• 瀏覽: 77,415
  • 回覆: 743
  • 追帖: 2
+34
【明報專訊】近日各區有人自設連儂牆,畀市民表達心聲,由於各種原因,部分「連儂牆」被清除,但亦有街坊挺身護牆,不單令連儂牆力保不失,更日益壯大。

你個區有連儂牆嗎?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20190709/s00002/1562610035415/市民齊護連儂牆

文革

真估不到香港人對林鄭甘不滿

FACEBOOK, WHATAPPS GROUP 仲未寫夠...

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-7-10 02:57 PM 發表
9900509 9900510

文革
內容原全不能比較!
文革海報 : 係中共的文宣工作
連儂牆貼紙 : 係愛香港人各自的心聲!

犯法喎
執法部門理應清除

D人真係仆街,一D公德心都冇,公共地方行人隧道可以隨便掛個什麼紙牌連乜柒牆就可以當成自己的宣傳版嗎?這個與隨街貼D宣傳海報嘅仆街公司有何分別?最淒涼D清潔阿姐要幇佢地D仆街清理乾淨。香港人公民質素真係每況愈下!

低成本 .. 高效益 .. 幾十人花小小時間就可以攪到聲勢浩大 .. 港式亞 Q 精神既代表作 .. 

違法達義

引用:
原帖由 marychin 於 2019-7-10 03:01 PM 發表
FACEBOOK, WHATAPPS GROUP 仲未寫夠...
唔係個個識用FACEBOOK, WHATAPPS GROUP, 這是最原始的表達方法。
林鄭想聽民意, 去睇下18區連儂牆喇, 是市民向政府最和平的表達民意方法。

引用:
原帖由 NvyKqp 於 2019-7-10 03:10 PM 發表

唔係個個識用FACEBOOK, WHATAPPS GROUP, 這是最原始的表達方法。
林鄭想聽民意, 去睇下18區連儂牆喇, 是市民向政府最和平的表達民意方法。
...
一個人就可以貼過百張 .. 有意義嗎  ??

唔同意見 . 唔同聲音 . 就唔俾貼 . 有意義嗎 ? 

我樓下夜晚有二三十個人走來搞連膿墻,仲話撕一貼十。一個鐘唔夠俾街坊同保安拆走晒

引用:
原帖由 二叔公 於 2019-7-10 03:06 PM 發表
D人真係仆街,一D公德心都冇,公共地方行人隧道可以隨便掛個什麼紙牌連乜柒牆就可以當成自己的宣傳版嗎?這個與隨街貼D宣傳海報嘅仆街公司有何分別?最淒涼D清潔阿姐要幇佢地D仆街清理乾淨。香港人公民質素真係每況愈下! ...
好彩「23條」係2003年立法不到! 正於「返送中」係2019年立法不到!
貼D紙仔表達對政府不滿, 又話人犯法!

附件

66114199-2305720629514747-8262789269525889024-n.jpg(33.42 KB)

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2019-7-10 03:12 PM 發表

一個人就可以貼過百張 .. 有意義嗎  ??

唔同意見 . 唔同聲音 . 就唔俾貼 . 有意義嗎 ?  
唔好騙自己喇, 盲撐政府的朋友! 眼紅呀?
Q) 唔同意見 . 唔同聲音 . 就唔俾貼? A) 盲撐建制派的朋友, 你們在各區𠝹爛泛民的路邊banner, 你們暴力破壞嗎?

引用:
原帖由 NvyKqp 於 2019-7-10 03:17 PM 發表

好彩「23條」係2003年立法不到! 正於「返送中」係2019年立法不到!
貼D紙仔表達對政府不滿, 又話人犯法!
犯法與否一回事,公共地方就唔應該咁做,公德心呢回事與人格及個人公民質素有關。如果閣下覺得呢D行為係正確,本人會覺得閣下非常的可憐。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]