• 瀏覽: 30,596
  • 回覆: 162
+5
今日,會有光復上水反水貨遊行,但偏偏在遊行前夕,突然爆出鄉事派的侯志強,和遊行發起人梁金成,大前日在粉嶺中心酒樓密會事件,相片更在網上瘋傳。

由於時間敏感,有不少網民猜測,今次聚會,是有人刻意設局再發放消息,務求分化遊行人士的團結。

究竟茶聚是由誰人提出?二人都堅拒透露,對於網民指控,上水鄉事委員會主席侯志強直言,與任何人茶聚均沒有問題,亦沒有目的。他說:「不論左中右、建制、泛民,大家也只係希望香港好。」亦否認要求對方取消遊行:「我點會咁戇居講呢啲無知嘢,已經係成年人,我教你點做,你會聽我意見嗎?如果得嘅話,我倒不如做特首,教一眾年輕人點做,咁就可以天下太平,不過我有問他,有否申請遊行,如果遊行是合情合理及合法係冇問題,香港係自由社會,每個人均有權去遊行,我無理由去阻擋人。」他續指,為免遊行人士在炎熱天氣下中暑,已預備大量飲料免費提供予遊行人士。

有人覺得梁金成被擺上,對此侯強否認設局,「我點擺佢上台?!佢哋鍾意點講就點講,把口生喺人哋度,我冇辦法,對嗎?清者自清,我如果擁有咁大法力就好!」

北區水貨客關注組發言人「金金大師」梁金成,以電話回覆本刊,他質疑拍攝者到底有何居心,反指如果有人因此胡亂猜測,實在幼稚,他說:「我在facebook已交待得很清楚,說實話,地區人士想了解,我不是指今次事件,是其他事件,是合理的。我認為屆時大家便清楚事件,還是有人無中生有。」

至於在facebook中提及的中間人,要求他取消遊行,中間人是否指侯志強,他沒有正面回應,只說:「如果叫我取消,應該無法取消,因為今次是無政黨,由市民自發的活動,我只是代市民申請不反對通知書和規劃遊行路線。」

今次兩人二人坐下密斟,究竟是巧合相遇,還是有人刻意安排?而放料人的背後有何目的,相信讀者都有定論。

新聞來源連結:
http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20190713/681277

世上無咁多巧合;
早有預謀 早有策劃吧;
侯志強,梁金成 兩條友蛇鼠一窩 各為私利 想整死香港...

中亂扮抹黑機器

附件

Stop.jpg(128.65 KB)

引用:
原帖由 tinnit 於 2019-7-14 12:54 PM 發表
世上無咁多巧合;
早有預謀 早有策劃吧;
侯志強,梁金成 兩條友蛇鼠一窩 各為私利 想整死香港...
侯生係真正原居民, 點會想整死香況﹖反面遊行果D, 99%都係新移民後代.

引用:
原帖由 澳門人人收一皮 於 2019-7-14 12:57 PM 發表
中亂扮抹黑機器
C主⋯⋯⋯唔玩抹黑技椺樑搵唔到資金炒高樓市⋯⋯⋯香港人⋯⋯⋯加油⋯⋯⋯

知啦~知你班北區牛屎佬想同新西老黑勝和老屎佬結盟啦~但....

睇完特9個pok kai會有乜下場先好出黎搞事呀下!!!

http://www.discuss.com.hk/viewth ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-7-14 01:04 PM 發表
重之唔好打⋯要打齊齊摑向建XX 炒光所有不仁🐶
正確⋯⋯⋯市民和平理性守法守護香港⋯⋯⋯香港人⋯⋯⋯加油⋯⋯⋯

引用:
原帖由 pj2015hk 於 2019-7-14 01:00 PM 發表

侯生係真正原居民, 點會想整死香況﹖反面遊行果D, 99%都係新移民後代.
佢想推倒政府啫, 現屆政府唔賣地主佬帳, 換人咪可以成事囉。 香港人可以繼續買貴樓

引用:
原帖由 hktick1 於 2019-7-14 01:06 PM 發表

正確⋯⋯⋯市民和平理性守法守護香港⋯⋯⋯香港人⋯⋯⋯加油⋯⋯⋯
遍地開花................香港人..................加油...........................

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-7-14 01:05 PM 發表
知啦~知你班北區牛屎佬想同新西老黑勝和老屎佬結盟啦~但....

睇完特9個pok kai會有乜下場先好出黎搞事呀下!!!

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=28364976&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy ...
C主⋯⋯⋯除咗識講乜屎佬乜屎佬外⋯⋯⋯仲識講乜⋯⋯⋯

蘋果link就味鬼post啦,睇撚到咩

引用:
原帖由 澳門人人收一皮 於 2019-7-14 01:08 PM 發表

片地開花................香港人..................加油...........................
C主⋯⋯⋯200萬+3和平理性守法香港人⋯⋯⋯加油⋯⋯⋯沙田⋯⋯⋯

唔知呢啲係咪叫鄉黑呢?

引用:
原帖由 96313069 於 2019-7-14 01:07 PM 發表

佢想推倒政府啫, 現屆政府唔賣地主佬帳, 換人咪可以成事囉。 香港人可以繼續買貴樓
只要唔大型填海, 新界原居民同地產就發達了.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]