• 瀏覽: 35,705
  • 回覆: 244
  • 追帖: 2
+9
年年都係咁,醫療界繼續沉淪,香港病人繼續受害。

引用:
原帖由 cryingwife 於 2019-7-10 07:13 PM 發表

你都可以做狀元㗎,又唔係難。
好多人葡萄狀元有得簡,就話人貪錢,咁做醫學研究丶無國界醫生個D有點計?

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 10-7-2019 18:29 發表
想搵錢既一定讀醫,人工高,醫療出事又有大把人撐,大事化小 小事化無
搵錢1定係做生意, 打完個電話又話過億生意

仲有,呢班精英份子完全唔知道,醫生(主要西醫)好快被 A.I. 同 Robots 取代。祝佢哋好運。

引用:
原帖由 Maskaki 於 2019-7-10 06:18 PM 發表
仲有人質疑醫生能力?

2019年中學文憑試結果今日揭曉,共誕生12名考獲七科5**狀元,當中5男1女更在數學延伸部分取得5**,成為「超級狀元」。絕大部份狀元選擇留港升學,有10人打算報讀醫科。

除了聖保羅書院的黃瀚賢打算報考港大工商管理學學士及法學士、拔萃女書院蔡欣平獲英國劍橋大學取錄讀經濟外,其餘10人均打算報讀醫科。其中喇沙書院的黃子峯、許友灝及蕭子聰,有意選讀中大醫科,望將來能貢獻社會 ...
向錢看,識時務

引用:
原帖由 秋天幼小的師兄 於 2019-7-10 07:16 PM 發表
仲有,呢班精英份子完全唔知道,醫生(主要西醫)好快被 A.I. 同 Robots 取代。祝佢哋好運。
你會相信AI幫你做手術?AI幫你剪頭髮你都唔敢啦

引用:
原帖由 Maskaki 於 2019-7-10 07:15 PM 發表

好多人葡萄狀元有得簡,就話人貪錢,咁做醫學研究丶無國界醫生個D有點計?
香港差唔多係0醫學硏究。
病理、基因、藥物、細菌、遺傳學.......出過邊個香港專家權威?邊個有論文或研究上過醫學期刊?
香港醫生乜都叫你切啦!手術費10萬、20萬、30萬......,最關心你有冇買保險。

正常唔得咪轉科,樓上有乜好酸,最叻嘅人梗係讀啦

引用:
原帖由 Maskaki 於 2019-7-10 07:18 PM 發表

你會相信AI幫你做手術?AI幫你剪頭髮你都唔敢啦
已經有測試機器臂做手術,縫埋針,自己上網查下。大陸都開發緊網上診症。
如果你哋都唔知,只可講原來大部份香港人真係唔知世界發生緊咩事。

引用:
原帖由 cryingwife 於 2019-7-10 07:13 PM 發表

你都可以做狀元㗎,又唔係難。
其實有幾多個大有錢佬係撞完?
做撞完係唔係會食屎柯飯?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]