• 瀏覽: 22,296
  • 回覆: 8
+12
黃x整連儂牆遍地開花,有支持修例居民睇唔過眼,撕掉連儂牆,警察為討好黃x,竟以刑毀拘捕!撕掉胡亂張貼Memo紙算刑毀?
黃絲胡亂張貼,政府可以任由犯法,不肯清除,引致其他立場不同居民憤慨,不希望被騎劫,因此冒險自己清除!竟然被拉!
事發係長沙灣,一男子撕掉連儂牆後被警察以刑毀拘捕!

引用:
原帖由 牙擦蘇 於 2019-7-12 06:00 AM 發表

唔使響度到處貼搞分化,你係黃絲扮藍,警察幾時有拉過人刑毀
唔洗咁講咩分化!我係好具體例子去講,你可以用理智回應我,唔係求其一句「唔好分化」

引用:
原帖由 牙擦蘇 於 2019-7-12 06:00 AM 發表

長沙灣呀!你無睇報紙?我登比你睇

引用:

修訂《逃犯條例》草案的爭議,對社會各界造成難以修補的撕裂,全港多區因為反修例而「遍地開花」的連儂牆,亦接連出現多宗市民之間的衝突。昨(11日)深夜11時許,港鐵長沙灣站C2出口對開的連儂牆亦發生同類事件,據悉一名中年男子,撕走連儂牆多張memo紙,與現場人士一度爭執及推撞。期間,一名南亞裔男子,疑不值其所為,出手拳毆撕紙男致倒地。南亞漢事後逃去,撕紙男則涉嫌「刑事毀壞」被捕。

引用:

你有無野講?

引用:
原帖由 牙擦蘇 於 2019-7-12 06:36 AM 發表

你唔好再嘈喇,新聞唔係睇作文,要有常識去分邊啲係新聞,你唔識我就教你,撕未經批准貼嘅街招係好市民,唔犯法嘅,乜嘢被拉刑毀之說不攻自破,而且長沙灣單嘢,撕貼者係送去睇醫生,唔係被拉! ...
即係01講大話?但我望東方標題都係咁寫喎!

引用:
原帖由 SpecialI 於 2019-7-12 06:59 AM 發表

清理垃圾被刑毀拘捕,
一係咁等半夜時候去清,
一係每人撕啲就即閃,搞個極速撕紙閃人方案
我覺得撕係最好,但依家長沙灣有報導話拉刑毀,我就卻步!

連儂牆騎刧社區民意,虛構當區居民支持反修例!好嚴重,連儂牆意思係當地民眾自發性表達情感同意見,唔係同一批人去18區重覆表達自己情感同意見!

引用:
原帖由 kenneth6 於 2019-7-12 10:17 AM 發表

政治學家威爾遜和犯罪學家凱琳提出了「破窗效應」理論,認為:如果有人打壞了一幢建築物的窗戶玻璃,而這扇窗戶又得不到及時的維修,別人就可能受到某些示範性的縱容去打爛更多的窗戶。久而久之,這些破窗戶就給人造成一種無序的感覺,結果在這種公眾麻木不仁的氛圍中,犯罪就會滋生、猖獗。

破窗效應屬於犯罪心理學範疇,此理論認為環境中的不良現象如果放任存在,會誘導別人效仿甚至變本加厲!小小的「破窗」能引起大大 ...
我好同意,好多支持政府都話忍耐,忍耐,任由佢地違法,問題係無了期咁等!話2047就會好!由而家開始任由黃x欺凌同騎刧民眾意見,直至2047!真好荒謬!政府無維持秩序,要其他人自己去撕,冒險被打,政府有無覺得羞恥?

主題標籤 #港鐵
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]