• 瀏覽: 49,837
  • 回覆: 385
  • 追帖: 2
+8

過去一個月《逃犯條例》修訂引發連場示威及警民衝突,特首林鄭月娥(圖1)備受壓力,《金融時報》引述對局勢有直接了解的消息人士稱,林鄭月娥曾數度請辭,但卻遭中央政府拒絕,要她收拾爛攤子。

中方官員多次表態支持林鄭月娥,中聯辦主任王志民上周四也重申中央支持她繼續施政,但消息人士的說法似乎是因為找不到人願意接替她,中央堅持其留下來,是要她「收拾她製造出來的爛攤子。沒有人可以收拾這爛攤子,也沒有人願意接手」。該消息人士又稱,是林鄭月娥提出修訂《逃犯條例》,非北京政府。

要求通過《香港人權法案》聯署   達白宮回應門檻
另外,有網民7月8日在美國白宮網站「We The People」發起聯署簽名運動,指香港社會的人權倒退,獲保證的香港高度自治被忽視和侵犯,要求美國通過《香港人權及民主法案》以確保香港的高度自治,並尋求美政府支持,因香港市民對人權的看法與美國人相同。該聯署要求昨晚已獲逾10.4萬個簽名(圖2),在限期30天內獲得所需的10萬個簽名門檻,美國政府需要回應。

林鄭月娥曾數度請辭,但卻遭中央政府拒絕,要她收拾爛攤子,唔怪得林太話中央係支持佢啦

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/news/新聞/報道中央不准辭職-要林鄭收拾爛攤子-180448

我覺得葉劉不怕接手。

呢個位 邊個做都死 - 由董建華到而家 有邊個唔係俾人叫落台的 ?

引用:
原帖由 省委書記3 於 2019-7-15 08:32 AM 發表
呢個位 邊個做都死 - 由董建華到而家 有邊個唔係俾人叫落台的 ?
咁係因為特首無普選既原故,一個唔係由香港市民選出黎既特首,威信自然容易被動搖
全香港300幾萬選民,就算得票只有3-4成,已經有百幾萬支持者,政權自然穩固

政府反應:
譴責暴力
中強力譴責
強力譴責
特強力譴責
超強力譴責
超特強譴責

反正都係無政府狀態,不如成個政府摺埋,解散立法會,市民各自為正,起碼都唔洗高薪養癈人!

趁機會任命張生為代特首至2047年。

差人罷工,齊反林鄭,我有屋企人做差人,都不想再處理這些政治事件,叫蘆葦蔥自己上去

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-7-15 08:59 AM 發表

咁係因為特首無普選既原故,一個唔係由香港市民選出黎既特首,威信自然容易被動搖
全香港300幾萬選民,就算得票只有3-4成,已經有百幾萬支持者,政權自然穩固 ...
試問有邊個國家有真正的普選??英國首相是真正普選嗎?不過是最大黨自己關門選領袖而已 美國總統是真正普選嗎?什麼選舉人票呢D 更複雜 就無謂討論

OK 只是我在想 如果阿爺俾香港真普選 但同時要23條立法  請問黃人們收唔收貨? 兩樣都是基本法下的權利(普選) 和義務(23條)總不能你地贏哂 永遠只有權利而無義務吧? 我唔係藍絲 (當然也不是小黃人)只覺得兩邊都有問題  只係將心比己 嘗試站在阿爺方面看 你覺得佢地條氣會順嗎?

林鄭話:We Connect 喎

引用:
原帖由 nicekate 於 15/7/2019 09:04 AM 發表
政府反應:
譴責暴力
中強力譴責
強力譴責
特強力譴責
超強力譴責
超特強譴責

反正都係無政府狀態,不如成個政府摺埋,解散立法會,市民各自為正,起碼都唔洗高薪養癈人! ...
黑社會譚文豪做特首?唔好卦

林鄭自己攪出嚟嘅屎好應該自己執

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-7-15 08:59 AM 發表

全香港300幾萬選民,就算得票只有3-4成,已經有百幾萬支持者,政權自然穩固 ...
回歸前唔好講港督,連立法會議員香港人都冇權選,又唔見當時政權唔穩固? 根本高壓統治先係皇道,而家香港政府太軟弱

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]