註冊 登入



打印

[其他] 【逃犯條例】老婦撕「連儂牆」標貼捱批女兒FB致歉 網民:係時候大義滅親

【逃犯條例】老婦撕「連儂牆」標貼捱批女兒FB致歉 網民:係時候大義滅親 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
反對修訂《逃犯條例》的社會衝突持續,有反對修例市民自發在各區佈置支持示威的「連儂牆」標貼表達意見,但一名老婦昨日在大埔行人隧道撕毀一些標貼,引起反對者批評。而自稱是老婦的女兒在網上致歉,希望外界包容體諒。有網民在群組「Tai Po 大埔」上載一張老婦的照片,稱「認住呢個阿婆,...



反對修訂《逃犯條例》的社會衝突持續,有反對修例市民自發在各區佈置支持示威的「連儂牆」標貼表達意見,但一名老婦昨日在大埔行人隧道撕毀一些標貼,引起反對者批評。而自稱是老婦的女兒在網上致歉,希望外界包容體諒。
有網民在群組「Tai Po 大埔」上載一張老婦的照片,稱「認住呢個阿婆,啲人勸佢收手唔好搣佢係都要堅持,話啲黃絲搞屎搞棍」,引發一群網民炮轟,「其實呢班老嘢係鬼真係撐政府咩,實際係反年輕人」、「撕一貼百,好快阿婆就會見到成條隧道都係自己個樣㗎啦」;但也有人認為「貼嘅冇權,搣嘅都冇權,兩邊都有問題,所以打和啦!」、「勸佢離開!鬧人唔使用到啲字咁毒㗎!大埔人出名好心地!鬧咗個阿婆就毀咗大埔人形象!」。
一名自稱是老婦的女兒在同一群組回應,稱「我明白大家對於連儂牆貼紙被撕感到憤怒,但係我覺得撕左咪再貼囉,無謂特登點人相,又話要印出黎派,我認為咁樣有啲過火」。
女兒解釋,「我媽媽本身性格固執,改變唔到,即使我係黃都改變唔到佢,我諗大家意見唔同,我都會聽下佢既諗法。其實老人家都係唔想變,唔想亂,亦唔會去諗大家既做法背後既意義」。女兒指,「我都尊重佢,而佢今次咁激動去破壞啲野,佢只係太直率去表達佢自己既諗法,我向大家講聲對唔住」,她會同老人家再溝通,希望大家不要再針對其母親,集中對付違規警員、撤回修例等五大訴求。
有網民就呼籲老婦的女兒,「樓主,大義滅親嘅機會嚟喇」、「係時候為自己荷包諗下啦,大義滅親,由cut 家用做起」,但也有人勸諭「唔好咁啦好不孝」。有人勸告大家不要窮追猛打,「欣賞樓主有勇氣出嚟認, 我如果都鬧落去只會逼到樓主都變成我哋敵人,多一個朋友始終好過多一個敵人... 但係樓主真係勸下媽媽好啲。」
有網民認為,「我覺得需要互相尊重,因為每一張Memo對於我哋嚟講都係有感情,用口講係冇問題,你鍾意咪寫你嘅訴求貼上去囉,但係如果動手嘅話,我覺得無論年輕定係年老,一視同仁」;更有人將矛頭對向女兒「樓主, 你知唔知大家花咗幾多精神,心機,時間,心血,甚至要冒上俾人打嘅危險?你講嗰句,『搣咗落嚟咪貼返上去囉』仲難聽過粗口」


一張Memo...大義滅親...

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1042049-香港-【逃犯條例】老婦撕「連儂牆」標貼捱批女兒FB致歉+網民%EF%BC%9A係時候大義滅親



熱賣及精選
非常之文革 而家係群眾鬥群眾


文化大革命?開始批鬧父母?


人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。
传:呢D就系正黄旗!自己母亲做撕纸狗就要求包容!
利申:要求食环清场!要求警方扫除暴徒!



[隱藏]
 
見到流膿牆請打電話 1823 政府熱線,向食環投訴要求清理!!!

自己社區自己保護,驅逐暴民!!!!



道德經
第八章
上善若水。水善利萬物而不爭﹐處眾人之所惡﹐故幾於道。
居善地﹐心善淵﹐與善仁﹐言善信﹐政善治﹐事善能﹐動善時。夫唯不爭﹐故無尤。
暴徒咁係想大義滅親了
好恨去認果位慈母媽媽,又擋子彈,又集氣畀自己,正!😏



引用:
原帖由 bwah 於 2019-7-11 03:39 PM 發表

非常之文革 而家係群眾鬥群眾
老實講班黃友已完全失了民意



(((( 文化大革命正式啟動 ))))


引用:
原帖由 big3624 於 2019-7-11 03:41 PM 發表

見到流膿牆請打電話 1823 政府熱線,向食環投訴要求清理!!!

自己社區自己保護,驅逐暴民!!!!
我剛剛打左電話, 冇人接聽, 留左言, 等緊回覆, 如果二個鐘內冇回覆, 再打。



[隱藏]
 
引用:
原帖由 pugbb 於 2019-7-11 03:32 PM 發表

反對修訂《逃犯條例》的社會衝突持續,有反對修例市民自發在各區佈置支持示威的「連儂牆」標貼表達意見,但一名老婦昨日在大埔行人隧道撕毀一些標貼,引起反對者批評。而自稱是老婦的女兒在網上致歉,希望外界包容體諒。有網民在群組「Tai Po 大埔」上載一張老婦的照片,稱「認住呢個阿婆,...

http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/201907 ...
但也有人認為「貼嘅冇權,搣嘅都冇權,兩邊都有問題<<同印度人想法一樣. 睇見人強姦, 無權去阻止,所以只有圍觀. ..




不要與股票談戀愛
好想知道婆婆個女點樣大義滅親啫!


如果果個真係佢個女,咁真係恭喜晒,佢自己都信民主大法聖教,任何異己均一律批鬥針對,至死方休,佢自己唔貼你老母出黎批鬥,都有定心理準備你老母會係大埔果啲撚屌牆貼到滿晒。不過最好係自己貼老母出黎啦,唔係信眾以為佢叛教,出賣民主,出賣香港人,一陣貼埋你,貼埋全家出黎呀。


提示: 違規內容已被屏蔽
老馬有火,阿婆好嘢!


[隱藏]
 
引用:
原帖由 你性土論 於 2019-7-11 03:49 PM 發表

佢個女一定係鬼,真正黃屍係不能包容,一定要大義滅親
大義滅親, 邀請黑衣人.痴埋自已間屋天花及全部墻身




不要與股票談戀愛
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
 




 

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。