護他們,可以,所以我唔係連登文宣組,連登文宣組唔會咁答你

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 06:28 AM 發表

我唔知道你所講嘅好多人實際係有幾多人,但從來都唔係50%的人唔認同呢套制度先至唔work,基本上10%的人唔認同就已經會不停內亂(註:我唔係講緊民主,我係講緊法律認同方面,唔係少數服從多數) ...
乜民主有分部分?法律又唔係行民主?某啲又行民主?
其實你知唔知立法機制係小數服從多數而立法?

引用:
原帖由 JOEYU 於 2019-7-16 07:14 AM 發表
被DQ的議員唔尊重國家,自找的,同埋真普選係哂氣,比中央管治發展肯定快過依家,房屋問題肯定好快解決到
這個國家憑什麼獲得香港人專重?

樓主痴撚左綫

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 07:10 AM 發表

那麼為何新加坡從馬來西亞獨立仍然俾生意佢做?如果中國在香港獨立後完全封鎖有實力的香港只反映他不理性
當年馬拉叫新加坡走的! 新加坡主要唔係做馬拉生意, 主要係歐州到中國船隻要在新加坡港口補給! 你香港由始至中是外國同中國貿易的轉口港或入中國的門口,香港的成功全因背後的中國, 只要中國不重視你, 不用斷絕你, 你已經難生存, 同新加坡根本不一樣

引用:
原帖由 Steveiam 於 2019-7-16 06:57 AM 發表

有啲帖膠到話一國兩制係啲小黃人爭取返嚟,我睇完真係笑左出嚟,做文宣都懶上網做fact check
有腦唔會做黃屍。

引用:
原帖由 sobel123 於 2019-7-16 07:01 AM 發表

姓狸嘅會諗到出錢比人管 只要繼續壟斷經濟
問題嚟啦~~唔好以為換政權只不過個位轉左人...當一切制度破壞左,城市破壞左,呢度啲錢到時可以變廢紙.....亦都無曬經濟

引用:
原帖由 Steveiam 於 2019-7-16 07:15 AM 發表

乜民主有分部分?法律又唔係行民主?某啲又行民主?
其實你知唔知立法機制係小數服從多數而立法?
咁而家立法會仍有功能組別,是不是仍由少數既得利益者把持?

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 07:15 AM 發表

若果佢地覺得法律無法保護他們,可以,所以我唔係連登文宣組,連登文宣組唔會咁答你
呢啲原始人做法就係你所追求嘅民主?

引用:
原帖由 Steveiam 於 2019-7-16 07:22 AM 發表

呢啲原始人做法就係你所追求嘅民主?
唔係,但事已至此已沒有法子

洋奴一名,點解英治時代你吾要求港獨?

你得媽媽一個,就更加咪做傻事啦。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]