• 瀏覽: 23,681
  • 回覆: 4
+2
引用:
原帖由 vule2011 於 2019-7-12 07:06 PM 發表

以前蘇聯統治成個東歐,而家蘇聯去咗邊?
中國內戰,分裂,各個省份獨立成為新國家有咩咁出奇!
前蘇聯唔係一個國家,你搞清楚先

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-7-12 07:34 PM 發表

蘇聯經濟崩潰,國力支撐唔到,所以分裂,依家中國要錢有錢要人有人, 國力強勁 ,科技先進,民心歸一,何來分裂之理?
其實前蘇聯本身唔係一個國家,係好多被呑拼的國家,但一直都有自己政府

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-7-14 11:48 PM 發表

而且新疆咁大,維吾爾一家霸曬咩…除左漢人占一半,仲有其他民族。而且當地戰鬥力最強,最團結個民族唔係維吾爾。而係塔吉克,同維吾爾本來就係世仇。
塔吉克族最中意打個份工叫解放軍士兵啊!塔吉克族踴躍參軍。常年守衛西北邊境,打擊恐怖分子。
佢地民族被譽為"高山上的雄鷹"
屬於最愛國個民族之一。

而且佢地係正宗金髮藍眼,白種人。
維吾爾恐怖分子作亂。第一個衝上去 可能就會係一個金頭髮, ...
我又插下口
上過一位歷史教授堂,佢話其實中國從來無維吾爾族,新彊一直係好多民族的,各有各又有時大家開下拖。
如無記錯,係民國定晩清時方便管理統稱咗做維吾爾族……

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-7-15 06:16 PM 發表

有架…維吾爾呢個民族係單一民族。只不過民國個陣學西方叫法。改左做呢個名。 佢地個本名好有朵,而且好令人記得佢地個仇恨。
佢地本名:回鶻!
後來如你教授講,民國好多野搞,無時間同你分類。將所有民族都咁叫

而回鶻,漢人對尼個名就好有感覺咯。國仇家恨。
最搞笑係,今日佢地要搞分裂運動。係要恢復"東突厥斯坦"?而唔係回鶻汗國…咁其中有件事要講啦
回鶻當年點解會出現係新疆 ...
回鶻只係新彊其中一個民族,今天的維吾爾族係包含好多民族,我記得有個叫…溝吳族……同音中文忘了點寫

其實教授有話,如果畀各族認祖歸宗,可能彊獨就玩完

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-7-15 06:26 PM 發表

無包括,民國個陣混亂左,中共將佢地分開返。
你講個按讀音應該係指 柯爾克牧
族 佢地有另外一個更通俗名: 吉爾吉斯族。同中亞吉爾吉斯斯坦國係一個民族。
屬於中共定個56個民族之一。係政策待遇都同維吾爾係分開架 ...
長知識了!謝

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]