• 瀏覽: 4,859
  • 回覆: 4
引用:
原帖由 discussfriends 於 2019-7-10 08:23 AM 發表
根本記者就唔可能永遠在警察前面採訪,人地清緊場你就在人地面前阻住做野,採訪足球都唔會人地射緊波走入場中採訪啦
根本當時部份記者就係直接或間接協助緊暴徒, 當日直播已經睇得好清楚。

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-10 10:40 AM 發表

唔明
點直接間接協助邊個暴徒?
可唔可以講清楚啲?
企晒係警察前面影相, 點解唔可以係側面影, 係要企前面?根本就係“阻人前進”.

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-10 05:15 PM 發表

影正面相有咩問題?
警察要去邊?
喺記者側邊行過去得唔得?
當時警察擺明築成封鎖線, 跟住成個squad會advance上前驅散暴徒, 警察係有晒format去做, 你班記者係前面擋住晒, 目的係乜, 心照啦。

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-11 08:13 AM 發表

咩叫擺明?
擺明就唔俾人影相?
咩叫心照?
係照相,拍照
要行咪側邊行過去囉
冇人唔俾你行
邊度有暴徒?
有暴徒唔去追?
成件事根本唔成立 ...
冇暴徒都講得出?咁果日果千幾人係乜人呀? 尤其是前面開晒遮, 1...2....1....2....打數果班呀, 乜人嚟㗎? 當時人地警察執行緊任務, 當然以行動為優先, 警察亦都唔係唔比記者採訪, 只係希望記者可以係二邊影相, 唔好係正前面。同埋要行側邊過嘅, 搞清楚, 唔係警察, 應該係記者, 就算唔係記者, 任何一個市民, 都唔應該影響執法人員執行職務, 除非佢係同謀啦, 咁當然另計。

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-11 11:09 AM 發表

咩應該呀?
搞咩清楚呀?
有犯法就有犯法冇犯法就冇犯法
而家鬥寸睇吓邊個讓開啊?
如果係架車停喺路中間呢?
又係成排碌7咁企喺度唔追你口中嘅暴徒啊?
所以話你講嘢唔成立就係咁解 ...
鬥串睇下邊個讓開?原來夠串就可以企硬。。。。可能而家啲警察太好人, 所以今時今日, 搞到啲暴徒個個咁串。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]