• 瀏覽: 90,870
  • 回覆: 72
  • 追帖: 14
佢其實唔識捍衛政府既權威,唔識團結支持者,唔識主導社會言論。

唔好講出事之前,出咗事咁耐,佢連講野都係跟晒人地節奏和要求。反甚麼省道甚麼歉?  你覺得政府唔啱,你不如直接俾雙普選,你覺得政府無錯,道甚麼歉?  你這是在浪費社會時間去空轉。

係人都知道,你一開始讓步,件事就沒完沒了,但現在佢已經開始讓步。

一個政府既特首,要咁委屈同一班深黃學生請求公開對話,仲要係不斷俾佢地拒絕,不斷俾人提價?  點解唔係調番轉,你要同我對話,就先要滿足我既條件?

深黃和深藍,從來都只係少數。但人地識得用恐共情緒,識得用文宣拉攏中間果班人。相對地,政府在輿論,在民意戰上,成績係零 (咁多傳統在政府手上都搞成咁,成績應該係負數。好似昨天單社會信用系統假消息,跟本就係不誠實使用電腦,發放假消息引起公眾恐慌)。

政府一開始既無所作為已經開壞咗個頭,事已至此,你企硬或者冷處理已經係中策,同班深黃學生搞對話就完全係下策。

佢班行會成員表現出來,亦唔見得團結和個個幫到手。老老實實,幫唔到手就換咗佢,搞咗咁耐brain storming既結果就係反省道歉乞求對話,完全係秀智慧下限。

仲未計,有咁大個中央在背後撐佢,要人有人,要錢有錢。簡簡單單,連買一個月電視廣告去解釋清楚逃犯條例,政府跟本就易如反掌,但都無做過。

佢在一個有能特首之下,或者會係一個好既政務司司長,但特首呢個位,我唔認為佢孭得起。

引用:
原帖由 hanE 於 2019-7-10 09:34 AM 發表

林鄭下臺就可解決目前嘅局面?咁有邊個可以上臺?你講個解決嘅方法。
2個問題:  

1. 依家最唔想佢落台既,你估係邊班人?

2. 佢留喺度,以佢既作風,仲可以做到啲乜?

3. 依家政府個勢已經貼地,邊個上台仲會做得差過佢?

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-7-10 09:44 AM 發表
一隊波, 連輸幾場大賽, 換領隊, 炒較練, 雖然佢地都冇犯錯, 
只是運氣不好
董伯伯係 (佢係遇上股災),但佢唔係。
當政府要推一啲咁易引起爭議既政策而完全唔打輿論戰,當出咗事,又搵唔到個有效策略點樣擺平。

咁已經同運氣無關。

引用:
原帖由 royrac 於 2019-7-10 09:48 AM 發表

對你所講甚認同,但你話政府手上有好多傳媒,就未免有點兒on9.
請解釋一下,"on9"在那裡?

成件事根本就唔關學唔學生事,係和理非和勇武俾人收買,利用,和洗腦的問題。

政府既對策,從來都應該係發動傳媒對和理非進行反洗腦,用警察和法律處理勇武派,再叫中央配合,打擊背後資金來源,咁先係正路。

你同班俾人洗晒腦,而且背後有人教晒路既無分析能力o靚仔玩對話,你只係玩緊自己。

你要玩和解,你可以付出甚麼來滿足對方?

每論你現在應承甚麼,佢地最終都只係要雙普選然後獨立,甚至推翻中共"暴政"。

你今次唔追究,下次就會更多人出嚟。你今次追究警察"濫權",日後警察就唔會hea做。

除非你真係想推雙普選,否則你有甚麼可和對方傾?

引用:
原帖由 hanE 於 2019-7-10 11:38 AM 發表

你完全睇唔通個局!上面位師兄話得啱。
你又唔係林鄭心入面條蟲,你又知佢係佈緊局,而唔係真蠢?

引用:
原帖由 o12345o 於 2019-7-10 11:43 AM 發表

1 2 認同

3 可以由貼地再穿入地獄,低處未算低
仲可以點落地獄?
換個硬淨既上去,好事。
換個黃人,中央一定唔批。
橫掂中央都想拖到2047,如果一直搵唔到大家有共識既人上,咁咪正中中央下懷。

舉啲例子

所謂連儂牆,其實即係亂貼街招。

起底,已經構成網絡欺凌,可能更已侵犯私隱條例。

破壞立法會難以檢控,係因為香港沒有立禁蒙面法。

散佈香港會實施社會信用制度,其實是以電腦發放不實言論。

集會完結後霸佔馬路,就係非法集結。

要做野,政府好多野可以做。

講乜野大和解,你又唔會應承人地既訴求,人地點會同你和解?  你要同人地溝通,有甚麼可溝通?  坐喺度傾完,做個樣俾人睇,哦,我係有心想同你傾的,係你唔想傾。咁做場show,又如何?  人地只見到你喺度俾人玩緊。

引用:
原帖由 royrac 於 2019-7-10 04:18 PM 發表

你話多,點多法。
係你話"on9",咁有幾"on9"法?

其實,佢地班人本身已經夠低智,諗埋啲活在自己世界的方法。

起警察底 (以為批鬥警察就會驚咗佢地)
撩交嗌撩交打搏見報 (結果俾人叫暴徒)
買外國報紙頭版叫人在G20俾壓力中共,甘心做美國走狗去白宮請願 (結果無用之餘仲變咗賣國賊)
搵死士去佔領立法會,同諗住又再佔旺 (人地就會諗起佔中班麻煩鬼)
搞所謂連儂牆 (其實即係非法貼街招,仲要批鬥人地合情合理合法去撕街招既人,民主形象完全掃地)
邊個傳媒唔企佢地果邊,就搞佢地啲活動 (呢啲叫恐嚇,只會令佢地神憎鬼厭)
叫啲支持者買支持企業既產品,罷買反對佢地企業既產品 (中國14億人口和市場就可以咁玩,佢地算老幾?  人地等你買完佢啲產品,咪又再支持政府,或者保持中立囉!  呢啲橋,頭一兩間公司就話"受惠"啫,佢地有幾有錢可以買幾多野返嚟?)

班人依家表面風光,但其實只係外強中乾,根本無本錢打長期戰。你冷處理佢一年半載,由得佢個個禮拜18區四圍擾民,然後自己再喺民生上做番啲功夫,慢慢就無人再講呢單野。況且,以佢地既智慧,日後必定會重複犯錯,到下年選舉,風向可能已經截然不同。

依家政府玩放低身段大和解,根本就係全錯。

引用:
原帖由 天神村阿志 於 2019-7-10 06:27 PM 發表
食屎呀樓主
吊你老無, 死全家
拿, 剩係睇下呢啲回應就知, 佢地核心果班其實只係一班流氓.  不同意他們的想法, 就問候別人母親, 咀咒別人全家.  這叫民主嗎?  這叫言論自由嗎?

你可以蒙蔽所有人於一時, 也可以永遠蒙蔽一個人, 但你不可能永遠蒙蔽所有人.

這種程度的"民主", 講到尾, 核心都係港獨而已.  港獨本身就已經係違反大部份和理非的核心價值, 所以整個活動根本就已經注定會失敗收場.  政府要做的, 其實只是冷處理而已, 而不是大和解.

引用:
原帖由 jloved 於 2019-7-10 06:35 PM 發表
林鄭下台,可否比曾俊華上
如果葉劉可以硬之餘, 變成外軟內硬, 就會更適合做特首.

香港特首呢個位, 最大既任務, 就係點樣在泛民建制相爭的環境中, 讓香港運轉下去, 並且讓香港慢慢融入中國, 等2047來臨時, 可以第二次順利過渡.

林鄭就係外硬內軟, 所以先會俾人食住.

引用:
原帖由 daddywsugar 於 2019-7-10 06:37 PM 發表

只要有班暴民

邊個上台都死

咁有本事叫白鴿仔上囉

大部份人唔係暴民, 只係和理非.

政府要集中勸退和理非, 只要和理非退場, 勇武就會自動消失.

所以, 重點從來都唔係果班大學生"代表", 而係和理非.

引用:
原帖由 poonhk 於 2019-7-10 06:38 PM 發表
今次反對派將經營幾十年嘅都攞出來就係想打決戰,如果縮左就幾十年前功盡廢,等著比人慢慢清算,如果唔縮?就連根拔起
應該話, 縮就前功盡廢, 唔縮就俾人連根拔起.

你要搞中共, 先要搞解放軍, 俾你搞掂香港警察, 俾你選個黃人上去做特首, 中央會批嗎?

中央唔出解放軍, 係因為你唔宣佈獨立, 你試下佔領香港然後宣佈獨立, 睇下解放軍出唔出嚟?

成日諗住搞孫中山果套, 你估依家內地仲係一窮二白, 民不聊生咩?

佢地呢班人個個出生在黃金時代的香港, 養尊處優咁長大, 邊會知道民間疾苦!  中國打咗咁多年仗, 人心思穩, 個個都只係想有餐安樂茶飯, 仲要正值中國崛起當中, 人人都因為身為中國人而自豪, 仲邊會再想中國亂!

而且, 佢地依家風山水起, 只因為背後有外國大水喉射住.  只要外國一關水喉, 佢地即刻就會打回原形!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]