• 瀏覽: 50,625
  • 回覆: 7
  • 追帖: 4
+18
修訂《逃犯條例》草案的爭議,對社會各界造成難以修補的撕裂,全港多區因為反修例而「遍地開花」的連儂牆,亦接連出現多宗市民之間的衝突。昨(11日)深夜11時許,港鐵長沙灣站C2出口對開的連儂牆亦發生同類事件,據悉一名中年男子,撕走連儂牆多張memo紙,與現場人士一度爭執及推撞。期間,一名南亞裔男子,疑不值其所為,出手拳毆撕紙男致倒地。南亞漢事後逃去,撕紙男則涉嫌「刑事毀壞」被捕。

違法貼街招,食環不作為
自行清理垃圾,你拉人刑毀??

有無搞錯呀?
違法都叫人包容,大媽跳舞無違法,又吾見泛民包容

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/350984/連儂牆-中年男長沙灣狂撕memo紙被捕-遭南亞漢拳毆倒地?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=news&fbclid=IwAR0Stq7lK4lyFClKHelSq1JC6jaCV7CeqnljSQfIrCqUVj4IYv9959iPKQ4

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-7-12 01:32 PM 發表

係藝術品,與香港皇帝同級!
香港古物古蹟辦事處承認未?

引用:
原帖由 lobstersoup 於 2019-7-12 03:10 PM 發表

e+林鄭政府已經怕咗班連儂義士
林鄭無能力拆掂呢個亂局
就真係唔該早d下台
唔好搞到e+香港嚴重撕裂
日日都有人被人圍被人打
無論邊一方受復都唔好 ...
香港撕裂係你搞連儂場d義士

爭取民主吾該返中環金鐘,無必要進入社區

引用:
原帖由 wingsyip 於 2019-7-12 03:15 PM 發表

其實林太為咗份咁高人工,死要面都唔肯落台。其實佢落台退休又好,去其他公司做CEO都好,唔好霸住特首個職位啦
689製造撕裂
689下台,林鄭又製造撕裂
咁下個上台好大機會又係撕裂喎

不如改變下模式,你泛民總辭,個個去德國庇護,咁香港可能有和諧一日

引用:
原帖由 wingsyip 於 2019-7-12 03:23 PM 發表

我支持警察,但林鄭軟弱係事實。我講事實你話我係泛民,同你無撚嘢講囉
林鄭軟弱係事實,向暴徒腳軟下跪,助長社會歪風,對違法行為視若無睹,林鄭理應下台,換一個強權領袖

但師兄你話林鄭下台可以解決撕裂,呢個我絕不認同,撕裂社會既係無恥既泛民!係散播仇恨既傳媒!香港要和諧,就必須撥亂反正!

引用:
原帖由 thesun 於 2019-7-12 03:50 PM 發表

大媽舞一向違犯
跳舞如何違法??

引用:
原帖由 thesun 於 2019-7-12 04:31 PM 發表

根據香港法律 遊樂場地條例 任何人不得使用播音器 同時 也不可以影響其他使用者
有擴音器而滋擾場內使用者,當然犯法啦

但我問跳舞本身有無犯法呀?

引用:
原帖由 thesun 於 2019-7-12 05:45 PM 發表

咪答左你 跳舞 阻礙其他使用者 己犯法
邊條法例呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]