• 瀏覽: 1,209,228
  • 回覆: 7,794
  • 追帖: 300
+377
引用:
原帖由 見習初級新手 於 2019-7-15 01:40 PM 發表

豬肉事件便可看到

這種以大欺小的管治
也正是咁多人反共主因
如是者, 應該反幾多?
反幾奈?
有人話移民新加坡。
一了百了。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-7-15 01:44 PM 發表

豬肉事件同阿爺一 d 關係都無,豬就有大把,系買手唔買,原因系隻豬當日入屠房,賣唔賣得出都要劏,所以無人肯承擔風險。宜 d 係香港人唔願意改生活習慣的成本。 ...
師兄,夏蟲焉能語冰?有啲人只會盲反中!

支持
感謝馬兄開帖
琴晚沙田一事後真係好傷心,見返天南地北個帖心好啲

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-7-15 02:01 PM 發表
721會否將暴徒趕過IFC?如果昨日係故意的話,而IFC與新城市同屬一個集團,咁會否將暴徒趕往IFC以示警告
當日祗有二個目標,軍營或政總,如果係政總,佢地一定會以攻入為目標,惡鬪一定會,因政總的含量同立法局不能相比。
暴徒係唔會搞金主地盤,中環山頂係佢地禁區,港交所更不可越過。尋晚入新城市係警察迫佢地人去。你睇今朝新聞,商場要急急話商戶毫無損失。班友去上水就識搞小店,新城市廣場一樓化妝品邊間唔係做水貨客,不就是一班好知邊個係金主的暴徒吧了!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-7-15 02:08 PM 發表

早就有講過班人有軍事背景
我意指他們是說廣東話的受軍訓人士
我的諗法是出乎意料的

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-7-15 02:15 PM 發表

當日祗有二個目標,軍營或政總,如果係政總,佢地一定會以攻入為目標,惡鬪一定會,因政總的含量同立法局不能相比。
暴徒係唔會搞金主地盤,中環山頂係佢地禁區,港交所更不可越過。尋晚入新城市係警察迫佢地人去。你睇今朝新聞,商場要急急話商戶毫無損失。班友去上水就識搞小店,新城市廣場一樓化妝品邊間唔係做水貨客,不就是一班好知邊個係金主的暴徒吧了! ...
很好的分析!

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2019-7-15 01:31 PM 發表
中央依家可能係想對香港行飢餓政策 餓到咁上下先放水
睇黎都似啦

hold哂D大陸公司上市 停自由行

咁香港金融/旅遊/零售三大支柱就會受到極大壓力

引用:
原帖由 lv 於 2019-7-15 02:20 PM 發表

我的諗法是出乎意料的
其實,有 d 野我都係欲言又止,用翻政治人之言,“成大事,不拘小節”,不過個“小節”就……
宜個世界,有 d 野係要有人做,但一定唔係我,俾我都做唔尼。

終於明白李嘉誠點解賣香港資產。

引用:
原帖由 lv 於 2019-7-15 02:20 PM 發表

我的諗法是出乎意料的
有一班示威者事前係有專門訓練既 有唔少外國教官黎左香港

👍💪

引用:
原帖由 見習初級新手 於 2019-7-15 01:40 PM 發表

豬肉事件便可看到

這種以大欺小的管治
也正是咁多人反共主因
關中國咩事?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-7-15 02:01 PM 發表
721會否將暴徒趕過IFC?如果昨日係故意的話,而IFC與新城市同屬一個集團,咁會否將暴徒趕往IFC以示警告
睇泥,將的暴徒好似趕狗咁趕去一D有代表性既地方都可能幾有用。

支持 馬兄

引用:

豬肉事件便可看到

這種以大欺小的管治
也正是咁多人反共主因
所以未話囉。

其他咁多香港年青人唔高興嘅原因係知道自己競爭力不足

以前香港揸貨車嘅可以北上叫雞做土豪,宜家要調返轉頭服侍水貨客。

連豬肉都唔夠錢同人競爭跟住賴政府

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]