• 瀏覽: 38,054
  • 回覆: 240
  • 追帖: 2
+11
又出吓帖老吹靠估先。
今次題目係:714沙田遍地開花之亂。

政治形勢永遠係從一連串事件去考慮,過去一星期發生嘅重要事件有:

1. 林鄭話:the bill is dead, 壽終正寢。無前設地與班大學雞對話。
2.  王志民:中央堅定支持特首林鄭月娥和特區政府繼續依法有效施政、支持香港警方依法履行職責;又稱有外部勢力干預香港,香港有極少數人「挾洋自重」。王志民引習近平說話習 - 「香港雖有不錯的家底,但在全球經濟格局深度調整、國際競爭日趨激烈的背景下,也面臨很大的挑戰,經不起折騰,經不起內耗。」
3. 油塘區區民驅趕曱甴事件。
4. 九龍灣報事貼打靚仔事件。
5. 寶礦力/pizza hut/活色生香/吉野家等商家話不再在TVB落廣告或宣傳抽水事件。其中寶礦力已出咗一個似是而非的回覆,而吉野家香港嘅母公司更係話已炒人及STOP咗有關廣告公司。
6. 新增選民登記35萬。

從以上事件, 可以小結得出:
1. 林鄭似是而非的回應事件,實質上並非跪低,反而有暗裡火上加油的作用。與班大學雞對話,更似公關手段多一些。
2. 王志民的說話反映了中央嘅基調,就是不會讓林鄭下台。佢引述習大大的說話,更係老共領導人對香港各事件的基本睇法和態度。其中折騰與內耗,更有批示性。
3. 報事貼貼到各區都有,好似好威,但已引起地區人士嘅反彈。油塘趕曱甴及九龍灣打人就是明顯例子。好明顯,民與民相爭的時代到了。
4. 除了較早前的罷市,商家佬也開始高調參與其中了。商與民相爭的時代也開始了。
5. 35萬新選民,人數創新高,犯民及暴徒狂打J,但事實是否完全對反對派有利?還要看選民的分佈資料分析。太快打J好易精盡人亡。

承接上面的小結,預測後天714沙田遍地開花之亂:
1. 沙田呢次失焦嚴重,除咗警署,無重要政府地標可圍可衝,人數預計會比以前減少。我估計人數不會多於3萬。當然有人會老吹成10成萬。
2. 714當日應該有很高機會有相當激烈的民與民相爭場面出現。即係隨時當區居民會與WC大打出手,有機會出現流血場面。睇吓又有幾多義士出現?又有幾多人會喊住走?會不會有怪獸老母出嚟擋呢?
3. 林鄭政府及警方基調上,會更加HEA,會更加"不主動",費事比人話偏幫某一方。

暫時諗到係咁多!

去遊行就係示威者,去暴動就自然係暴徒,唔係諗住攞住張學生證就有學生優惠乜野後果都唔需要承擔呀

政府宣佈:因為有市民遊行,賽馬暫停,然後民間自行解決

咁d廢老唔好拎住長者卡就以為可以亂打人呀

引用:
原帖由 mollymollyt 於 2019-7-12 04:27 PM 發表
香港暴徒用重型武器屠殺手無寸鐵嘅長者

暴徒又出現?

會走入新城市廣場滋擾內地遊客,圍人踢喼。

引用:
原帖由 mollymollyt 於 2019-7-12 16:27 發表
咁學生都唔好揸住張學生證就可以破壞社會

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-7-12 02:50 PM 發表
又出吓帖老吹靠估先。
今次題目係:714沙田遍地開花之亂。

政治形勢永遠係從一連串事件去考慮,過去一星期發生嘅重要事件有:

1. 林鄭話:the bill is dead, 壽終正寢。無前設地與班大學雞對話。
2.  王志民:中央堅定支持特首林鄭月娥和特區政府繼續依法有效施政、支持香港警方依法履行職責;又稱有外部勢力干預香港,香港有極少數人「挾洋自重」。王志民引習近平說話習 - 「 ...
市民的動亂只能靠市民去抵消!

引用:
原帖由 西部狂牛 於 2019-7-12 09:46 PM 發表

市民的動亂只能靠市民去抵消!
其實市民真係無得揀,
一係忍忍忍,
一係就係主動出擊,去守護番自已覺得對嘅嘢。

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-7-12 06:09 PM 發表
會走入新城市廣場滋擾內地遊客,圍人踢喼。
放心, 金主地頭 一定冇事。

圍沙田想激怒一般市民?

引用:
原帖由 傲骨 於 2019-7-12 03:03 PM 發表
師兄我咁睇~
1,林鄭係想勸退班大生牲,再遊行暴亂就由警察執法拉 真。暴徒。
2,大陸呢手野不嬲都係咁用,在位時就算犯大錯佢都會力撐,到屆滿佢就無運行

林鄭堅離地,佢根本唔知大學牲即係其中既暴徒,佢永遠都唔去了解吓現實,靠耳仔做眼,佢個班子全部唯利是圖既垃圾! ...
林鄭班子係垃圾我以前係其他帖都講過,根本成事不足敗事有餘。

但師兄有否諗過,呢個可能中央想要嘅效果?又或者已在中央事前預計之中?所以林鄭都係根劇本走?到時候夠鐘佢就會走人。呢點我係以前嘅帖都講過。

引用:
原帖由 香港人1號 於 2019-7-12 04:21 PM 發表
去遊行就係示威者,去暴動就自然係暴徒,唔係諗住攞住張學生證就有學生優惠乜野後果都唔需要承擔呀
班大學雞真係諗住攞住張學雞證大哂架。

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]