• 瀏覽: 35,744
  • 回覆: 244
  • 追帖: 2
+9
錢作怪

竟然無人志願做警察

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-7-10 06:41 PM 發表

國內及世界尖子
去讀理工,.真正改變人類生活

香港只係想自己賺錢

無撚用
5攪醫藥港咪浪費左?😁

引用:
原帖由 skykkk24 於 2019-7-12 02:28 PM 發表
錢作怪
好快比冇醫德黃界同化成為更冇醫德

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2019-7-10 08:31 PM 發表
咁我哋都想啲醫生質素高啲嘅
我諗好多當初去讀既的而且確係有一顆熱誠既心,但當真係出黎行醫,好快就被現實磨蝕初心,如果本身唔夠堅定,初心好難維持!到頭來都只不過係一個普普通通既醫生仔!我講依家呢個世代....
老一輩既係實力!因為當年能入讀大學已經係叻!如果仲要讀埋醫既,o個D叫精英!
一個高質既醫生係要靠經驗,仲要不斷進修,去聽書!但其實....依家唔係好多後生既醫生會去聽.....所以佢地用藥麻麻地....
就算係外科,手勢都緊要,要不斷練習同研究,要做多D,好睇個醫生勤唔勤力
所以依家睇到個好醫生係講運氣....希望狀元們唔好隨波逐流

做醫生社會地位高

引用:
原帖由 netizen2015 於 2019-7-12 09:26 AM 發表

如果只有執業西醫才可以合法使用AI工具,請問如何取代他們?
AI一百年內都好難取代人

引用:
原帖由 cryingwife 於 2019-7-10 09:57 PM 發表

香港人全球最長壽
新生嬰兒死亡率全球最低
孕婦妊娠期死亡率全球最低
外科手術死亡率全球最低
而香港係發達國家中政府投入公型醫療佔國民生產總值最少的地區
全港最叻既學生又爭相入讀醫科(而唔係中醫)

你話香港西醫醫生點可以唔自命高尚? ...
計國家最長壽係日本, 計地區最長壽係沖繩, 平均壽命係88.7歲, 高過香港平均年齡!!!

引用:
原帖由 netizen2015 於 2019-7-11 07:59 PM 發表

是西醫生可以排外,中醫生不行,而且政府也不重視中醫藥發展。
政府根本管唔到醫管局山頭主義, 睇吓政府講嘅同做嘅唔同就知喇!
政府話要醫藥分家, 結果無曬聲, 輸俾本土西醫霸權
政府話要醫改, 結果又輸俾本土西醫霸權
政府話高度重視中醫藥, 結果又俾本土西醫霸權控制, 連個中醫藥處長都係西醫, 點解專業自主嘅西醫界又推翻專業自主說法, 管人地專業嘅嘢呀? 西醫識咩?
政府又話西醫係好科學, 循証醫學, 唔係風水佬咁亂估當有料, 結果睇漏x光片, 推卸責任話係感知落差
政府又話急症室咁多人係因為收費太低, 但加咗價後, 人數回落, 等待時間反而更長
本地西醫控制咗政府用公帑大量宣傳本地西醫, 用接受全部醫療預算公帑去支持本地西醫, 公立醫院同衞生署公帑都只請西醫, 其他中醫脊醫就資助無影, 媒體一齊否定外國西醫, 打壓中醫脊醫同外地西醫! 疫苗注射都只係得本地西醫派可以拎巨額公帑補貼合資格打! 本地西醫霸權王國!
公立嘈人手不足到咁, 都唔用中醫, 就證明大學嘅中醫藥學位應該取消, 大學中醫藥教授應該炒曬, 根本政府都唔認同你地中醫界, 連醫管局前主席胡生都係電台講中醫唔當醫生, 唔計入香港醫生數目當中, 當中醫無到!
所以唔好再浪費公帑喇, 取消曬大學嘅中醫學位喇!

引用:
原帖由 國資委 於 2019-7-13 09:56 PM 發表

政府根本管唔到醫管局山頭主義, 睇吓政府講嘅同做嘅唔同就知喇!
政府話要醫藥分家, 結果無曬聲, 輸俾本土西醫霸權
政府話要醫改, 結果又輸俾本土西醫霸權
政府話高度重視中醫藥, 結果又俾本土西醫霸權控制, 連個中醫藥處長都係西醫, 點解專業自主嘅西醫界又推翻專業自主說法, 管人地專業嘅嘢呀? 西醫識咩?
政府又話西醫係好科學, 循証醫學, 唔係風水佬咁亂估當有料, 結果睇漏x光片 ...
希望政府來年可以更重視中醫藥就美好了。

引用:
原帖由 netizen2015 於 2019-7-15 07:06 AM 發表

希望政府來年可以更重視中醫藥就美好了。
發夢喇! 無可能! 吹水就可能!

撇除政治正確不講,只想講這些狀元講出好崇高抱負..為人群服務,這是點解要投入醫護界,在公立醫院心不甘情不願捱過實習期,可以出來私人巿場掛牌,錢搵得多過公立,時間自主。吾該吾好講得清高脫俗,只求當醫人時,儘返本份就算。

今時今日香港咁樣, 下年全部狀元都選西醫科!

太好喇, 有疫症可以罷工, 又有得加人工, 我估百分之一百狀元都揀霸權西醫科!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]