• 瀏覽: 1,852
  • 回覆: 9
7月6日消息,據國外媒體報道,蘋果向三星支付了約6.83億美元,因第二季度未達OLED(有機發光二極管)屏幕採購目標。

三星日前在一份監管文件中表示,在截至6月份的第二季度,預計公司運營利潤爲6.5萬億韓元(約合55億美元)。這個初步預測的運營利潤數字好於行業預期,但同比下降了56%。

如果不是蘋果的一次性付款,三星在第二季度的財報結果可能會更糟糕。

三星證實,它的第二財季財報預測報告已考慮了蘋果的補償款,但沒有提供更多細節。

分析師稱,三星因蘋果未完成iPhone顯示屏訂單而獲得了大約8000億韓元(約合6.83億美元)的補償。

上月,有外媒報道稱,蘋果和三星舉行會議,討論了現金補償之外的方案,但最終雙方未能達成一致意見。

三星第六代A3生產線能夠大量生產OLED母體玻璃(mother glass),並準備好爲目前和未來的iPhone訂單供應顯示屏零部件。不過,由於iPhone X銷售速度減緩,而iPhone XS需求低於預期,報道稱,三星該工廠的產量還不到其產能的一半。

=====

傻普以為打擊華為, 可以谷高IPHONE銷量. 點知咁玩反而令到大陸反美情緒高漲, IPHONE內地銷量大減, 蘋果真係欲哭無淚.

而家雖然解封華為, 但蘋果在大陸失去的市場幾時先會拎番, 就好難講啦.

新聞來源連結:
http://finance.sina.com/bg/usstock/usstock_news/techweb/2019-07-06/doc-ifzkvvxn2482031.shtml

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-7-7 05:03 PM 發表
特朗普制裁中國引致中國經濟衰退,中國人買唔起iPhone,銷量低左係正常,好快新市場會係崛起的印度同越南
放心,華為高層員工支持iPhone

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-7-7 05:03 PM 發表
特朗普制裁中國引致中國經濟衰退,中國人買唔起iPhone,銷量低左係正常,好快新市場會係崛起的印度同越南
傻仔,iPhone銷量在印度又大跌啦😂

儍侵又贏

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-7-7 06:04 PM 發表

咁就一定啦,華為高層呃班傻仔買有後門竊聽的華為,自己就用iPhone
作為一個好爸爸,送仔女一定揀iPhone 。
以祖國為榮,當然安排家人去加拿大。
任總一家是偉大中國的模範。。

引用:
呵呵, 其實你係唔係曲線緊?

我都希望蘋果以後將資源投放哂去印度同越南, 等佢可以早日破產.

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-7-9 01:03 PM 發表

呵呵, 其實你係唔係曲線緊?

我都希望蘋果以後將資源投放哂去印度同越南, 等佢可以早日破產.
Yeah

iPhone咪又係made in China,侵侵㸃搞,生產線都唔會搬返去美國。

唔明有D人點解咁高興?一碗飯,由中國移去印度,又或者移去越南,結果都係一樣:美國人民一口也沒機會吃啊。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]