• 瀏覽: 82,271
  • 回覆: 896
  • 追帖: 1
+31
呢班人簡直係讀屎片,小學生都知道唔應該隨處張貼。
為左宣揚自己信念,影響社區,出賣自己道德價值,試問你哋以後點教下一代?

如果子女在屋企貼滿memo 有冇問題?你會唔會撕去?

請樓主回答。

@ashootingstar 請回答

引用:
原帖由 ashootingstar 於 2019-7-16 10:38 AM 發表
貼連儂場呢就唔犯法既 但撕一定犯法 講完
撕去亂貼物件係犯咩嘢法?

@ashootingstar taguid=6610349]ashootingstar[/taguid]

引用:
原帖由 ashootingstar 於 2019-7-17 08:19 AM 發表

刑事毀壞
連儂牆無法構成刑事毀壞,因為只是把紙條貼上,能夠整幅移除。

根據同一理據,只要把紙條移除,沒有毀壞它們,亦不會構成刑事毀壞。

明白嗎?

引用:
原帖由 ashootingstar 於 2019-7-11 10:24 AM 發表
遊行又小
勇武又小
光復又小
連咁溫和貼將紙仔都小 仲話係為保護社會要撕走
都係表達下意見姐 我今朝見經過既婆婆公公都有停低睇下
平心而論 memo仔好危險架咩?
如果係咁 唔怪得獅子狗full gear去撕幾張memo紙啦 ...
咁鍾意貼就貼自己額頭啦

係都要搞破壞人渣

引用:
原帖由 matrix123 於 2019-7-17 11:06 AM 發表

連儂牆無法構成刑事毀壞,因為只是把紙條貼上,能夠整幅移除。

根據同一理據,只要把紙條移除,沒有毀壞它們,亦不會構成刑事毀壞。

明白嗎? ...
流膿牆未必刑事毀壞,但一定係亂貼街招,市民移除絕對無犯法,仲應該有好市民獎

引用:
原帖由 ashootingstar 於 2019-7-18 02:03 PM 發表

貼完 跟住?
成班屋企整定流膿場就貼出街扮民意打飛機,點知區區都俾人吊到走

引用:
原帖由 ashootingstar 於 2019-7-18 02:03 PM 發表

貼完 跟住?
貼張黃紙在額頭,雙手向前申,雙腳合理向前跳。

咁就似黃屍! 其他人見到一定唔會咦哇鬼叫,仲引來途人打咭。

引用:
原帖由 ashootingstar 於 2019-7-18 04:52 PM 發表

你死都要話扮你咪繼續
咁你咪入元朗貼囉,睇下啲民意囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]