• 瀏覽: 15,958
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
+6
反對派議員譚文豪及區諾軒7月7日在旺角街頭為激進分子撐腰,在有關人等幾被警員驅散之際,兩人「零距離」站在警方防線前百般阻撓清場,更「瞓身演出」搶鏡。區諾軒「爛仔」上身,歇斯底里嚎叫爆粗,兼辱罵警員是「死黑警」;譚文豪則用記者作擋箭牌出言挑釁,但兩人爛招被警方逐一拆解,全程被電視直播出街。事後,譚、區二人接受電視台訪問時理屈詞窮,自相矛盾地為當日言行遮醜。

譚佔馬路阻警推進清場

本周一,有市民團體要求警方徹查譚文豪和區諾軒在7月7日「阻差辦公」,無綫新聞播出了當晚譚、區的片段,揭發兩人都出言侮辱前線警員。當時,佔據旺角彌敦道的示威者被警方清場驅散,警方將防線推進致登打士街附近。此時,譚文豪、區諾軒先後出現,譚文豪擋住推進的警員,不斷叫囂要見警官出來解釋。

其間,數名男女警官輪流用擴音器重複警告譚文豪勿阻警方執行職務。譚文豪一張嘴不敵數張嘴,又找不到駁嘴對象,唯有無癮地說:「咁叫對話呀?返學堂再學過啦,好唔好?」他更聲言:「我是要確保保護任何示威者。」

當時,西九龍總區副指揮官周一鳴向譚道:「我明白,我哋都要保護你。」他並勸喻譚:「請你帶領你後邊的支持者行返上去行人路。」譚即應道:「我無支持者。」周即說:「你無支持者唔緊要,唔該你自己行返上行人路。」譚當場語塞,轉而用記者作擋箭牌,大叫不要推記者。

區狂罵「黑警」「毅進仔」

此時,手持「大聲公」的區諾軒現身,七情上面聲嘶力竭地叫:「停止執行你的職務。指揮官立即出來、指揮官立即出來」、「死黑警、黑警、黑警」、「請你停止執行你的職務、毅進仔、毅進仔。」兩人又聲稱是記者在後面頂住。

此時,擔任警方傳媒聯絡隊主管的警司挺身與在場記者溝通,勸喻他們離開馬路,讓出一條路。根據當時情況判斷,只要記者散開,譚、區兩人就會失去表演舞台,區諾軒即「發爛渣」用大聲公貼近該警司叫囂,更爆粗辱罵,而該警官則不惱不怒質問區:「你係議員,講咩粗口?」區隨即語塞,最後警方花10分鐘時間成功疏散記者後,譚和區即失去蹤影。

無綫新聞訪問了區諾軒和譚文豪對事件的回應。區諾軒稱:「當晚後面已經沒有示威者,我哋覺得(警察)不用急於作推進行動,可能我亦『未必說了一些適切的說話』,我都覺得當晚是混亂,大家都有口角、對罵。」譚文豪則稱:「我們的原意並非想阻撓任何行動,只是想弄清楚、釐清如何處理剩下的、不論是記者或部分示威者。」

[img][/img]

賊喊捉賊,呢兩條仆街政棍睇下個天幾時收L哂佢

新聞來源連結:

http://paper.wenweipo.com/2019/07/12/YO1907120008.htm

什麽是毅進仔?

示威暴徒衝擊警方時使用美軍戰術手語,真令人有無限聯想

引用:
原帖由 shr000000 於 2019-7-12 05:40 AM 發表
遲早會有報應
X100000

引用:
原帖由 Heyjoejoe 於 2019-7-12 08:03 AM 發表
好人好警點會比人辱
咁驚比人鬥嘅就唔好做壞事
行得正企得正怕咩
立此存照

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-7-12 10:13 AM 發表
如果有議員同黑社會關係密切, 咁算唔算愧為議員呢?
刀X剛?

引用:
原帖由 股海神針 於 2019-7-12 10:34 AM 發表
講粗口?邊夠班公園雞蟲同香港警賊咁專業呀?
當然係港毒暴徒專業D啦

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-12 07:57 AM 發表

呢度啲友咪又成日話要謀害民主人士~
雙重標準50步笑100步有口話人冇口話自己
邊度有暴徒?

引用:
原帖由 牙擦蘇 於 2019-7-12 10:42 AM 發表

尼班人只係想人身攻擊,眨低修讀毅進嘅學生,可恥!教育界應該遣責尼兩位人渣
教協要遣責區已完啦

引用:
原帖由 china2000 於 2019-7-12 11:42 AM 發表
太公報 D 說話 
中肯,公道

人渣,畜牲

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2019-7-12 03:22 PM 發表

邊個話議員唔講得粗口㗎?咁麥美娟條數點計?用粗口鬧特首點都嚴重過鬧警察啩?
你講胡志偉呀?

引用:
原帖由 dhammaka 於 2019-7-12 04:37 PM 發表

講嚟啲仲衰過議員
咁掟磚呢?

引用:
原帖由 dhammaka 於 2019-7-12 04:53 PM 發表

黑社會攞刀斬人就有
碇磚暴徒就係黑社會啦

引用:
原帖由 dhammaka 於 2019-7-12 06:53 PM 發表

黑社會係掟汽油彈,字都寫錯唔怪得唔識分啦
不要逃避啦

主題標籤 #區諾軒
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]