• 瀏覽: 82,939
  • 回覆: 713
  • 追帖: 2
+47

而家仲有人根法律嘅咩

引用:
原帖由 預言家_諾查丹 於 2019-7-12 11:02 AM 發表
係囉!玩下貼紙咪好囉!總好過去包圍唔知邊度又佔領又同警方衝突,終於肯乖乖地啦!
和平示威者要著成咁

附件

2019-07-12_00-40-24.jpg(82.76 KB)

天氣熱,可能有人開風扇,唔覺意吹甩左,咦,響地下嘅咪垃圾?掃得啦

又係黃律師
任何人損毀其他人物品 <----
首先要証明D 街招屬於邊一個人, 有無名 ? 証名 ??
無名, 無持有人=垃圾
唔好害人, 呃班傻人犯法貼街唔該啦

再者貼街 已經係犯左法啦.....

損毀他人物品? 咁呢啲物品有冇物主?如果有, 佢都違法喎, 罰佢$1500先再慢慢講其他啦。

咁即係要拉貼個啲啦

引用:
原帖由 麼天輪 於 2019-7-12 11:46 AM 發表

貼在街上算唔算損壞了幅牆?
這律師制造白色恐怖。
早幾年遊行有個律師講
你撕番D 野落尼個時, D 膠紙唔破壞牆身就無毀壞物業
另一問題係D 街招有無持有人 ?

如果街招有寫名, 咁應該就唔好搞, 留番比食環地政做野
無名, 真係垃圾尼

問題貼街班人唔會去認証, 自己犯法貼街, D街招屬於私人物品
所以警察一定係最多落案, 但唔會告得入, file 不了了之

呢D 律屍呃班傻青

引用:
原帖由 yishirey 於 2019-7-12 11:23 AM 發表
講呢句說話個律師叫咩名呀? 我真係想問下佢? 係咪真㗎? 貼嗰個唔犯法,搣嗰個犯法,咁得意? 呢啲咩理論嚟㗎 真係拗橫折曲曲真理歪曲事實 嘩呢個世界真係好恐怖呀! ...
講果個都係扮律師啫...你估真係律師...
目的好易明...

引用:
原帖由 supernova185 於 2019-7-12 11:51 AM 發表
這個沒犯法..
但小心掉落地.就犯法....

黑白顛倒,義務清潔自己社區睇唔到會犯咩法
盡公民責任用合法方法阻止他人違法弄污公眾地方及非法張貼街招睇唔到會犯咩法
律師喎法律第二

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-7-12 10:58 AM 發表
律師熊運信指出,任何人損毀其他人物品,已經構成刑事毀壞罪行。對於有網民質疑,懷疑有人於facebook組織他人到場撕告示紙。熊律師指,根據《社團條例》組織是需要登記,否則有機會屬非法組織。一旦有人於唆擺其他人進行刑事案件,涉教唆的行為已構成罪行,熊指出:「叫人去犯法,就算無人出現都係犯法,呢個唔係辯護理由。」至於參與人士無論是透過甚麼途徑刑毀,參與本身已是違法行為。

分明係黑社會貼尋人街招,原來 ...
果d只係垃圾黎,食環日日掃地清街招,食環咪日日犯法?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]