• 瀏覽: 23,683
  • 回覆: 173
+2
中國呢幾年無論喺政治上、經濟上同國力上不斷衰退,受到中美貿易戰、外資撤離、股市下跌、失業率上升,而且國內遭受人權問題、民族矛盾、民怨爆發等等。

如果中國真係爆發內戰,我個人認為應該會係一場多個地方武裝勢力、多個國家介入嘅全面混戰,可能會比中日戰爭同國共內戰更加慘烈,隨時生靈塗炭!

究竟中國未來幾年會唔會爆發內戰?各位香港討論區嘅朋友,歡迎留言並表達你嘅睇法!

中國政府強勢統治,中短期 (甚至長莆) 都唔會出現類似以前國共內戰前的情況........ 現時中國軍隊受共產黨指揮,幹部都係共產黨員,內戰機會近乎不可能。六四事年雖然有軍隊"抗命",但都無發生軍隊之間擦槍走火之情況。

引用:
原帖由 前期巨大的OL 於 2019-7-12 10:48 AM 發表
中國呢幾年無論喺政治上、經濟上同國力上不斷衰退,受到中美貿易戰、外資撤離、股市下跌、失業率上升,而且國內遭受人權問題、民族矛盾、民怨爆發等等。

如果中國真係爆發內戰,我個人認為應該會係一場多個地方武裝勢力、多個國家介入嘅全面混戰,可能會比中日戰爭同國共內戰更加慘烈,隨時生靈塗炭!

究竟中國未來幾年會唔會爆發內戰?各位香港討論區嘅朋友,歡迎留言並表達你嘅睇法! ...
非常高... 99.99%, 在跟著即將來臨的5000年內......

內亂還有可能, 內戰不太可能。除非有外國勢力介入,直接提供戰爭級別的武器俾一班人作亂

佢老味 已經 無機會了! 

內戰還未結束 書都讀哪去了

引用:
原帖由 gekun 於 2019-7-12 11:28 AM 發表
內亂還有可能, 內戰不太可能。除非有外國勢力介入,直接提供戰爭級別的武器俾一班人作亂
新疆有東伊運同埋東突厥斯坦解放組織,西藏可能會有印度支持,至於中國本土反抗勢力可能會有美國同歐洲國家支持!

中國內戰嘅機會非常大!新疆,西藏,,台灣,香港,澳門,雲南,黑龍江地區一帶都係將來肯定要獨立嘅國家,而且機會係非常大,所以內戰係免不了!

引用:
原帖由 vule2011 於 2019-7-12 11:58 AM 發表
中國內戰嘅機會非常大!新疆,西藏,,台灣,香港,澳門,雲南,黑龍江地區一帶都係將來肯定要獨立嘅國家,而且機會係非常大,所以內戰係免不了! ...
在中國發生內戰,發夢還早,不要看太多髮倫狗的老作新聞,而地球上其他國家的內戰,多數都有極之陰騭尾腳狗參與,破壞別人的家園,人渣不義之國。

引用:
原帖由 KZRTO 於 2019-7-12 12:06 PM 發表

在中國發生內戰,發夢還早,不要看太多髮倫狗的老作新聞,而地球上其他國家的內戰,多數都有極之陰騭尾腳狗參與,破壞別人的家園,人渣不義之國。 ...
你做乜咁絕破壞人地唯一美夢

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-7-12 11:12 AM 發表
中國政府強勢統治,中短期 (甚至長莆) 都唔會出現類似以前國共內戰前的情況........ 現時中國軍隊受共產黨指揮,幹部都係共產黨員,內戰機會近乎不可能。六四事年雖然有軍隊"抗命",但都無發生軍隊之間擦槍走火之情況。 ...
其實中共政府的"強勢統治"只是在表面,但是裡面(特別統治階級內部)其實已經出現分裂狀態;
要知道中共發展至今其實已經形成幾個寡頭集團本質上中共是寡頭政治而非個人獨裁
但是現在習近平要像老毛那樣搞個人獨裁的話反而是在破壞中共既有的寡頭政治模式
兩邊都有龐大政治權力的集團在對抗,這才是最易導致內戰的東西

引用:
原帖由 前期巨大的OL 於 2019-7-12 10:48 AM 發表

究竟中國未來幾年會唔會爆發內戰?各位香港討論區嘅朋友,歡迎留言並表達你嘅睇法! ...
乜已經結束咩?仲講緊收復台灣島喎。

台獨意味內戰,機率有幾高不知道,但不是零。

引用:

支爆七十年,換得一場夢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]