• 瀏覽: 15,168
  • 回覆: 78
+2
引用:
原帖由 yorklon320 於 2019-7-11 10:08 AM 發表
ICAC都係廢, 自我感覺良好, 真係幫香港法治, 就成個組織自發出去打D暴徒啦
人地老廉都唔係做呢D工作,你唔𨶙出去打暴動?

回歸後貪腐風氣已跟隨大陸作風逐漸變成常態,ICAC 的歷史責任已完結,再打的都只可以是異見人士,同流合污再不能移動。

引用:
原帖由 廚房性感的手機 於 2019-7-11 11:45 AM 發表
回歸後貪腐風氣已跟隨大陸作風逐漸變成常態,ICAC 的歷史責任已完結,再打的都只可以是異見人士,同流合污再不能移動。
ICAC 已經比689同白揾6廢咗啦

食環年駛一億都捉唔到老鼠,何況老廉?垃圾政府

有聽過講座,原來最多貪污投訴係針對 業主立案法團

香港政府貪腐無能,明貪暗貪,世界前十名。

引用:
原帖由 caihk 於 2019-7-11 08:26 AM 發表
高薪養廉根本唔work
依家仲邊有高薪養廉個個強姦金 衰左都唔驚有得攞返

如果香港使用內地的貪污認定標準,估計香港政府里的官員就全變成貪官了。

香港的廉潔,是建立在降低對貪污標準的認定,很多貪污行為在香港都不算做是貪污,當然就廉潔了。

比如:官員親屬可以商業公司出任董事;高級官員離職後可以商業公司任職;甚至官員之間互租對方太太購買的住宅(詐騙香港政府的住房津貼),這都不算做是貪污;高級官員和官員親屬可以零首付買樓(這也不算貪污)。

政府內部大規模貪污早已消失,廉署規模同特權都應該收縮

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-7-11 08:57 AM 發表
UGL單嘢改朝換代後會揾白瘟神找數,請定大狀啦
期待UGL 5000萬進一步消息⋯⋯⋯

引用:
原帖由 JesusMalmsteen 於 2019-7-11 09:31 AM 發表
香港根本係金融,商業犯罪同洗黑錢嘅天堂
正確⋯⋯⋯ICAC發揮唔功能⋯⋯⋯

引用:
原帖由 3個失控的腳指 於 2019-7-11 10:00 AM 發表
,貪污腐敗,與內地接軌才能成功,白六六政治不正確,下屆不使做啦
貪污腐敗係內地人強項⋯⋯⋯

引用:
原帖由 JesusMalmsteen 於 2019-7-11 09:31 AM 發表
香港根本係金融,商業犯罪同洗黑錢嘅天堂
所以啲工司要揾成巴攔路,又揾狗巴接暴徒囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]