• 瀏覽: 45,807
  • 回覆: 243
+45
反修訂《逃犯條例》風波持續,有團體今日下午(14日)於沙田舉行遊行,入夜後大批市民仍留在沙田,現場情況緊張,示威者與警方對峙。對峙期間,沙田區議員黎梓恩、黃學禮與警方交涉,當黎問到防暴警察指揮官位置時,有部分警員向他們叫囂道:「走啦、收皮啦」。之後又有女警員稱:「如果唔係議員,你係帶頭暴動啊!」另外,又有部向警員針對記者稱:「影乜X嘢!」警員又不斷質疑為何記者不影「暴徒」,只將鏡頭對向警員,「你哋唔係好X專業㗎咩?」

(記錄了沙田區議員黎梓恩、黃學禮所做的好事)

反修訂《逃犯條例》風波持續,有團體今日下午(14日)於沙田舉行遊行,入夜後大批市民仍留在沙田,現場情況緊張,示威者與警方對峙。

對峙期間,沙田區議員黎梓恩、黃學禮與警方交涉,當黎問到防暴警察指揮官位置時,有部分警員向他們叫囂道:「走啦、收皮啦」。之後又有女警員稱:「如果唔係議員,你係帶頭暴動啊!」

另外,又有部向警員針對記者稱:「影乜X嘢!」警員又不斷質疑為何記者不影「暴徒」,只將鏡頭對向警員,「你哋唔係好X專業㗎咩?」

入夜後警方與示威者對峙。(盧翊銘攝)

+56

入夜後沙田多處情況混亂,示威者與警方對峙,警方一度舉起紅旗,並開始驅散示威者。兩名沙田區議員黎梓恩、黃學禮與警方交涉,批評警方將所有後退道路封鎖,令示威者遭到圍困、無法散去。不過有警員開咪錶示:「叫示威者放低雨遮,除低口罩,做唔到你無資格同我談判」,又有部分警員叫囂,叫區議員「走啦、收皮啦」。之後又有女警員稱:「如果唔係議員,你係帶頭暴動啊!」

另外,現場部分警員挑釁記者及示威者。當示威者高呼「一二、一二」後退時,有女警持咪挑釁指「唔好走啊,返來啊」。

此外,有警員針對記者稱:「影乜X嘢」,並質疑記者為何不影「暴徒」,只將鏡頭對着警員,又說:「你哋唔係好x專業㗎咩?」

【沙田遊行】源禾路衝突後對峙 示威者架鐵馬陣 大批防暴警增援
【沙田遊行】民主派促警方克制免再釀衝突:血債必算到林鄭頭上
【沙田遊行】遊行隊伍再「分紅海」 開路助記者趕往衝突現場採訪
沙田
逃犯條例
612逃犯條例示威
01 Video
新聞狂人
我主場
你可能感興趣
02:19
【光復上水】三萬人遊行過後 激烈警民衝突 揮棍噴椒防暴警清場
精選
18區新聞
【沙田遊行】新城市廣場爆發大衝突 防暴隊罕有進駐清場
突發
10 小時前
02:56
【沙田遊行.持續更新】逾40示威人士被拘 盧偉聰:警員被咬斷指
精選
社會新聞
19 小時前
01:26
【沙田遊行】新城市警民困獸鬥 示威者頂港鐵車門:一齊返屋企
精選
社會新聞
9 小時前
【沙田遊行】區議員對警執法感憤怒 丘文俊諷:係咪追緊張子強?
政情
8 小時前
【沙田遊行】源禾路衝突後對峙 示威者架鐵馬陣 大批防暴警增援
精選
突發
14 小時前
【沙田遊行】東鐵綫一度不停沙田站 逾百黑衣人早前輪購單程票
精選
政情
11 小時前
33圖
【逃犯條例.圖輯】示威者突破警防線 舉鐵馬推進 逾千人佔馬路
精選
突發
【九龍區大遊行】示威者逃走遇消防車仍讓路 的哥阻路罵警被帶走
精選
突發
【沙田遊行】示威者拆封路膠帶圖前進 警方無警示下發射胡椒噴霧
精選
社會新聞
14 小時前
02:58
【逃犯條例・6月30日至7月2日政局全覽】示威者衝擊立法會
精選
社會新聞
【逃犯條例】告士打道衝突現場 示威者倒地昏迷
精選
突發
04:14
【光復上水】警護送水貨客爆衝突揮棍噴椒 示威者掟雜物設防線
精選
突發
00:07
【逃犯條例】警指揮官612衝突掟磚? 網上片段顯示疑僅舉磚示意
突發
03:26
逃犯條例衝突關鍵瞬間 鐵枝擊中警員頭浴血 液體玻璃瓶放草叢
精選
社會新聞
31圖
【沙田遊行.圖輯】新城市廣場流血衝突一小時 市民慌忙走避
精選
突發
7 小時前
00:55
【沙田遊行】遊行隊伍再「分紅海」 開路助記者趕往衝突現場採訪
精選
社會新聞
14 小時前
【71遊行】警午夜12時後施放催淚彈清場 示威者撤離立會
精選
突發
01:37
【逃犯條例】大批示威者佔據夏慤道、龍和道 警施胡椒噴霧
精選
突發
【光復上水】懷疑便衣警被指遊行期間 拍攝示威者大頭相 
政情
33圖
【逃犯條例‧衝突圖輯】黑夜警民衝突 鐵馬警棍金鐘中環短兵相接
精選
突發
01線報
關於我們
01招聘
廣告查詢
01App
常見問題
聯絡我們
私隱聲明
使用條款及細則
香港01有限公司版權所有 © 2019

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/351822/沙田遊行-警批區議員斡旋為-帶頭暴動-喝記者-影乜x嘢

d議員扮乜,有城功過咩!政棍

香港人加油,快快加入暴徒行例,要求光復自己社區,自己地方自己盡情破壞,一路好走😎😎

妓記非常專業

附件

20190715_273faf7067448ef0434cM5UvEQVgl0nE.jpg(120.81 KB)

20190714_44e112baa4fa8c0a5456M9ilkl21sUD3.jpg(119.65 KB)

講事實又晤like丫e丸

看見所有準備衝擊的暴徒,頭戴一式頭盔,護目鏡,防毒臉具,黑色制服,你話佢地冇幕後金主嗎?

引用:
原帖由 一眼關七 於 2019-7-15 08:22 AM 發表
看見所有準備衝擊的暴徒,頭戴一式頭盔,護目鏡,防毒臉具,黑色制服,你話佢地冇幕後金主嗎?
切脂同家破人亡嗰兩家人好可疑!

點解議員就唔係帶頭暴動?

, 飛虎隊話齋我嘅工作係控制場面, 佢哋唔會分邊個係好人壞人

呢個留返畀警察或者法庭去判

再加上呢啲老鼠區議員鬼認得佢哋咩。

香港幾百個區議員個個都要認住咩?

上次嗰個乜水立法會議員都唔認得佢啦

引用:
原帖由 宇宙熱情的隊長 於 2019-7-15 08:00 AM 發表
向警員施襲之其中一名暴徒⋯⋯
梁梓軒.........
你好威武呀!
溝死女啦!
就係呢個暴徒

警員不斷質疑為何記者不影「暴徒」,只將鏡頭對向警員

我嘗試幫佢哋答喇,因為佢哋驚會俾暴徒打,因為佢哋驚公司採訪車會被刑毀。

遲早死人

支持警察

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]