• 瀏覽: 130,806
  • 回覆: 1,406
  • 追帖: 2
+39
樓主唔係以為有真普選 社會就會安定太平?

引用:
原帖由 smart889 於 2019-7-16 06:36 AM 發表

全世界無論什麼法律,法律本質就係管理人,限制人的基本行為,你邏輯混亂荒謬沒有討論價值
你忽略了「你憑什麼管理我」的問題

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 06:02 AM 發表

我希望你讀讀社會政治哲學或倫理學,看清楚法律的本質是什麼

法律的本質係人生存於社會的隱藏危險中,為免你傷害我我傷害你而定立的規則要大家恪守,如果使用法律去侵害他人的權益(例如DQ民選議員),那這個協約便不需要再遵守

中共已經侵犯了香港人的權益很多次 ...
即係有人搶你野,你唔批准,搶你野個賊可以唔洗理你,其他人都唔可以幫你,因為你影響左個賊搶野既櫂益?咁新穎?

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-15 09:33 PM 發表
我決定由普通爭取香港真普選,反對港獨,改為爭取真普選及支持港獨

現時的問題,主要是由於中央不願意下放權力予香港民間而令中央與香港支持普選的民間人士以至政黨人士在社會不同政治議題皆有衝突,而雙方皆沒有誠意去解決問題,中央只懂得用憲政上的權力DQ當選議員,通過香港人不想通過的法例,而民主派亦因爲沒有談判籌碼,只懂得呼籲人上街去爭取。社會不停內耗,但民主派的籌碼未獲得中央的重視,而民意亦因特首的選舉方 ...
得啦~~~呢排連登做咩唔返過去呀?

引用:
原帖由 lobstersoup 於 2019-7-16 06:41 AM 發表
樓主唔係以為有真普選 社會就會安定太平?
當然唔係,但起碼滿足當下最大政治需要先

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-15 09:33 PM 發表
我決定由普通爭取香港真普選,反對港獨,改為爭取真普選及支持港獨

現時的問題,主要是由於中央不願意下放權力予香港民間而令中央與香港支持普選的民間人士以至政黨人士在社會不同政治議題皆有衝突,而雙方皆沒有誠意去解決問題,中央只懂得用憲政上的權力DQ當選議員,通過香港人不想通過的法例,而民主派亦因爲沒有談判籌碼,只懂得呼籲人上街去爭取。社會不停內耗,但民主派的籌碼未獲得中央的重視,而民意亦因特首的選舉方 ...
文章有"獨" 

英治時期沒有下放權力,為何中共要下放權力?你所講嘅香港人不想通過的法例~那個香港人~只佔一部份,不能概括全港人口,。你不會不知香港人極討厭被代表吧!民意?犯民民意?。最後那段更好笑,不怕就不用要求特赦啦.

引用:

你有冇核武,中國派幾百解放軍圍住羅湖邊界,你已經驚到賴尿

呢個貼好玩,大家插撚爆佢

法律基本法,香港係要履行23條立法,泛民點解唔遵守?

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2019-7-16 06:27 AM 發表

佢痾屎之前要用錢買嘢食,一樣要用錢😁
唔使,係街執狗屎食唔使錢。

引用:

無所謂。你愛是啥立場就是啥立場,沒人care你,who cares
香港是中國發展速度最慢的城市。廣州今年經濟總量超香港,香港已是大灣區第三大經濟城市,全國第五大經濟城市。幾年後就是第六、七、八,到2035年就是10名以後

首先被DQ的有否真誠起誓?用行動擁護基本法來治港?

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-7-16 06:40 AM 發表

首先,我有交稅,當然算少

另外你問反對政權,就涉及政權合法性問題,施永青早排有篇文講,用武力,用德政,用選票,現時特區政府只有武力,除非有壓倒性優勢,否則看看誰更有本事 ...
你係cia?😰😰

我記得你向來都支持港獨!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]