• 瀏覽: 23,682
  • 回覆: 8
+2
中國呢幾年無論喺政治上、經濟上同國力上不斷衰退,受到中美貿易戰、外資撤離、股市下跌、失業率上升,而且國內遭受人權問題、民族矛盾、民怨爆發等等。

如果中國真係爆發內戰,我個人認為應該會係一場多個地方武裝勢力、多個國家介入嘅全面混戰,可能會比中日戰爭同國共內戰更加慘烈,隨時生靈塗炭!

究竟中國未來幾年會唔會爆發內戰?各位香港討論區嘅朋友,歡迎留言並表達你嘅睇法!

引用:
原帖由 gekun 於 2019-7-12 11:28 AM 發表
內亂還有可能, 內戰不太可能。除非有外國勢力介入,直接提供戰爭級別的武器俾一班人作亂
新疆有東伊運同埋東突厥斯坦解放組織,西藏可能會有印度支持,至於中國本土反抗勢力可能會有美國同歐洲國家支持!

引用:
原帖由 中午忽然神 於 2019-7-12 04:10 PM 發表

武統算唔算中國內戰?
台灣本身就是一個國家,雖然只有十幾個國家承認,台灣有自己的政府、憲法和軍隊。應該是兩國戰爭 。

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-7-12 04:24 PM 發表

新疆嗰啲真係唔好提,仲停留喺 揸把刀去斬人冷兵器時代, 如何戰勝裝備先進戰力超強且數量龐大嘅解放軍? 簡直等於自殺!
你有冇聽過東伊運同埋東突厥斯坦解放組織?佢哋大部分都係維吾爾族,一旦中國攻台,佢哋會從巴基斯坦、阿富汗同中亞跨境解放新疆!

你哋可以參考呢個網站,呢篇文章嘅作者係支持中國分裂!
https://pincong.rocks/question/1098

引用:
原帖由 dickwu2009 於 2019-7-13 01:34 PM 發表

師兄是否法輪功人士?
其實我唔係好鍾意法輪功,雖然佢地淨係識得對殘破中共政權真善忍,但係我有一位facebook上海嘅朋友話:「討論下法輪功的影響性,其實我覺得從某種程度法輪功是有積極作用的,中國從50年代開始文化上變成了沙漠,除了歌頌黨和毛澤東思想無任何創新,中國過去的道家、佛家文化幾乎連根拔起的毀滅,而法輪功某種程度起到了復興傳統文化的作用,雖然我不是法輪功成員,但是我覺得宗教信仰某種程度可以淡化共產黨影響力,本質是是非常好的讓中國走向去共產化作用。」

引用:
原帖由 星辰大海 於 2019-7-13 03:25 PM 發表

台灣系一個國家?請問台灣國慶系幾月幾號?國父系邊個?
中華民國本身就是主權國家

我就講下點解我覺得中國未來會有內戰?首先中國民眾嘅特點係唔會關心政治,只係顧住佢身邊嘅利益,一旦佢哋嘅利益受損,佢哋先至會發群體事件,加上中美貿易戰令中國經濟受重創,外資撤離中國,我睇新聞話中美貿易戰爆發之前,外資已經開始一早撤離中國,導致失業率上升,又再加上p2p爆雷,銀行倒閉,咁樣嘅話導致中國民眾嘅利益已經嚴重受損。近年中共堅持承諾不放棄對台用武,如果中共宣佈攻打台灣,佢地先至會趁機反抗,南方自古以嚟係革命嘅起源,所以南方嘅反抗機會率可能會高,中國可能會南北分裂,所以話經濟崩潰亦都可能會爆發內戰!

另外,你地都聽過新疆「再教育營」㗎喇!中國近年來一直打壓維吾爾人,進行種族滅絕,仲打壓藏族同蒙古族,導致國內嘅民族矛盾嚴重,而且疆獨同藏獨嘅意識都越來越強,新疆有「東伊運」同埋「東突厥斯坦解放組織」呢兩個武裝組織,如果中國有難,就會從巴基斯坦、阿富汗同中亞跨境解放新疆!

至於中共同邊個打,當然同華南、新疆同西藏打!至於內蒙古同埋東北地區我就唔知喇! 新疆、西藏同中國大陸本土將會係戰場。

其實唔一定係內戰,仲有顏色革命、軍事政變、外國勢力推翻同中共內部反對勢力推翻。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]