• 瀏覽: 10,735
  • 回覆: 51
制裁合情合理

引用:
原帖由 明日紅色世界 於 2019-7-14 10:34 AM 發表

我都話依家係大陸制裁美國囉,你訓醒未呀??問題同先後次序都唔識分
明顯你盲撐唔識分,軍工嘢自己有點會用人地零件架

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-7-14 03:16 PM 發表

明顯你盲撐唔識分,軍工嘢自己有點會用人地零件架
你好輪好笑,睇多d新聞啦,先唔講希土,早排新聞先有話F35 有用中國既電子零件,我冇深入研究美國軍火商有用幾多中國零件,但都起碼聽到呢一單,你點解會話一定冇呢??是誰盲撐?

引用:
原帖由 明日紅色世界 於 2019-7-14 03:20 PM 發表

你好輪好笑,睇多d新聞啦,先唔講希土,早排新聞先有話F35 有用中國既電子零件,我冇深入研究美國軍火商有用幾多中國零件,但都起碼聽到呢一單,你點解會話一定冇呢??是誰盲撐? ...
f35電子零件?pcb電路版呀,唔去大陸生產都可以去第二國生產,而且數量又唔係多,去軍版睇下啦。
何止咁呀,美國佬飛行員所著嘅底褲都係大陸生產架,冇大陸d飛行員咪條條fing

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-7-14 03:30 PM 發表

f35電子零件?pcb電路版呀,唔去大陸生產都可以去第二國生產,而且數量又唔係多,去軍版睇下啦。
何止咁呀,美國佬飛行員所著嘅底褲都係大陸生產架,冇大陸d飛行員咪條條fing ...
依家中國制裁佢,佢當然可以同第二個國家買,我冇話唔得喎,亦冇話唔買中國零件美國就做唔到軍工喎,你d理解能力咁差既,之前係你話美國冇買中國零件喎,前言不對後語,亂up一通

引用:
原帖由 明日紅色世界 於 2019-7-14 03:34 PM 發表

依家中國制裁佢,佢當然可以同第二個國家買,我冇話唔得喎,亦冇話唔買中國零件美國就做唔到軍工喎,你d理解能力咁差既,之前係你話美國冇買中國零件喎,前言不對後語,亂up一通 ...
你真係九唔搭八呀,我問你大陸點制裁美國軍工公司,美國軍工公司向大陸買d咩?底衫褲?廁所板?定雷達電子零件?如果斷供會有咩影響會唔會停工?

我之前未講左囉,希土同電子零件, 我亦冇話唔買中國零件美國就做唔到軍公喎,你係未盲架,原來你唔係閱讀障礙,你係有眼有事😂

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-7-14 03:40 PM 發表

你真係九唔搭八呀,我問你大陸點制裁美國軍工公司,美國軍工公司向大陸買d咩?底衫褲?廁所板?定雷達電子零件?如果斷供會有咩影響會唔會停工? ...
我之前未講左囉,希土同電子零件, 我亦冇話唔買中國零件美國就做唔到軍公喎,你係未盲架,原來你唔係閱讀障礙,你係眼有事😂中國制裁美國就預咗美國會反制,可笑既係你之前斬釘折鐵話美國冇買中國野,唔知既會以為你係美國國防部發言人🤣

其實制裁並沒多大用,主要是表明態度

中國要制裁的:
1.通用動力 = 私人超豪華客機灣岸系列(大陸機乎所有這類飛機包括香港在內都是買灣岸)
2.雷神擁有奧的斯,奧的斯全球業務有六成來自大陸,睇怕奧的斯是時候裁員。
3.豪士科除毒刺外其也生產救護車,救火車,機場鏟雪車。大陸大部份機埸都是它的客戶。
一旦以上3公司因制裁被歐洲公司佔有,以後休想取會,但最重要系大陸政府的制裁。

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2019-7-13 09:59 AM 發表
這些公司同中國無乜生意來往。
喺上海同天津好多係生產,軍用零部件供應通用

其實中國武器先進過美國咁多(好多五毛吹), 台灣買美國落後武器點解要制裁?

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2019-7-13 09:59 AM 發表
這些公司同中國無乜生意來往。
胡說八道,這些美國企業在大陸有私人飛機的生意

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2019-7-13 06:38 PM 發表
基本常識,有睇制裁華為,就知道咩事,國家級制裁,並非單單影響目標,還會影響供應商.交易方,連鎖反應,相信全美國公司都會被制裁......這根貿易戰沒有分別,要睇美國用咩去保護軍火商。 ...
這些軍火商,在大陸有私人飛機的生意。大陸富豪一直在增長,購買私人飛機的也越來越多,這個市場未來會很大。

引用:
原帖由 廚房性感的手機 於 2019-7-15 03:14 PM 發表
其實中國武器先進過美國咁多(好多五毛吹), 台灣買美國落後武器點解要制裁?
你不懂的政治問題,中國不容美國想用台灣問題干預中國事務,買賣甚麼垃圾不是問題,官方正式交易才是核心,
正如美國要和中國建交,就不可以在台有官方辦事處,雖然那個在台協會是政府屬下機構,但只可以是民間級別,不可以有官式級別一樣道理

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]