• 瀏覽: 7,578
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 預言家_諾查丹 於 2019-7-9 12:12 AM 發表

我從未受過警察欺凌所以冇你咁清楚,
使乜接觸差佬,近幾年正常香港人都睇到差佬所作所為。

叫人出示委任證,俾着我係揸執嘅話,逐個戴口罩嘅,都查9佢身份證

引用:
原帖由 753951456 於 2019-7-8 11:43 PM 發表
(四)訂定警務人員須出示委任證這規定並非為了滿足市民的好奇心,亦並非為了給不合作的人,提供一個便捷的途徑,讓他們阻礙警務人員合法執行職務。雖然如此,在某些情況之下,即使人員的警察身分不存在任何合理疑點,市民的要求仍可被視為合理的。各人員須時刻靈活處理,並依據優質服務的原則辦事。

(六)如警務人員未能出示委任證,而原因是「要求不合理」或最終未能遵辦,人員必須在記事冊說明原因。(PGO 20-16) ...
哈哈算啦,唔好駁啦,
照你邏輯,下面呢個唔使查委任證都知係差佬啦

引用:
原帖由 Heyjoejoe 於 2019-7-9 12:22 AM 發表

哈哈算啦,唔好駁啦,
照你邏輯,下面呢個唔使查委任證都知係差佬啦
你想認真討論定鳩up先?

引用:
原帖由 預言家_諾查丹 於 2019-7-9 12:21 AM 發表

每個人係佢嘅工作上都必定可以做到完美嗎?你喺你嘅工作上又是否很完美?我諗你所想像的完美差佬全世界喺邊度可以搵到?美國?法國?
紀律部隊冇紀律,咁不如搵老黑埶法啦。

有條賊攞住支AK, 佢係咪可以叫警方行過黎, 出示委任證後先好開槍? 

引用:
原帖由 pcjunior 於 2019-7-9 12:36 AM 發表

紀律部隊冇紀律,咁不如搵老黑埶法啦。
喺行動中出示委任證你冇嘢呀嘛! 又唔見啲人入立法局有登記

便衣警員一般要搜身要出示委員証或向市民調查,男便衣只能搜男士身體,女便衣搜女士身體。7月7日很難講,便衣探員只是在街上監視。日常生活,便衣只是沉默在社區監視,未必出使委任證

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-7-9 02:17 PM 發表
便衣警員一般要搜身要出示委員証或向市民調查,男便衣只能搜男士身體,女便衣搜女士身體。7月7日很難講,便衣探員只是在街上監視。日常生活,便衣只是沉默在社區監視,未必出使委任證 ...
便衣沒有要求市民提出協助,調查和拘捕,只是在街上監視,一般市民很少過問

個撚個戴住個狗罩係咁講會員証會員証,呀sir都唔撚知你地講乜9,除撚左個狗罩講委任証呀sir聽得清楚咪攞出黎囉

引用:
原帖由 arcadiang 於 2019-7-9 02:03 PM 發表

喺行動中出示委任證你冇嘢呀嘛! 又唔見啲人入立法局有登記
差佬執法唔使帶証你真係冇嘢啊,唔識就唔好衝出嚟柒啦。

https://www.youtube.com/watch?v=2lhOl0qmnxA

引用:
原帖由 pcjunior 於 2019-7-9 03:01 PM 發表

差佬執法唔使帶証你真係冇嘢啊,唔識就唔好衝出嚟柒啦。

https://www.youtube.com/watch?v=2lhOl0qmnxA
佢講嘅係市民呀 !唔係暴徒呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]