• 瀏覽: 9,299
  • 回覆: 92
引用:
原帖由 shr000000 於 2019-7-14 08:24 AM 發表
中國若要全開放民主自由, 會死得好慘, 唔洗指意超美國
老美根本就係極獨裁國家,
要主宰地球一切。

引用:
原帖由 buomjwit 於 2019-7-14 10:24 AM 發表
你係咪無睇內文?下面讀多次~
公司係私有產權,國家又係私有產權?小心啲講野啦~
很明顯,生活在自由社會,人會覺得更有保障,更自由舒暢。即使是內地官員與富商,如果有得選擇的話,他們也會選擇去自由社會生活。因為這是人類歷史的發展趨勢。
在必然王國走向自由王國的路上,西方走得比中國快,香港亦走得比大陸前。所以大陸要拉香港回歸就十分困難。若是中共承認自己不足,願意急起直追,香港一定十 ...
超30萬民主自由的加麻大籍人仕打死也留在中國領土香港喎!其他英澳紐美籍還沒計!另外,有超10%的民主自由的呆灣人(超300萬呆灣精英)長住中國大陸喎 (佔2300萬呆灣人超10%)!!!

地產商根本係想有人用銀紙掟到佢收聲。

點知搞咁耐都無人理佢地。

歸根究底, 講到尾, 一句講哂 "香港人唔信大陸"。   

引用:
原帖由 wongsumwing 於 2019-7-14 08:05 AM 發表
https://www.am730.com.hk/column/新聞/香港民心背向的根本原因-180250

#Hashtags  C觀點施永青  自由個人價值
...
仲乜咁老實,一講就滿分…………?……

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-7-14 10:52 AM 發表
歸根究底, 講到尾, 一句講哂 "香港人唔信大陸"。   
一句講哂 "中國太信香港人"所以收回香港時沒做排毒!例如去植民化..........故此回歸超20年了,仍有黃色腦殘揺著應角旗過日,不知今夕何夕!腦殘嘛!所以歸根究底系要首先醫好黃色腦殘個腦!

中國不是沒民主自由,它的民主自由是要國民少接觸政治話題跟國家政策一致便給你行動生活自由,但現在香港班人要的民主自由不單要涉及政治自主最重要是要控制政府聽從擺布,這是極端自由。

引用:
原帖由 pton99 於 2019-7-14 08:20 AM 發表

施生,會不會給你員工自己,想點就點??
員工?唔係⋯⋯似奴隸多啲,係時候返入籠啦,翻牆犯法的

引用:
原帖由 pton99 於 2019-7-14 08:20 AM 發表

施生,會不會給你員工自己,想點就點??
睇見你俾人插到爆晒
以後理虧就唔好是但扯第啲嘢嚟比喻當Win喇
呢C9技倆留返去街市嗌交用啦~

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2019-7-14 08:42 AM 發表

證明你平時完全不看他文章,真是不知道施永青那套「無為而治」的管理。
你錯喇

我經常睇施永育所寫嘅嘢,佢嘅立場不時轉,但立場轉必有原因,就係因應香港政府及大陸政府對兩地地產政策嘅鬆整而轉立場

引用:
原帖由 johnny9236 於 2019-7-14 10:45 AM 發表

老美根本就係極獨裁國家,
要主宰地球一切。
老美係資本主義極權,有錢人操控政黨,人民要瞓街食子彈.
按人口比例國美國國會議席人數仲少過中共人大代表.政黨都係收政治獻金做野,民主極都有限.每四年搞返場大選比呢班美國人二選一,美其名曰民選總統.

"即使是內地官員與富商,如果有得選擇的話,他們也會選擇去自由社會生活。'...呢句成日都係香討見到.

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-7-14 10:59 AM 發表
員工?唔係⋯⋯似奴隸多啲,係時候返入籠啦,翻牆犯法的
汪汪吠得好!汪汪本性就是吠,無人類知識及常識的!

引用:
原帖由 aldonza 於 2019-7-14 11:05 AM 發表
"即使是內地官員與富商,如果有得選擇的話,他們也會選擇去自由社會生活。'...呢句成日都係香討見到.
有得選!!超30萬民主自由的加麻大籍人仕打死也留在中國領土香港喎!其他英澳紐美籍還沒計!另外,有超10%的民主自由的呆灣人(超300萬呆灣精英)長住中國大陸喎 (佔2300萬呆灣人超10%)!!!

你老闆吖! 根本原因係香港政府太多錢,佢地冇份呀!索縲絲都冇份呀!唔好扮唔識懷璧其罪呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]