• 瀏覽: 90,816
  • 回覆: 706
  • 追帖: 14
引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-7-10 07:24 PM 發表
依照97前嘅方式,由中央委任特首,垃圾會恢復以前嘅功能--民意收集箱,
垃圾會唔應該有權干涉政府施政
香港不嬲都係中央定性行政主導,
但自回歸以來,每個特首都破壞中央給予他們的權力,
不好好去管治香港,取回主導權

引用:
原帖由 H4466 於 2019-7-10 07:07 PM 發表
雖然我撐政府, 不過我不嬲唔鍾意佢, 但都以為佢真係好打得, 點知原來一路只係對手太弱, 今次對手真係係佢以上, 就無晒辦法, 如同一隻臭雞, 任人強姦, 無反擊之力, 極之失望 ...
所謂30如狼40似虎50坐地能吸土,持久戰一打落去就會變成:年青人,噉快無貨嗱?再來幾百回合

引用:
原帖由 derek2020 於 2019-7-10 08:17 AM 發表
佢其實唔識捍衛政府既權威,唔識團結支持者,唔識主導社會言論。

唔好講出事之前,出咗事咁耐,佢連講野都係跟晒人地節奏和要求。反甚麼省道甚麼歉?  你覺得政府唔啱,你不如直接俾雙普選,你覺得政府無錯,道甚麼歉?  你這是在浪費社會時間去空轉。

係人都知道,你一開始讓步,件事就沒完沒了,但現在佢已經開始讓步。

一個政府既特首,要咁委屈同一班深黃學生請求公開對話,仲要係不 ...
疾風知勁草。
佢嘅能力真係好有問題。

引用:
原帖由 derek2020 於 2019-7-10 08:17 AM 發表
佢其實唔識捍衛政府既權威,唔識團結支持者,唔識主導社會言論。

唔好講出事之前,出咗事咁耐,佢連講野都係跟晒人地節奏和要求。反甚麼省道甚麼歉?  你覺得政府唔啱,你不如直接俾雙普選,你覺得政府無錯,道甚麼歉?  你這是在浪費社會時間去空轉。

係人都知道,你一開始讓步,件事就沒完沒了,但現在佢已經開始讓步。

一個政府既特首,要咁委屈同一班深黃學生請 ...
無錯,林鄭令人太失望,
佢執行力高,但領導能力是咁多屆特最差的一個,
講軟唔得講硬唔得,政府威信比佢一次摧毀.
軟的唔得,6月9日見到咁多人遊行,就好暫緩,重長計議.
硬的唔得,6月12日硬過法案又或者圍了兩次警總,你都唔大規模拉人,搞到立法會被攻破.
現在比林鄭再做下去,只會虛耗政府威信,若佢不下台,要找一個有能力政務司架空佢,
政府才有救.

引用:
原帖由 derek2020 於 2019-7-10 06:24 PM 發表
其實,佢地班人本身已經夠低智,諗埋啲活在自己世界的方法。

起警察底 (以為批鬥警察就會驚咗佢地)
撩交嗌撩交打搏見報 (結果俾人叫暴徒)
買外國報紙頭版叫人在G20俾壓力中共,甘心做美國走狗去白宮請願 (結果無用之餘仲變咗賣國賊)
搵死士去佔領立法會,同諗住又再佔旺 (人地就會諗起佔中班麻煩鬼)
搞所謂連儂牆 (其實即係非法貼街招,仲要批鬥人地合情合理合法去撕街招既人,民主形象完 ...
弱勢政府以後唔知點施政,我覺得政府已經放飛自我了

其實佢係咪又係無間道嘅D啊😂

引用:
原帖由 uuoo 於 2019-7-10 07:06 PM 發表

日日 都話 和理非,但次次 都都有人被包圍,恐嚇性命,搶奪手機。
而家『和理非』 而家比 共產黨更作嘔
年輕人 爭氣 返次得唔得,真正 和平 理性 非暴力 做唔做到。 ...
你要明白, 如果大部份人都係勇武, 香港已經革命咗.

班自我中心既勇武成日以為和理非無用, 係佢地企出嚟先迫到政府屈服, 其實, 如果唔係有幾十萬和理非企喺佢地後面, 呢一千幾百個勇武早就俾佢地口中既黑警拉晒入倉, 通緊....

只要和理非願退場, 所有起底, 罷買, 圍鬧衝, 就會自動消失.  所以, 政府既反洗腦目標, 應該係呢班人先啱.

引用:
原帖由 pooh1971 於 2019-7-10 06:39 PM 發表

亞爺一出手, 就會一網打盡半點也不漏, 呢排好多牛鬼蛇神現真身, 靜待佳音
上面7.1之後開始係國內引渡輿論方向

我既睇法係,現在政府既軟弱,應該係大陸一貫既息事寧人作風有關。大陸連 64 呢個怨屈都可以默不作聲,你香港內鬥算乜野?我相信林太呢方面亦有難言之忍。而且林太係政治手段真係好差,暴動打後真係傷盡支持者既心。另外全球咁多地方,真係唔會好似香港政府咁白痴,咁多年黎都唔用方法去平衡下傳媒,市場上係可以一面倒反政府或只有少部份算中立既傳媒,甚至自家港台竟然可以係反得最勁。其餘大公文匯果 d, 根本佢地都應該要知道唔會入到流。好多傳統報紙甚至 TVB 果 d 大陸點解唔出 d 錢去投資攞左個主導權?甚至當時亞視已經要食左佢條頻道認真攪攪。講真黎到呢度,大陸同政府已經失去晒控制權,包括最重要既教育,司法,甚至如醫療等重要組織。我完全唔覺得 2047 可以順利過度,亦預期對抗會越來越嚴重。有人話上個硬派既特首就香港有救,我只能話太簡單思維,政府係咁多方面都失去主導權,就算出硬手段最後只會引發更多人上街,比外國如英美呢 d 司馬之心更多籍口攻擊中國政府。

引用:

唔好講出事之前,出咗事咁耐,佢連講野都係跟晒人地節奏和要求。反甚麼省道甚麼歉?  你覺得政府唔啱,你不如直接俾雙普選,你覺得政府無錯,道甚麼歉?  你這是在浪費社會時間去空轉。

發哥都話退一步海濶天空等班暴徒爭認屎認屁鬼打鬼

一上台就話咩大和解,天真
佢係冇用,但唔辭得職
佢辭,即係同暴徒認輸

今次深黃背後係淺黃同淺藍,政府只能讓步不能企硬.

引用:

一個政府既特首,要咁委屈同一班深黃學生請求公開對話,仲要係不 ...
希望林鄭只係暫時示弱,遲啲再做返場好戲喇

咁其實唔洗有特首呢個職位,用AI做咪得0羅!

引用:

唉,無計,佢周邊又無智囊團!D馬出D主意又癈……!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]